Μαίνεται ο εμπορικός ψηφιακός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

0
2441

κόμη ένα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στον εμπορικό πόλεμο, που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αιχμή την ψηφιακή τεχνολογία σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Μετά από τις αψιμαχίες μεταξύ των δύο πλευρών με θέρετρο τα δίκτυα και τις υποδομές 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία (5G) και την αμερικανική απαγόρευση της προμήθειάς τους από Κινέζους κατασκευαστές, η Κίνα φαίνεται να ανταπαντά.

Όλοι οι κινεζικοί δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να αντικαταστήσουν το hardware και το software των υπολογιστών εντός τριών ετώνΣύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα των Financial Times, η κινεζική κυβέρνηση ζητά την αντικατάσταση του ξένου software και hardware, στα οποία «πατούν» οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, με κινεζικό εντός της προσεχούς τριετίας.

Το νέο επεισόδιο έρχεται να δυναμιτίσει το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, το οποίο -κατά καιρούς- έχει δημιουργήσει αρκετά «θερμά επεισόδια» κυρίως σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας. Έρχεται ως απάντηση στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν τη χρήση κινεζικής τεχνολογίας και σίγουρα ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της Κίνας για αυτονομία σε θέματα τεχνολογίας και απεξάρτηση από τους ξένους παρόχους τεχνολογίας.

Όπως σχολιάζει το εν λόγω δημοσίευμα, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης -εφόσον τελικά εφαρμοστεί- δεν αποκλείεται να πλήξει τις μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές, όπως οι HP, Dell, Microsoft και Apple, που έχουν μεγάλες εξαγωγές στην Κίνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 20 έως 30 εκατομμύρια ξένοι υπολογιστές θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Δυσκολίες
Πάντως, το εγχείρημα της αντικατάστασης του λογισμικού -σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές- θα είναι αρκετά δύσκολο, με δεδομένα ότι λειτουργικά συστήματα, όπως το Microsoft Windows και το Aplle macOS, είναι πολύ δημοφιλή στην Κίνα. Αντίστοιχα προβληματική θα είναι και η υλοποίηση της κυβερνητικής απαγόρευσης όσον αφορά το hardware.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν θα οδεύσει -όχι άμεσα τουλάχιστον και σίγουρα όχι χωρίς απώλειες και για τις δύο πλευρές- προς εκτόνωση. Θυμίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση, έχει αποκλείσει Κινέζους προμηθευτές, όπως οι εταιρείες Huawei και ZTE, από τη συμμετοχή τους στην κατασκευή του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G στις ΗΠΑ. Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώθηκε όταν οι ΗΠΑ έθεσαν την Huawei -και άλλες κινέζικες εταιρείες- στον κατάλογο των επιχειρήσεων με τις οποίες δεν μπορούν να συναλλάσσονται οι αμερικανικές, εκτός και έχουν ειδική άδεια. Πρακτικά τους απαγορεύτηκε να έχουν πρόσβαση σε εξαρτήματα και λογισμικό που παράγουν οι αμερικανικές εταιρείες, χωρίς τη λήψη σχετικής άδειας. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αιτιάσεις για τις απαγορεύσεις, ο κινεζικός εξοπλισμός και δη της Huawei μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία, πάντως, τόσο η κινεζική εταιρεία όσο και η κινεζική κυβέρνηση έχουν διαψεύσει.