18.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Η Apple είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στην Κίνα

    Η Apple έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ στην Κίνα τα τελευταία δύο χρόνια που τα περιφερειακά λειτουργικά της κέρδη ξεπερνούν κατά πολύ τους εγγενείς τεχνολογικούς γίγαντες της χώρας, τροφοδοτούμενοι από εκτεταμένες διπλωματικές προσπάθειες.

    Είναι γνωστό ότι η Apple βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για τη μαζική παραγωγική της ικανότητα, αν και αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της επιδημίας COVID που επηρεάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιό της για iPhone. Ταυτόχρονα, η Apple βλέπει επίσης τις επιχειρήσεις στη χώρα να αυξάνονται σημαντικά, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Κίνα.

    Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά την πανδημία επέτρεψαν στις επιχειρήσεις της Apple στην Κίνα να αναπτυχθούν σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, με λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 104% σε 24 μήνες στα 31,2 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος έως τον Σεπτέμβριο. Οι Financial Times γράφουν ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο από τις δύο κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας μαζί, με την Tencent στα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια και την Alibaba στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η δημοσίευση επισημαίνει ότι τα κέρδη ήταν το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ της Apple και της Κίνας που επέτρεψε στον παραγωγό iPhone να αποφύγει μια «καταστολή σε εγχώριους τεχνολογικούς ομίλους».

    Οι συμφωνίες, που δημιουργήθηκαν ως μέρος των επαναλαμβανόμενων διπλωματικών επισκέψεων του CEO Tim Cook στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, βοήθησαν την Apple να ενισχύσει σημαντικά την αλυσίδα εφοδιασμού της στην περιοχή. Η συμφωνία βοηθά την Apple να διατηρήσει την «απεριόριστη πρόσβασή» της σε οικονομικά αποδοτικό εργατικό δυναμικό και εργοστάσια, τα οποία είναι σημαντικά για την επιτυχία της.

    Ωστόσο, οι επικριτές επιμένουν ότι μια τέτοια εγγύτητα με την κυβέρνηση και η πρόσβαση σε πόρους έκανε επίσης την Apple πιο πρόθυμη να ανταποκριθεί στις διοικητικές απαιτήσεις. Αυτό περιλαμβάνει την αποθήκευση δεδομένων Κινέζων χρηστών σε ένα κέντρο δεδομένων που ανήκει σε μια κυβέρνηση, την καταστολή χιλιάδων εφαρμογών από το App Store και την απομάκρυνση της Apple για ευαίσθητα θέματα.

    Η διπλωματία έχει και άλλα οφέλη για την Apple, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής αποδυνάμωσης της Huawei. Το 2019, Κινέζοι πολίτες βοήθησαν να αγοράσουν smartphones της Huawei, υποστηρίζοντας τον τοπικό παραγωγό σε σημείο που ξεπέρασε την Apple σε παγκόσμιες πωλήσεις εκείνη τη χρονιά.

    Επίσης το 2019, η Huawei κυκλοφόρησε smartphone με δυνατότητα 5G, με την Apple να ακολουθεί το 2020. Ωστόσο, οι κυρώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια που επιβλήθηκαν κατά της Huawei από τις ΗΠΑ το 2020 απέκοψαν την πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες, όπως τα chipset 5G, που έβλαψαν σοβαρά την εταιρεία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.