19.3 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Ευρωπαίοι ερευνητές δημιουργούν εφαρμογή με στόχο τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού

    Την τεχνολογία στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας, με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επιχειρούν να θέσουν Ευρωπαίοι ερευνητές σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Ομάδα επιστημόνων και ερευνητών απ’ όλη την Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της σε μια προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνολογίας Bluetooth για την ανακοπή της διασποράς του COVID-19. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με επικεφαλής ερευνητές και επιστήμονες από οκτώ χώρες, επεξεργάζεται τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού app για smartphones, ικανού να εντοπίζει ανθρώπους, που έχουν έρθει σε επαφή με άτομα, τα οποία έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με την επωνυμία Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing -PEPP-PT, κινείται στα βήματα αντίστοιχης προσπάθειας, που ανέπτυξε πριν από λίγο καιρό η Σιγκαπούρη.

    Η εφαρμογή για smartphones αξιοποιεί την ανταλλαγή σημάτων Bluetooth και κινείται στα πρότυπα αντίστοιχης που λειτουργεί στη ΣιγκαπούρηΗ Σιγκαπούρη έθεσε σε λειτουργία μία εφαρμογή για smartphones, η οποία θα επιτρέπει στις Αρχές να ταυτοποιούν ποιός έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν από κορωνοϊό, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της νόσου. Η εφαρμογή “TraceTogether”, στη λογική της οποίας κινούνται και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, λειτουργεί μέσω της ανταλλαγής σημάτων Bluetooth μεταξύ τηλεφώνων από κοντινή απόσταση.  

    Τα μέλη της πρωτοβουλίας PEPP-PT σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι η όλη προσπάθεια γίνεται με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών. Η ερευνητική προσπάθεια έχει τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής στον πυρήνα του εγχειρήματος και στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή. 

    Βοήθεια στις εθνικές Αρχές
    Η υπό επεξεργασία εφαρμογή παρέχει ανωνυμία, δεν χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα ούτε πληροφορίες γεωγραφικού εντοπισμού, λειτουργεί με πλήρη συμμόρφωση με το GDPR και έχει πιστοποιηθεί και δοκιμαστεί από επαγγελματίες του τομέα της ασφαλείας.

    Η ερευνητική προσπάθεια του PEPP-PT θα επιτρέψει στις εθνικές Αρχές να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, για να αντιμετωπίσουν την πανδημία με ανώνυμο “εντοπισμό της εγγύτητας” με διαγνωσμένα κρούσματα του ιού.

    Οι εν λόγω εφαρμογές θα μπορούν να εντοπίσουν τις επαφές των πολιτών τόσο στο εσωτερικό της κάθε χώρας, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Κατά τους ερευνητές, που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, αυτή είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος “για την επανέναρξη της κανονικής κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας”.

    Η όλη πρωτοβουλία του PEPP-PT θα λάβει τη μορφή μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Ελβετία. Ήδη, συμμετοχή στην πρωτοβουλία έχουν δηλώσει (μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020) 130 μέλη, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, ερευνητών και εταιρειών.

    Στη Σιγκαπούρη, όπου ήδη λειτουργεί η αντίστοιχη εφαρμογή, το “κατέβασμα” του application δεν είναι υποχρεωτικό, αν και η κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες να τη χρησιμοποιήσουν. Οι Αρχές της Σιγκαπούρης έχουν δεσμευτεί ότι, μετά από την αντιμετώπιση της επιδημίας, η εφαρμογή θα καταργηθεί, όπως άλλωστε προβλέπει η περιγραφή της στο Apple App Store.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles