15.3 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Η Apple σταμάτησε να αναφέρει τις πωλήσεις του iPod – Τέλος μίας εποχής;

    ipod_touch_5_colors

    Το πρώτο iPod έκανε την εμφάνιση του στις 23 Οκτωβρίου του 2001 και σχεδόν 8 μήνες από την στιγμή που το iTunes έγινε διαθέσιμο στο OS X. Σχεδιαστικά έμοιαζε σαν ένα κουτί με τραπουλόχαρτα με πλάτος τις 2.4 ίντσες και 4 ίντσες ύψος.

    Η συσκευή είχε έναν μικρό σκληρό δίσκο με μόλις 5 GB αποθηκευτικού χώρου και ένα μηχανικό κυκλικό μοχλό για την εναλλαγή των τραγουδιών ενώ η τιμή της ανερχόταν στα $399.

    Original-iPod

    Παρά τις αρχικές μικρές πωλήσεις το iPod και το iTunes Music Store άλλαξαν ολόκληρη την μουσική βιομηχανία και έδωσαν στην Apple μια τεράστια ανάσα. 13 χρόνια μετά, 400 εκατομμύρια συσκευές πωλήθηκαν και έβαλαν στα ταμεία της Apple $65 δις. To iPod όμως πολύ ήσυχα πλέον έχει εξαφανιστεί από τις αναφορές της Apple.

    Τον Οκτώβριο του 2014 η Apple ανέφερε πως θα σταματούσε να παρουσιάζει το iPod σε μια κατηγορία από μόνο του και θα το τοποθετούσε στην κατηγορία “Άλλα” αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η εταιρεία σταμάτησε να αναφέρει στατιστικές πωλήσεων για το iPod και αυτό σίγουρα σημαίνει πολλά.

    Πιο συγκριμένα στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που μας παρουσίασε η Apple προχθές δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στο iPod.

    H κάθοδος του iPod είχε προδικαστεί από την στιγμή που η Apple παρουσίασε το iPhone το 2007. Στα μέσα του 2010 για πρώτη φορά οι πωλήσεις του iPhone ξεπέρασαν αυτές του iPod.

    To iPod βέβαια ακόμη υπάρχει στο site της Apple και η εταιρεία έχει μια σειρά από μοντέλα στην αγορά ξεκινώντας από το $49 iPod shuffle, στο $199 iPod nano, και στο $199-$299 iPod touch, το οποίο στην ουσία είναι ένα παλαιότερης γενιάς iPhone χωρίς να είναι τηλέφωνο.

    Η Apple στην τελευταία απόπειρα της το 2011 θέλησε να τοποθετήσει το iPod Touch ως μια συσκευή διασκέδασης και παιχνιδιού αλλά έκτοτε είδαμε πολύ λίγα πράγματα και πλέον η συσκευή έχει ένα παλαιό hardware με μια άθλια εμπρόσθια κάμερα και έναν επεξεργαστή Α5.

    Η Apple πλέον σίγουρα πρέπει να σκέφτεται σοβαρά την συνέχιση ή παύση του iPod. Οι πωλήσεις των music players έχουν πέσει απίστευτα τα τελευταία χρόνια και έτσι δύσκολα πλέον η Apple να μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη του.

    Μάλιστα η έλευση του Apple Watch ίσως είναι η ταφόπλακα για μια από την πιο ιστορική κατηγορία προϊόντων της Αpple.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles