16.1 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Άποψη: Το Apple TV χρειάζεται μια HomePod mini στιγμή για να ξεχωρίσει

    To Apple TV μόνο έναν νέο προϊόν από την Apple δεν μπορεί να θεωρηθεί. Να θυμίσουμε πως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ίδια ημέρα με το πρώτο iPhone πίσω το 2007. Τα τελευταία λοιπόν 14 χρόνια ύπαρξης του έχει δεχτεί κάποιες σημαντικές αλλαγές αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει όπως για παράδειγμα το iPad ή το Apple Watch. Ίσως λοιπόν είναι ο καιρός το Apple TV να έχει μια HomePod mini στιγμή….

    Το Apple TV σήμερα

    Η Apple ποτέ πραγματικά δεν ήξερε τι ήθελε με το Apple TV. Αρχικά ήταν ένας εξωτερικός δίσκος με ενσωματωμένο το iTunes που μπορούσε να συνδεθεί στην τηλεόραση. Καθώς streaming πλατφόρμες όπως το Netflix κέρδισε το κοινό η Apple σκέφτηκε εκ νέου την χρήση του με το 2ης γενιάς Apple TV που έγινε μια streaming συσκευή.

    Το 4ης γενιάς Apple TV ήταν ίσως η μεγαλύτερη αναβάθμιση από τότε μιας και έφερε υποστήριξη του App Store καθώς και υποστήριξη εφαρμογών τρίτων. Έμοιαζε με μια νέα αρχή για το Apple TV αλλά έκτοτε δεν άλλαξαν στην ουσία πολλά. Νωρίτερα φέτος η Apple παρουσίασε το 6ης γενιάς Apple TV που αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση με έναν γρηγορότερο επεξεργαστή καλύτερη υποστήριξη HDR και ένα νέο Siri χειριστήριο.

    Βέβαια πολλά άλλαξαν και στην βιομηχανία της τηλεόρασης από το 2007 ή καλύτερα από το 2015 και έπειτα αλλά η στρατηγική της Apple για το Apple TV παραμένει μέσα στην αβεβαιότητα… Ο Mark Gurman του Bloomberg πρόσφατα ανέφερε πως το Apple TV πλέον υπάρχει στην αγορά χωρίς σκοπό ειδικά μιας και ακόμη και Apple μηχανικοί του ανέφεραν πως δεν αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον αυτής της συσκευής.

    Ποιο είναι το πρόβλημα με το Apple TV

    Στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν το δούμε ως μια συσκευή. Είναι πολύ καλό με πολύ καλό hardware και λογισμικό. Το θέμα είναι πως για τους περισσότερους χρήστες στις μέρες μας δεν έχει κάποια ουσία.

    Στο παρελθόν οι καταναλωτές αγόραζαν το Apple TV γιατί οι τηλεοράσεις δεν είχαν όλες έξυπνα χαρακτηριστικά. Αυτό πλέον όμως έχει αλλάξει τελείως και μάλιστα τα νεότερα μοντέλα Smart TV συμπεριλαμβάνουν το Apple TV+, Apple Music καθώς ακόμη και το AirPlay και το HomeKit.

    Θα που κάποιοι, μέσα σε αυτούς και εμείς, πως η εμπειρία που προσφέρει είναι καλύτερη. Οι περισσότεροι όμως δεν καίγονται για μια όμορφη διεπαφή και για Apple Arcade παιχνίδια. Τα πράγματα μάλιστα περιπλέκονται αν κάποιος δει και την τιμολόγηση του Apple TV.

    Στην αγορά αυτή την στιγμή υπάρχουν 3 εκδόσεις του Apple του από το παλαιότερο μοντέλο με τα 32GB στο νεότερο με τα 64GB. Την ίδια στιγμή συσκευές όπως αυτές των Amazon Fire TV ή Χiaomi TV box και Xiaomi TV Stick προσφέρουν τις ίδιες streaming υπηρεσίες με λιγότερο από 60 ευρώ με την πιο οικονομική λύση Apple TV να ξεπερνάει τα 100 ευρώ.

    Το Apple TV μοιάζει να είναι αυτή την στιγμή στην αγορά γιατί απλά είναι στην αγορά. Η Apple χρειάζεται μια συσκευή για να είναι το hub στο σπίτι και την τηλεόραση και οι περισσότεροι πλέον καταναλωτές το αγοράζουν εξαιτίας και μόνο του οικοσυστήματος της Apple.

    Σίγουρα όμως το Apple TV αυτή την στιγμή δεν αποτελεί επιτυχία και η Apple αν θέλει μπορεί να το αλλάξει αυτό.

    Το Apple TV χρειάζεται μια HomePod mini στιγμή

    Ας σκεφτούμε τι έγινε με το HomePod. Η Apple είχε πολλά σχέδια για το έξυπνο ηχείο της αλλά τελικά ποτέ δεν κέρδισε το κοινό. Δεν ήταν πολλοί εκείνοι που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό για μια συσκευή που δεν έκανε τόσο πολλά παρά το γεγονός ότι αυτά που έκανε τα έκανε άριστα.

    Η Apple χρειαζόταν όμως το HomePod για να κερδίσει στην χρήση της Siri, Apple Music και HomeKit και έτσι αντικατέστησε το HomePod με το HomePod mini. Το mini είναι λιγότερο καλό από το μεγαλύτερο αδελφό του αλλά έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά και στοιχίζει πολύ λιγότερο. Και αυτό είναι που θέλουν οι καταναλωτές στις μέρες μας.

    Θα θέλαμε λοιπόν να δούμε μια παρόμοια κίνηση και με το Apple TV. Οι καταναλωτές θα σκεφτόντουσαν να αγοράσουν ένα αν η Apple έφερνε στην αγορά ένα μικρότερο και πιο οικονομικό μοντέλο που εστίαζε σε βασικές εφαρμογές και στο HomeKit. Η Apple κάποια στιγμή πουλούσε το Apple TV στα $99 και αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί εκ νέου.

    Υπάρχουν πολλοί που αναφέρουν πως το Apple TV θα τα πάει καλύτερα με ακόμη καλύτερο hardware κάτι που θα δώσει μεγαλύτερη αξία και πιο λογική στην τιμολόγηση του. Η ίδια μάλιστα η Apple το αποκαλεί ως μια συσκευή που κάνει περισσότερα από το streaming.

    Δυστυχώς όμως η Apple συμπεριφέρεται στο Apple TV σαν μια mobile συσκευή. Δεν θα βρει κάποιος τρανταχτούς τίτλους παιχνιδιών στο App Store για παράδειγμα ενώ όποιος δοκίμασε να προγραμματίσει για το tvOS γνωρίζει πως υπάρχουν πολλοί ενοχλητικοί περιορισμοί ακόμη. Κάποιος που ενδιαφέρεται λοιπόν για το gaming σίγουρα θα δώσει 100 ευρώ παραπάνω και θα πάρει ένα Xbox.

    Ένα Apple TV mini ίσως άλλαζε αυτή την κατάσταση αν και η αλήθεια είναι πως αυτή την στιγμή η Apple δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο….

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.