Για τους προγραμματιστές το WWDC σημαίνει περισσότερη δουλειά αλλά όχι πάντα και κέρδος

0
1327

WWDC_day_one004

Το ετήσιο συνέδριο της Apple WWDC φέρνει πολλές νέες ευκαιρίες αλλά και πολλές απειλές για τους indie προγραμματιστές. Αν είσαι τυχερός η Apple θα παρουσιάσει ένα API που θα αναβαθμίσει σημαντικά την εφαρμογή σου ενώ αν είσαι άτυχος η Apple θα λανσάρει ένα νέο χαρακτηριστικό που θα κάνει την εφαρμογή σου περιττή.

Το σίγουρο είναι πως κάθε χρόνο το WWDC σημαίνει περισσότερη δουλειά για τους προγραμματιστές έτσι ώστε να παραμείνουν στο παιχνίδι με το σημαντικό να είναι πως μιας και οι προγραμματιστές δεν μπορούν να κοστολογήσουν τις αναβαθμίσεις των εφαρμογών τους η δουλειά αυτή δεν βγάζει μεγαλύτερο κέρδος.

Ο ρυθμός καινοτομιών που εισάγει η Apple είναι φανταστικά νέα για τους καταναλωτές αλλά αυτό σημαίνει πως οι προγραμματιστές πρέπει να δουλέψουν σκληρά έτσι ώστε να ακολουθήσουν αυτή την πορεία. Δεν αρκεί να δημιουργήσει κάποιος μια εφαρμογή και απλά να καθίσει πίσω και να παίρνει λεφτά από αυτή.

Η εφαρμογή θέλει αναβαθμίσεις έτσι ώστε να είναι συμβατή με τις iOS κυκλοφορίες και έτσι όσα περισσότερα ανακοινώνει η Apple στο WWDC τόσο περισσότερη δουλειά σημαίνει για τους προγραμματιστές.

Για τα μεγάλα στούντιο οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην είναι σημαντικές. Αλλά για τους indie προγραμματιστές που έχουν μικρές ομάδες και μικρά budget κάθε χρόνο πρέπει πολλές φορές να υπερβούν τους εαυτούς τους.

O Federighi φέτος περιέγραψε στους προγραμματιστές πόσο εύκολη ήταν η υλοποίηση του νέου multitasking που θα δούμε με το iOS 9 στο iPad τονίζοντας πως το Twitter κατάφερε να το εφαρμόσει μέσα σε μερικά λεπτά.

Πολλοί όμως indie προγραμματιστές θα τονίσουν πως σχεδόν κανένα νέο χαρακτηριστικό της Apple δεν παίρνει τόσο λίγο χρόνο για να ενσωματωθεί σε μια ήδη υπάρχουσα εφαρμογή. Ίσα ίσα που συνήθως χρειάζεται πολύ χρόνο και πολλά τεστ για να το πετύχει κάποιος.

Αρκετοί είναι εκείνοι οι προγραμματιστές που ακόμη και σήμερα προσπαθούν να υλοποιήσουν πράγματα που η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά πέρυσι όπως για παράδειγμα το Healthkit. Αυτό γιατί για μια μικρή ομάδα προγραμματιστών οι αλλαγές δεν είναι θέμα λεπτών αλλά μηνών.

Υπάρχουν όμως και τα θετικά μιας και παρά την περισσότερη δουλειά από μέρος των προγραμματιστών πολλές είναι οι φορές οι αλλαγές θα βελτιώσουν σημαντικά τις εφαρμογές τους και μελλοντικά να οδηγήσει και σε κέρδη και ακόμη καλύτερα την αναγνώριση από την ίδια την Apple.

Βέβαια οι περισσότεροι το περιγράφουν το παραπάνω ως ένα στοίχημα μιας και κανείς ποτέ δεν είναι σίγουρος αν κάτι θα πάει τόσο καλά ή όχι.

Με άλλα λόγια το ταξίδι ενός indie προγραμματιστή της Apple είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Θα σε πάει σε φανταστικά μέρη αλλά είναι πολύ εύκολο να εκτροχιαστείς από την πορεία σου και απλά να φτάσεις στον πάτο του βαρελιού.

Σχολιασμός στο φόρουμ