23.6 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Η Apple κερδίζει μερικώς την Optis για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αλλά πολλά δις ακόμη διακυβεύονται

    H Apple κέρδισε εν μέρη το troll των διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών που ακούει στο όνομα Optis όταν και τα $506 εκατομμύρια που έπρεπε να πληρώσει σε ζημίες μειώθηκαν στα $300 εκατομμύρια.

    Πάρα αυτά η δικαστική μάχη μεταξύ Apple και Optis συνεχίζεται με την δεύτερη να απαιτεί μέχρι και $7 δις από την Apple!

    H ιστορία

    H Optis είναι ένας όμιλος εταιρειών που αποτελείτε από τις PanOptis Patent Management, Optis Cellular και Unwired Planet – και έχει αγοράσει 5 LTE διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τις Panasonic, Samsung και LG την περίοδο 2014 μέχρι 2017. Τέτοιες εταιρείες που αγοράζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δεν είναι δικές τους καινοτομίες με σκοπό να απαιτήσουν αργότερα υψηλότερες αμοιβές είναι γνωστές ως patent trolls.

    Τα συγκεκριμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι βασικά και αυτό σημαίνει πως είναι αδύνατο να δημιουργήσεις και να κατασκευάσεις μια LTE συσκευή χωρίς να κάνεις χρήση κάποιων από αυτό. Αυτό σημαίνει πως τέλη για τις άδειες χρήσης αυτών πρέπει να έχουν FRAND κανόνες – Fair, Reasonable, And Non-Disciminatory – ή σε απλά Ελληνικά να είναι δίκαια προς όλους χωρίς διακρίσεις και λογικά. Το κακό όμως σε αυτή την περίπτωση είναι πως το τι είναι λογικό και δίκαιο για τον καθένα είναι διαφορετικό στον χώρο αυτό και έτσι έχουμε πολλές δικαστικές διαμάχες όταν ένας κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας πιστεύει πως έχει ένα λογικό τέλος χρήσης αυτού ενώ αυτός που θέλει να κάνει χρήση μιας τέτοιας άδειας πιστεύει το αντίθετο.

    Στην περιοχή του Texas τα δικαστήρια εκεί συνήθως δίνουν αποφάσεις υπέρ εταιρειών trolls στον χώρο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και έτσι δεν είναι τυχαίο που η Optis κατέθεσε μήνυση εκεί στην Apple.

    H Apple στην δικαστική αυτή διαμάχη είπε πως τα διπλώματα αυτά ευρεσιτεχνίας δεν είχαν ισχύ αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους ενόρκους και έτσι αρχικά έπρεπε να πληρώσει $506 εκατομμύρια στην Optis για ζημίες πριν ένα χρόνο. Η Apple άσκησε έφεση κερδίζοντας την δημιουργία ενός νέου σώματος ενόρκων που θα αποφασίσει το νέο ποσό.

    Η Optis είδε το ποσό της αποζημίωσης της να μειώνεται

    Το Bloomberg αναφέρει λοιπόν σήμερα πως το νέο σώμα των ενόρκων αποφάσισε πως η Apple πρέπει να πληρώσει $300 εκατομμύρια σε ζημίες.

    Πολλά δις ακόμη στον αέρα

    Το παραπάνω όμως δεν έδωσε τέλος στην δικαστική διαμάχη αυτή μιας και η Optis έχει καταθέσει μηνύσεις στην Apple για μεγαλύτερα ποσά σε άλλες χώρες. Μια πολύ επίφοβη περίπτωση μάλιστα είναι αυτή η δικαστική διαμάχη που λαμβάνει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό γιατί το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε πως οποιοδήποτε πρόστιμο επιβληθεί στην Apple θα ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η Apple άμεσα είπε πως κάτι τέτοιο είναι παράλογο και απείλησε ακόμη και με αποχώρηση της από την αγορά της Αγγλίας αν φτάσει στο σημείο να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό. Ο δικαστής φάνηκε σκεπτικός με τους δικηγόρους της Apple να επαναλαμβάνουν πως ακόμη και αυτή η πιθανότητα είναι ανοιχτή!

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.