23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Η λειτουργία passkey της Apple θα είναι η πρώτη μας γεύση από ένα μέλλον χωρίς κωδικό πρόσβασης

    Η Apple και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες θέλουν να απαλλαγούν από τους κωδικούς πρόσβασης για διαδικτυακούς λογαριασμούς και εφαρμογές. Να γιατί αυτό θα είναι πολύ καλό για την ασφάλεια του λογαριασμού σας στο διαδίκτυο.

    Στην κεντρική ομιλία του WWDC 2022 τη Δευτέρα, ο κατασκευαστής iPhone ανακοίνωσε ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται passkey. Είναι ουσιαστικά ένας νέος τύπος ασφάλειας που επιδιώκει να αντικαταστήσει τους κωδικούς πρόσβασης για λόγους σύνδεσης λογαριασμού. Θα κάνει το ντεμπούτο του το φθινόπωρο στο iOS 16, στο macOS Ventura και σε άλλες ενημερώσεις της Apple.

    Αν και οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί να είναι ο γνώριμος τρόπος αυτή την στιγμή και ο εύκολος για τους περισσότερους από εμάς, στην πραγματικότητα έρχονται με μια σειρά από μειονεκτήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα passkey. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λειτουργία — και πώς σηματοδοτεί μια ευρύτερη κίνηση προς ένα πιο ασφαλές διαδικτυακό οικοσύστημα.

    Το passkey της Apple είναι ουσιαστικά ένας τύπος βιομετρικού προτύπου εισόδου. Αντί να πληκτρολογήσετε έναν κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε σε μια εφαρμογή ή έναν διαδικτυακό λογαριασμό, θα χρησιμοποιούσατε έναν κωδικό πρόσβασης που είναι αποθηκευμένος στη συσκευή σας.

    Τα passkey βασίζονται στο WebAuthentication API WebAuthn, ένα πρότυπο ασφαλείας που χρησιμοποιεί κρυπτογραφία δημόσιου κλειδιού για έλεγχο ταυτότητας. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα passkey ως μια ψηφιακή έκδοση κάτι σαν κλειδί ασφαλείας υλικού.

    Μόλις ρυθμίσετε ένα passkey σε έναν λογαριασμό, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε πραγματοποιώντας έλεγχο ταυτότητας είτε με Face ID είτε με Touch ID.

    Όταν έρθει η ώρα να μπείτε στον λογαριασμό σας, ο ιστότοπος ή η εφαρμογή θα προωθήσει ένα αίτημα για έλεγχο ταυτότητας στη συσκευή σας. Από εκεί, σαρώστε το πρόσωπό σας ή το αποτύπωμά σας — και τελειώσατε. Είναι μια διαδικασία σύνδεσης με ένα πάτημα, επομένως συνδυάζει ισχυρότερη ασφάλεια και αυξημένη ευκολία.

    Επίσης, μπορούν να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας των passkeys στο iCloud και να συγχρονιστούν σε συσκευές iPhone, iPad και Mac με κρυπτογραφημένο τρόπο από άκρο σε άκρο.

    Θα μπορείτε επίσης να συνδεθείτε στους λογαριασμούς σας σε συσκευές που δεν ανήκουν στην Apple χρησιμοποιώντας ένα iPhone ή iPad για να σαρώσετε έναν κωδικό QR και να πραγματοποιήσετε έλεγχο ταυτότητας χρησιμοποιώντας βιομετρικά στοιχεία.

    Η ανακοίνωση του passkey δεν είναι απλώς μια λαμπερή νέα δυνατότητα για τους χρήστες της Apple. Αντίθετα, είναι ένας προάγγελος των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν. Οδεύουμε προς ένα μέλλον χωρίς κωδικό πρόσβασης — και οι συσκευές της Apple θα είναι από τις πρώτες που θα πάρουν μια γεύση από αυτό.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.