Γιατί το να κλείνετε εφαρμογές στο παρασκήνιο δεν σας κάνει να κερδίσετε σε αυτονομία

0
2745

Force-quit-app

Πολλές φορές εσείς ή και κάποιος γνωστός σας με το που ανοίξει μια εφαρμογή και την χρησιμοποιήσει μετά θα μεταβεί στο App Switcher και θα κλείσει από το παρασκήνιο της συσκευής την εφαρμογή αυτή.

9 στους 10 θα σας πουν πως το κάνουν αυτό για να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στην μπαταρία της συσκευής του ΜΗΝ γνωρίζοντας πως η συμπεριφορά του αυτή έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε γιατί πρέπει να σταματήσετε να κάνετε κάτι τέτοιο.

Εν συντομία:

  • Εκτός αν η εφαρμογή δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε δεν πρέπει ποτέ να κάνετε force quit μια εφαρμογή
  • Κάθε φορά που το κάνετε καταναλώνεται περισσότερη μπαταρία
  • Η Apple δίνει στους προγραμματιστές της μια σειρά από εργαλεία έτσι ώστε οι εφαρμογές τους να λειτουργούν σωστά στο παρασκήνιο
  • Οι χρήστες θα πρέπει να εμπιστευτούν το iOS στο ότι μπορεί να διαχειριστεί άριστα της εφαρμογές όταν αυτές δεν είναι ενεργές – Μια τεράστια διαφορά με το Android.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοούμε το κλείσιμο μιας εφαρμογή σημαίνει πως κάποιος πατάει το Home Button. Το force quitting είναι όταν κάποιος κάνει διπλό κλικ στο Home Button και κλείνει από εκεί μια εφαρμογή από τον App Switcher.

O μύθος που υπάρχει πάρα πολλά χρόνια τώρα θέλει όσους κάνουν force quit μια εφαρμογή από τον App Switcher να καταναλώνουν λιγότερη μπαταρία μιας και οι εφαρμογές αυτές θα σταματήσουν να τρέχουν στο παρασκήνιο. Μάλιστα αυτός ο μύθος είναι τόσο διαδεδομένος που έχει ακουστεί πως ακόμη και κάποιοι υπάλληλοι της Apple σε κάποιο App Store το έχουν μεταφέρει σε πελάτες.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Mόλις κάποιος απλά κλείσει μια εφαρμογή πατώντας το  Home Button μια φορά τότε η εφαρμογή σταματά αυτόματα να χρησιμοποιεί πόρους από την CPU  και την μνήμη και έτσι μπαίνει σε κατάσταση αναμονής. Αυτό σημαίνει πως δεν καταναλώνει καθόλου μπαταρία.

Όταν κάνετε force quit μια εφαρμογή τότε αποδεσμεύεται η μνήμη που χρησιμοποιούσε και έχει μια μικρή επιβάρυνση στην μπαταρία. Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε την εφαρμογή το λογισμικό σύστημα εκ νέου θα τρέξει κάποιες διεργασίες για να διαθέσει μνήμη σε αυτή κάτι το οποίο σημαίνει πως θα καταναλωθεί περισσότερη μπαταρία. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε με αυτή σας την ενέργεια έχετε χρησιμοποιήσει πόρους από την μπαταρία σας δύο φορές χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγους.

Για να καταλάβετε καλύτερα το παραπάνω ας δώσουμε το εξής παράδειγμα.

Ας πούμε πως βλέπετε τηλεόραση και ξαφνικά διψάτε. Πηγαίνετε στην κουζίνα παίρνετε ένα ποτήρι νερό το γεμίζετε και πίνετε το μισό από αυτό. Μετά πετάτε το υπόλοιπό μισό στο νιπτήρα και πάτε πίσω στον καναπέ.

Μετπα από 15 λεπτά διψάτε εκ νέου. Πηγαίνετε στην κουζίνα και κάνετε ακριβώς τις ίδιες ενέργειες.

Δεν έχει λογική το παραπάνω σωστά; Γιατί κάθε φορά να πετάτε το υπόλοιπό νερό στο νιπτήρα ενώ μπορεί και στο άμεσο μέλλον να διψάσετε εκ νέου.

Εν συνεχεία ας δούμε πως το iOS διαχειρίζεται το κλείσιμο μιας εφαρμογής – Υπάρχουν τα 5 παρακάτω στάδια.

  • Not running: Η εφαρμογή δεν έχει κάνει εκκίνηση ή έχει τερματιστεί. Δεν υπάρχει στην μνήμη και δεν χρησιμοποιεί μπαταρία.
  • Inactive: η εφαρμογή είναι στο παρασκήνιο αλλά δεν χρησιμοποιείτε, υπάρχει στην μνήμη αλλά δεν χρησιμοποιεί πόρους του επεξεργαστή ή της μπαταρίας
  • Active: Η εφαρμογή χρησιμοποιείτε χρησιμοποιεί λοιπόν τόσο CPU και μνήμη καθώς και μπαταρία
  • Background: Η εφαρμογή κάνει κάποια διεργασία αλλά δεν εμφανίζεται στην οθόνη. Χρησιμοποιεί CPU και μνήμη καθώς και μπαταρία
  • Suspended: Η εφαρμογή δεν είναι στην κεντρική οθόνη και δεν κάνει κάποια διεργασία. Δεν χρησιμοποιεί CPU και υπάρχει στην μνήμη. Δεν χρησιμοποιεί μπαταρία

Σχολιασμός στο φόρουμ