Friday, May 17, 2024

Η Apple παρουσιάζει το macOS Ventura: Πρώτη ματιά στις νέες δυνατότητες #WWDC22

Η Apple ανακοίνωσε σήμερα την επόμενη έκδοση του macOS, που ονομάζεται macOS Ventura, με πολλά νέα χαρακτηριστικά, όπως Stage Manager, Continuity Camera, νέες ενημερώσεις ασφαλείας και πολλά άλλα.

Το Stage Manager σάς βοηθά να εστιάσετε στην εφαρμογή που χρησιμοποιείτε χωρίς περισπασμούς, τοποθετώντας όλες τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούνται στο πλάι, με την κύρια και την ενεργή εφαρμογή στη μέση.

Η κάμερα Continuity δίνει στους χρήστες macOS τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το iPhone τους ως κάμερα web. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Continuity, το Mac μπορεί αυτόματα να αναγνωρίσει και να χρησιμοποιήσει την κάμερα στο iPhone όταν είναι κοντά.

Όταν είναι συνδεδεμένη, η κάμερα Continuity προσφέρει υπάρχουσες λειτουργίες όπως το Κέντρο Σκηνής, η λειτουργία Πορτραίτου και άλλα. Θα χρησιμοποιήσει επίσης την Ultra Wide κάμερα του iPhone για να ενεργοποιήσει την Προβολή γραφείου, δείχνοντας το πρόσωπο του χρήστη και το πάνω μέρος του γραφείου του.

Για το FaceTime, μπορείτε τώρα να ξεκινήσετε μια κλήση FaceTime σε μια συσκευή Apple και να τη μεταφέρετε σε άλλη χρησιμοποιώντας το Handoff.

Στο Safari, οι Ομάδες καρτελών θα επιτρέπουν σε φίλους και συγγενείς να μοιράζονται τους αγαπημένους τους ιστότοπους και να βλέπουν ποιες καρτέλες βλέπουν οι άλλοι ζωντανά. Η ομάδα μπορεί να δημιουργήσει μια λίστα με σελιδοδείκτες σε μια κοινόχρηστη Αρχική Σελίδα και ακόμη και να ξεκινήσει συνομιλίες Messages ή κλήσεις FaceTime απευθείας από το Safari.

Παρόμοια με τις ενημερώσεις που έρχονται στο iOS 16, το Messages στο Mac θα επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται ή να αναιρούν ένα μήνυμα που εστάλη πρόσφατα, να επισημάνουν ένα μήνυμα ως μη αναγνωσμένο ή να ανακτήσουν μηνύματα που έχουν διαγραφεί κατά λάθος.

Το macOS Ventura βελτιώνει επίσης το Spotlight με Rich Results, που έρχεται σε iOS και iPadOS, επιτρέποντας στους χρήστες να αναλαμβάνουν ενέργειες απευθείας από το Spotlight. Το Spotlight επίσης έχει πρόσβαση πλέον περισσότερες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και του ζωντανού κειμένου και πολλά άλλα.

Ως μέρος του macOS Ventura, η Apple προσθέτει επίσης μεγάλες βελτιώσεις στην εφαρμογή Mail στο Mac. Η Αναίρεση αποστολής θα επιτρέψει στους χρήστες να αναιρέσουν ένα απεσταλμένο email λίγα λεπτά μετά την αποστολή του. Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να προγραμματίζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να προσθέτουν υπενθυμίσεις στη συνέχεια.

Το iCloud Shared Photo Library θα επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας να δημιουργούν και να μοιράζονται μια βιβλιοθήκη φωτογραφιών σε έως και έξι άτομα. Όλοι στη βιβλιοθήκη μπορούν να προσθέσουν, να διαγράψουν ή να επεξεργαστούν φωτογραφίες και μπορούν να επιλέξουν ποιες φωτογραφίες από τη βιβλιοθήκη τους θέλουν να προσθέσουν στην κοινόχρηστη βιβλιοθήκη.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια, η Apple εισήγαγε «Passkeys» στο Safari. Περιγραφόμενα ως διαπιστευτήρια επόμενης γενιάς που είναι πιο ασφαλή από τους κωδικούς πρόσβασης, τα Passkeys είναι μοναδικά ψηφιακά κλειδιά που παραμένουν στη συσκευή και δεν αποθηκεύονται ποτέ σε διακομιστή web.

Οι χρήστες μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν κωδικούς πρόσβασης χρησιμοποιώντας το Touch ID ή το Face ID και το iCloud Keychain αποθηκεύει όλους τους κωδικούς πρόσβασης για συγχρονισμό μεταξύ συσκευών με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

Η Apple τόνισε επίσης το Metal 3, την πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού που τροφοδοτεί τις εμπειρίες παιχνιδιού σε όλες τις συσκευές Apple. Σε συνδυασμό με το πυρίτιο της Apple, η εταιρεία σημείωσε ότι «ακόμα μεγαλύτερες εμπειρίες παιχνιδιού» θα φτάσουν στους Mac.

Άλλες προσθήκες

  • Το Live Text υποστηρίζει πλέον καρέ βίντεο σε παύση και μπορεί να ανιχνεύσει ιαπωνικό και κορεατικό κείμενο.
  • Το Visual Look Up μπορεί να αναγνωρίσει ζώα, πουλιά, έντομα, αγάλματα και άλλα ορόσημα.
  • Οι εφαρμογές Καιρός και Ρολόι έχουν βελτιστοποιηθεί για Mac.
  • Τα νέα εργαλεία προσβασιμότητας περιλαμβάνουν Ζωντανούς υπότιτλους για όλο το ηχητικό περιεχόμενο, Πληκτρολογήστε για να μιλήσετε στις κλήσεις, Έλεγχος κειμένου και άλλα.
  • Οι Προτιμήσεις συστήματος μετονομάστηκαν σε Ρυθμίσεις συστήματος και διαθέτουν βελτιωμένη σχεδίαση παρόμοια με την εφαρμογή Ρυθμίσεις iPhone και iPad.

Το macOS Ventura θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους υποστηριζόμενους Mac αργότερα φέτος, με μια έκδοση beta για προγραμματιστές διαθέσιμη αργότερα σήμερα και δημόσιους δοκιμαστές beta τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.