Sunday, May 19, 2024

Η Apple και η Google ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα βάσει του νέου νομοσχεδίου ψηφιακού καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) εισήγαγε ένα νέο νομοσχέδιο που θα της επέτρεπε να επιβάλει πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων λιρών σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple για παραβίαση των κανόνων της.

Το πολύπλευρο νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει τον ανταγωνισμό και να προστατεύσει τους καταναλωτές, δίνοντας στην CMA την εξουσία να αντιμετωπίσει την «υπερβολική κυριαρχία» των εταιρειών τεχνολογίας, σύμφωνα με κυβερνητικό δελτίο τύπου.

Οι εταιρείες τεχνολογίας που θεωρείται ότι έχουν «στρατηγική θέση στην αγορά» σε βασικές ψηφιακές υπηρεσίες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες της, διαφορετικά η Μονάδα Ψηφιακών Αγορών (DMU) του οργανισμού θα μπορούσε να τους επιβάλει σημαντικά πρόστιμα.

Η CMA δεν έχει κατονομάσει ποιες εταιρείες με «στρατηγικό καθεστώς αγοράς» θα παρακολουθεί, αλλά θα ισχύει ένα όριο που σημαίνει ότι μόνο οι εταιρείες με παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω των 25 δισεκατομμυρίων στερλινών ή βρετανικού κύκλου εργασιών άνω του 1 δισεκατομμυρίου £ θα έχουν πεδίο εφαρμογής. Η Apple, η Google και η Amazon είναι πιθανό να εμπίπτουν σε αυτόν τον ορισμό.

Η κυβέρνηση είπε ότι τέτοιες εταιρείες θα μπορούσαν να απαιτηθούν από το DMU να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εφαρμογών και των συστημάτων ελέγχου τους και ότι ο οργανισμός θα έχει εξουσίες να ανοίξει μια συγκεκριμένη αγορά ανάλογα με την κατάσταση. Για παράδειγμα, η Apple θα μπορούσε να πει ότι επιτρέπει στους χρήστες iPhone και iPad να κάνουν λήψη εφαρμογών από εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών ή εάν ήταν μια μηχανή αναζήτησης όπως η Google, θα μπορούσαν να αναγκαστούν να ανοίξουν τα δεδομένα τους σε ανταγωνιστές.

Η νομοθεσία θα στοχεύει επίσης σε «παγίδες συνδρομής», όπου οι επιχειρήσεις δυσκολεύουν τους καταναλωτές να ακυρώσουν μια σύμβαση. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες θα υποχρεούνται να υπενθυμίζουν στους καταναλωτές πότε μια δωρεάν δοκιμή ή μια προσφορά γνωριμίας χαμηλού κόστους πλησιάζει στο τέλος της και να διασφαλίζουν ότι μια σύμβαση μπορεί να τερματιστεί με οικονομικά αποδοτικό και απλό τρόπο.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.