Sunday, May 19, 2024

Δεν υπάρχει iPhone 14 Mini: Αυτός είναι ο λόγος

Η σειρά iPhone 14 είναι η πρώτη σειρά iPhone που δεν περιλαμβάνει μέγεθος οθόνης κάτω των έξι ιντσών, παρά το γεγονός ότι τηρούσε τους παράγοντες μορφής 6,1 ιντσών και 6,7 ιντσών των προηγούμενων γενεών που περιλάμβαναν ένα μοντέλο 5,4 ιντσών. Γιατί λοιπόν η Apple κατάργησε τη «μίνι» συσκευή που είχαν αγαπήσει ορισμένοι πελάτες του iPhone;

Η Apple έκανε το ντεμπούτο του iPhone 12 mini το 2020 μετά από χρόνια ερωτημάτων από τους θαυμαστές του iPhone για να προσφέρει μια συσκευή μικρής οθόνης με τις πιο πρόσφατες δυνατότητες. Όταν η Apple το έκανε, υποτίθεται ότι ο μικρός παράγοντας μορφής θα παρέμενε για αρκετά χρόνια – αλλά φαίνεται ότι η συσκευή έχει τερματιστεί πρόωρα μετά την κυκλοφορία της σειράς ‌iPhone 14‌.

Οι ανησυχίες προέκυψαν για πρώτη φορά όταν το iPhone 12 mini φάνηκε να μην πωλείται τόσο καλά όσο ήλπιζε η Apple, αποτελώντας μόλις το 6% των πωλήσεων iPhone 12 στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Consumer Intelligence Research Partners (CIRP). Η Counterpoint Research ανέφερε ότι το iPhone 12 mini αντιπροσώπευε μόνο το πέντε τοις εκατό όλων των πωλήσεων του iPhone 12 στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου 2021.

Η Morgan Stanley πίστευε ότι η Apple επέλεξε να μειώσει την παραγωγή του iPhone 12 mini κατά δύο εκατομμύρια μονάδες για να δημιουργήσει περισσότερη παραγωγική ικανότητα για το πιο δημοφιλές iPhone 12 Pro. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια έκθεση της Ταϊβάν, επικαλούμενη πηγές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία ανέφερε ότι η μεγάλη ζήτηση για μοντέλα iPhone 12 Pro στην Κίνα οδήγησε την Apple να αυξήσει την προσφορά της σε πιο ακριβές συσκευές.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η JP Morgan Chase ισχυρίστηκε ότι η Apple σταμάτησε οριστικά την παραγωγή iPhone 12 mini το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ενώ οι αναφορές πωλήσεων για το iPhone 12 mini δεν προοιωνίζονταν καλές για το iPhone 13 mini, η Apple σχεδιάζει τις λειτουργίες παραγωγής και εφοδιασμού της iPhone πολύ πριν από την κυκλοφορία, που σημαίνει ότι το iPhone 13 mini βρισκόταν ήδη σε καλό δρόμο προς την παραγωγή από τη στιγμή που τα προβλήματα με τις πωλήσεις του iPhone 12 mini ήταν ξεκάθαρα.

Τον Απρίλιο του 2022, η CIRP δημοσίευσε περισσότερα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το iPhone 13 mini αντιπροσώπευε μόλις το 3 τοις εκατό των πωλήσεων του iPhone 13 – το μισό από αυτό του iPhone 12 mini. Αυτές οι συνεχιζόμενες χαμηλές πωλήσεις ήταν πιθανότατα ο κύριος λόγος πίσω από την κατάρρευση του «μίνι» ως παράγοντα μορφής για τα μελλοντικά iPhone.

Με τη σειρά iPhone 14, η Apple επέλεξε να αντικαταστήσει τη συσκευή “mini” με μια ολοκαίνουργια συσκευή “Plus”. Από ορισμένες απόψεις, το iPhone 14 Plus αντικατοπτρίζει το iPhone 12 mini, προσφέροντας τις πιο πρόσφατες λειτουργίες του iPhone σε διαφορετικό μέγεθος οθόνης. Αντί να προσφέρουν μια επιλογή μικρής οθόνης, οι πελάτες μπορούν τώρα να επιλέξουν μια ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία και οθόνη 6,7 ιντσών – το ίδιο μέγεθος που έχουν συνηθίσει οι πελάτες του iPhone «Max» εδώ και τέσσερα χρόνια στην τιμή των $1.099 – αλλά σε χαμηλότερη τιμή, 899 $.

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.