13 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Η Masimo ισχυρίζεται ότι η Apple πλησίασε με ύπουλο τρόπο υπαλλήλους και χρησιμοποίησε αθέμιτές τακτικές για να κλέψει εμπορικά μυστικά

    Ο δικαστικός αγώνας της Apple με την εταιρεία παλμικής οξυμετρίας Masimo διεξάγεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, αλλά ελάχιστα έχουμε ακούσει γι’ αυτό. Ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση σφράγισε ορισμένα μέρη της δίκης, αλλά η δημοσιογράφος νομικών υποθέσεων Meghan Cuniff, η οποία παρακολουθούσε τη διαμάχη, μοιράστηκε σήμερα ορισμένες λεπτομέρειες για το τι διαφωνούν οι δύο πλευρές στο δικαστήριο.

    Για να σας θυμίσουμε, η Masimo κατηγόρησε την Apple για λαθροθηρία υπαλλήλων και κλοπή εμπορικών μυστικών για το Apple Watch. Η εταιρεία πιστεύει ότι η Apple ανέπτυξε πέντε πατέντες παλμικής οξυμετρίας χρησιμοποιώντας εμπορικές πληροφορίες που είχαν κλαπεί από τη Masimo. Η Masimo θέλει συνιδιοκτησία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πληρωμή 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Masimo στόχευσε προηγουμένως την Apple με αξιώσεις παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών ακύρωσε όλες τις πατέντες εκτός από δύο, και έτσι η Masimo στράφηκε στην κλοπή εμπορικών μυστικών.

    Η Apple προσέλαβε τον Chief Medical Officer της Masimo Michael O’Reilly τον Ιούλιο του 2013 και τον Chief Technical Officer της Cercacor Marcelo Lamego στις αρχές του 2014 (η Cercacor είναι μια spinoff εταιρεία της Masimo) για να εργαστεί στο Apple Watch. Η Masimo ισχυρίζεται ότι η Apple έκλεβε σκόπιμα υπαλλήλους και ότι ο Lamego μοιράστηκε μυστικές πληροφορίες της με την Apple, ενώ η Apple ισχυρίζεται ότι η πρόσληψη των δύο δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη εμπειρία τους στη Masimo και βασίστηκε στο ταλέντο τους. Η Apple υποστηρίζει ότι οι πρώην υπάλληλοι της Masimo δεν αποκάλυψαν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Masimo όταν εργάζονταν στο Apple Watch, παρά τις κατηγορίες της Masimo.

    Ο Lamego ήταν στην Apple μόνο για έξι μήνες, αλλά υπέβαλε αίτηση για 12 διπλώματα ευρεσιτεχνίας εκείνη την περίοδο και ονομάστηκε ως εφευρέτης σε πολλά μελλοντικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple. Δούλεψε στον ίδιο αισθητήρα που είχε δουλέψει στη Masimo, με τον οποίο η Masimo είχε διαφωνήσει. Ο Lamego προσλήφθηκε μετά από σύσταση του O’Reilly, ο οποίος εκείνη την εποχή προειδοποίησε την Apple ότι “το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεών του” θα θεωρούνταν εμπιστευτικές πληροφορίες της Cercacor ή της Masimo. Η Apple, εν τω μεταξύ, έδειξε ένα email που έστειλε ο Lamego στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Tim Cook, όπου είπε ότι θα μπορούσε να “προσθέσει σημαντική αξία” στην Apple χωρίς να βασίζεται στη δουλειά που έκανε για τη Masimo. Τα email πρόσληψης υποδηλώνουν ότι η Apple ενδιαφερόταν για την «εξειδικευμένη εμπειρία» του που απαιτείται για τους αισθητήρες Apple Watch.

    Ο Lamego ισχυρίζεται ότι όταν εργαζόταν στον αλγόριθμο ανίχνευσης καρδιακών παλμών του Apple Watch, έπρεπε να «ασκήσει επιπλέον προσοχή για να αποφύγει τη σύγκρουση IP». Ο Lamego είπε ότι η δουλειά του για την Apple είχε καθυστερήσει όταν η Masimo έστειλε μια απειλητική επιστολή λίγο μετά την πρόσληψή του, η οποία έκανε την Apple να αποσύρει τους πόρους που του παρείχε. Τελικά έφυγε, αλλά η Masimo υποστηρίζει ότι αυτό που μοιράστηκε με την Apple εκείνη την περίοδο ήταν καθοριστικό για την ανάπτυξη του Apple Watch. Οι πατέντες που εκδόθηκαν στην Apple το 2019 αφορούσαν «τα πράγματα [της Masimo]», σύμφωνα με τον CEO της Masimo, Joe Kiani.

    Πριν από τη δουλειά του Lamego στην εταιρεία, τα εσωτερικά email της Apple αντικατόπτριζαν προβλήματα με την ανάπτυξη του Apple Watch. «Ειλικρινά, νομίζω ότι αυτό είναι ένα χάος», έγραψε ο πλέον συνταξιούχος στέλεχος της Apple, Bob Mansfield, σχετικά με την πρώιμη εργασία στον αισθητήρα Apple Watch, προσθέτοντας ότι ο αισθητήρας θα «αποτύχει» στην «τρέχουσα πορεία του». Ο αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης της Apple Adrian Perica εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη συσκευή, γράφοντας ότι το Apple Watch ήταν «ήδη πολύ πίσω» από άλλα wearables στην αγορά.

    Η Masimo παρουσίασε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του Mansfield και του Perica, οι οποίοι συζήτησαν την απόκτηση της Masimo κατά τη χρονική περίοδο που το Apple Watch βρισκόταν σε ανάπτυξη. Η Apple αποφάσισε να μην το κάνει επειδή το μεγάλο μέγεθος της εταιρείας δεν είναι το «στυλ» της Apple και δεν θα «επιτάχυνε τους οδικούς χάρτες και τα προϊόντα [της Apple]», σύμφωνα με τον Perica. Ο Perica σε κάποιο σημείο αναφέρθηκε στην κίνηση φιλίας προς την Masimo προσφέροντας εισιτήρια για μια εκδήλωση της Apple, κάτι που οι δικηγόροι της Masimo ανέφεραν ως απόδειξη ότι η Apple ήξερε ότι είχε αδικήσει την Masimo κατά κάποιο τρόπο.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.