Ιδιωτικότητα: Τι γνωρίζει και τι δεν γνωρίζει η Apple για εσάς

0
2641

Η Apple φυσικά βάζει σε προτεραιότητα την ιδιωτικότητα των δεδομένων των καταναλωτών της με μια νέα ανάλυση να μας παρουσιάζει τι πραγματικά γνωρίζει και δεν γνωρίζει για εσάς.

“Η Apple παρουσιάζει τον εαυτό της ως μια εταιρεία που έχει σε προτεραιότητα την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της και όντως σε μεγάλο βαθμό ισχύει ειδικά σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Πάρα αυτά η εταιρεία γνωρίζει αρκετά πράγματα για εσάς αν χρησιμοποιείτε κάποια από τις υπηρεσίες της.”

Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρεία Axios που έκανε παρόμοιες αναλύσεις για τις Google, Facebook, Amazon και Tesla, η Apple χρησιμοποιεί δύο μεθόδους για να προστατέψει τα δεδομένα των χρηστών της.

Πρώτον έχει ως στόχο να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν λιγότερες προσωπικές πληροφορίες. Όσο μπορεί επεξεργάζεται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μέσω της ίδιας της συσκευής και όχι στους server της. Δεύτερον η Apple κρυπτογραφεί τα δεδομένα και αυτό είναι ένα βασικό στάνταρ της σε δύο επίπεδα.

Πιο αναλυτικά λοιπόν έχουμε:

Επεξεργασία στην ίδια την συσκευή

Δεδομένα αναγνώρισης προσώπου και δαχτυλικών αποτυπωμάτων: Η Apple χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζει Secure Enclave για να αποθηκεύσει τα πιο ευαίσθητα δεδομένα που δεν είναι άλλα από αυτά του προσώπου και των δαχτυλικών αποτυπωμάτων μας. Αυτά δίνουν πρόσβαση σε οτιδήποτε άλλο και έτσι η εταιρεία όχι μόνο τα αποθηκεύει στην ίδια την συσκευή αλλά σε ένα chip που δεν μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση ούτε από το iOS. Το μόνο που κάνει το λογισμικό είναι να ζητάει από το Secure Enclave chip μια απάντηση, ναι ή όχι, για αυθεντικοποίηση, και αυτά είναι τα μόνο δεδομένα που εξάγονται από αυτό το chip.

Φωτογραφίες: Η αναγνώριση προσώπου στις εφαρμογές φωτογραφίας στο Mac και στο iOS γίνεται επίσης στην ίδια την συσκευή και όχι σε κάποιον server της Apple.

Χάρτες: Οι τοποθεσίες που αποθηκεύονται όπως αυτή του σπιτιού ή της δουλειάς σας αποθηκεύονται στην ίδια την συσκευή και όλα τα δεδομένα τοποθεσίας που στέλνονται στους server της Apple συνδέονται με ένα ανώνυμο μοναδικό κωδικό και όχι το Apple ID σας.

Apple Pay: Η Apple δεν αποθηκεύει κάπου το ιστορικό αγορών σας. Αποθηκεύει μόνο τις αγορές που κάνετε από την ίδια την Apple.

End-to-end κρυπτογράφηση 

Messages και FaceTime: Και οι δύο αυτές υπηρεσίες χρησιμοποιούν end-to-end κρυπτογράφηση που σημαίνει ότι η Apple δεν έχει την δυνατότητα να παρέμβει στις επικοινωνίες σας ακόμη και αν υπάρχει δικαστική εντολή.

Κρυπτογράφηση αλλά η Apple γνωρίζει το κλειδί 

iCloud backups: Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ευπάθεια αν την ονομάζαμε έτσι. Τα iCloud backups έχουν αντίγραφα σχεδόν όλων των δεδομένων σας σε μια συσκευή και παρά το γεγονός πως είναι κρυπτογραφημένα η Apple γνωρίζει και κατέχει το κλειδί. Αυτό σημαίνει πως με βάση μιας δικαστική εντολής τα δεδομένα αυτά μπορεί να γίνουν προσβάσιμα και επίσης υπάρχει πάντα η πιθανότητα για κάποιο hack οποιασδήποτε μορφής ειδικά εκ των έσω της Apple.

Siri: H μετάδοση δεδομένων είναι κρυπτογραφημένη αλλά η Apple την αποκρυπτογραφεί για την επεξεργασία. Όπως και στους Χάρτες όλα τα δεδομένα σας είναι ταυτισμένα με έναν μοναδικό κωδικό και ανώνυμα και όχι με το Apple ID σας.

Email: Εδώ έχουμε κρυπτογράφηση και χρήση TSL τεχνολογίας. Η Apple βέβαια έχει το κλειδί.

Safari bookmarks:  Και εδώ αυτά είναι κρυπτογραφημένα αλλά η Apple γνωρίζει το κλειδί. Πάρα αυτά end-to-end κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται για όλα τα δεδομένα πλοήγησης σας με τα επερχόμενα iOS 13 και macOS Catalina όπου και η Apple εκεί δεν θα έχει καμία πρόσβαση.

Δεδομένα που η Apple γνωρίζει για εσάς

Η Apple φυσικά γνωρίζει το ιστορικό αγορών σας για όλα τα φυσικά και ψηφιακά προϊόντα που προέρχονται από δικές της υπηρεσίες. Η εταιρεία επίσης έχει πρόσβαση στην φυσική σας διεύθυνση και στους τρόπους πληρωμής σας.