Στις αρχές τις εβδομάδας ανακαλύφτηκε πως η Lenovo ενός από τους βασικότερους προμηθευτές Windows PC είχε εγκατεστημένο ένα Superfish adware σε ορισμένα νέα laptop της. Σκοπός αυτού ήταν η είσοδος διαφημίσεων από διάφορα site μιας και το adware μπορούσε να σπάσει το HTTPS πιστοποιητικό αφήνοντας τα μηχανήματα αυτά ανοιχτά για το οτιδήποτε.
Η δημοσιοποίηση αυτού του γεγονότος ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές για την ιστορία της Lenovo. Χειρότερα όμως αισθάνθηκαν σίγουρα οι χρήστες των μηχανημάτων της.
Με αφορμή το παραπάνω που είναι μια σοβαρή καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών είναι καλό να σκεφτεί κάποιος τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει κάποιος όταν τελικά αγοράζει έναν Mac υπολογιστή.
Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός πως σε μια αγορά φτηνών PCs οι κατασκευαστές προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από άλλες οδούς. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια τάση να τοποθετούν μέσα στα μηχανήματα τους προγράμματα που πλέον έχουν την ονομασία “crapware” ή “adware” που όχι μόνο κάνουν αυτά τα μηχανήματα πιο αργά αλλά επίσης όταν ανακαλυφτούν κάνουν τεράστιο κακό στην εταιρεία όπως και στην περίπτωση της Lenovo.
Πριν μας κατηγορήσετε πως έχουμε παρωπίδες για τα προϊόντα της Apple απλά να αναφέρουμε πως έχουμε δαπανήσει πολλές ώρες σε PC φίλων και γνωστών για να αφαιρέσουμε ένα σωρό βλακείες από τέτοια προγράμματα που τοποθετούν η εταιρείες σε ένα νέο μηχάνημα.
Αυτό όμως που έκανε η Lenovo και που αποκαλύφτηκε ήταν πολύ χειρότερα. Η εταιρεία δεν πρόσθεσε απλά ένα πρόγραμμα που καθυστέρησε την απόδοση του PC ή που έκανε τους χρήστες να αγοράσουν ένα Antivirus. Το Superfish adware της Lenovo έκανε hack την HTTPS ασφάλεια κάθε πλοηγού που ο χρήστης θα εγκαθιστούσε στο μηχάνημα του.
Όταν αρχικά αυτό το adware ανακαλύφτηκε η Lenovo προσπάθησε να αμυνθεί λέγοντας πως το χρησιμοποίησε για να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία αγορών στους καταναλωτές, κάτι το οποίο από μόνο του είναι προσβλητικό.
Η εταιρεία επίσης τόνισε πως δεν υπήρχε κανένα θέμα ασφάλειας και έτσι βγήκε ακόμη περισσότερο εκτεθειμένη μιας και σε σύντομο χρονικό διάστημα παραδέχτηκε πως υπήρχαν ανησυχίες ασφαλείας με αυτή της την κίνηση.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατασκευαστής κάνει κάτι τέτοιο με σκοπό να βγάλει έξτρα κέρδος χωρίς οι ίδιοι οι καταναλωτές να το αντιλαμβάνονται. Η Sony για παράδειγμα έχει μείνει γνωστή για τα Root Kits που εμπόδιζαν τους καταναλωτές να ακούσουν την μουσική τους στους ίδιους τους τους υπολογιστές. Αυτή επίσης δεν θα είναι και η τελευταία φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Το Adware έχει γίνει πλέον βασικό εργαλείο για πολλούς OEM κατασκευαστές PC.
Εδώ την τεράστια διαφορά την κάνει για ακόμη μια φορά η Apple.
H Apple βγάζει κέρδος καθαρά από τις πωλήσεις των μηχανημάτων της. Δεν υπάρχει περίπτωση αλλά ούτε και λόγος η Apple να προσθέσει κάποιο adware σε κάποιο Mac της.
Όπως έχει τονίσει άπειρες φορές τόσο ο Steve Jobs όσο και ο Tim Cook η Apple είναι μια εταιρεία που πιστεύει στις πωλήσεις προϊόντων και όχι σε πωλήσεις των δεδομένων των καταναλωτών της.
Η ιστορία της Lenovo κάνει τους Mac χρήστες για ακόμη μια φορά να χαμογελούνε και να είναι περήφανοι. Μπορεί να πληρώνουμε πολλά περισσότερα λεφτά για ένα Mac αλλά είμαστε σίγουροι πως δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί ανακαλύπτοντας πως η εταιρεία που αγοράσαμε τον υπολογιστή μας έχει προδώσει την εμπιστοσύνη μας.
Μιας και κάποιοι μπορεί να έχετε ένα Lenovo μηχάνημα να τονίσουμε πως η εταιρεία πλέον παρέχει οδηγίες για το πως να αφαιρέσετε το Superfish Adware από το μηχάνημα σας:
- http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish
- http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish_uninstall