Φήμες θέλουν την Apple να δουλεύει πάνω σε ένα Mac που θα εστιάζει στο gaming και το οποίο θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο WWDC.
Το μηχάνημα αυτό σύφμωνα με τις φήμες θα έχει ένα μέγιστο κόστος περί τα $5000 και θα είναι η απάντηση της Apple στα gaming PC.
Το νέο αυτό Mac θα αποτελείται από μια μεγάλη οθόνη και θα είναι σχεδιασμού all in one ενώ λόγος γίνεται πως ίσως η Apple δοκιμάσει να λανσάρει αντί αυτού ένα gaming macbook. Η ανακοίνωση του θα γίνει σύμφωνα με το δημοσιεύμα στο φετινό WWDC 2020.
Θα θέλαμε να δούμε μια τέτοια κίνηση από την Apple; Η απάντηση είναι πως ναι. Είναι πιθανόν να γίνει κάτι τέτοιο; Μάλον όχι.
H ιστορία της Apple στον χώρο του Gaming
H Apple δεν έχει κάποια σπουδαία ιστορία σε ότι έχει να κάνει με το gaming. Αν και πολλοί τίτλοι παιχνιδιών έκαναν την εμφάνιση τους στον Apple II από την δεκαετία του 90 και έπειτα η πλάστιγκα έγειρε περισσότερο προς τα PC και λιγότερο στα Mac. Αυτό παρά το γεγονός πως τα Macs είχαν καλύτερες multimedia και τεχνικές προδιαγραφές από τα αντίστοιχα PC εκείνη την περίοδο.
Η παρουσία τίτλων όπως το Doom στο PC εδραίωσαν αυτή την αλλαγή. Τα νεότερα χρόνια μέχρι και σήμερα οι φίλοι των μεγάλων gaming τίτλων θα πρέπει να κάνουν χρήση του Boot Camp σε κάποιο Mac για να μπορέσουν να απολαύσουν αυτούς τους τίτλους. Η πιο ρεαλιστικά να αγοράσουν ένα PC. Οι μεγάλοι τίτλοι παιχνιδιών φτάνουν πολύ καθυστερημένα στο Mac. Με απλά λόγια κανείς δεν αγοράζει Macs για να παίξει παιχνίδια.
Την τελευταία φορά που η Apple παρουσίασε ένα μηχάνημα αποκλειστικά για gaming ήταν το 1990. Το Pippin του 1996 ήταν η προσπάθεια της Apple να εισέλθει σε μια νέα αγορά την στιγμή που οι πωλήσεις του hardware της έπεφταν δραματικά.
Η ιδέα ήταν τότε να έρθουν περισσότερα κέρδη από το software σε μια περιοχή που παρουσιάζε άνθιση. Για να το καταφέρει αυτό η Apple συνεργάστηκε με την Ιαπωνική εταιρεία παιχνιδιών Bandai για να δημιουργήσει παιχνίδια για αυτή την νέα της κονσόλα. Η Apple αρχικά προσέφερε 23 τίτλους παιχνιδιών. Δεν ήταν όμως αξιόλογα έτσι ώστε να κοντράρουν τα Playstation, N64 και Sega Saturn. Επίσης όντας μια συσκευή της Apple δεν ήταν και η πιο οικονομική παιχνιδιομηχανή της αγοράς.
Το Pippin είχε οριστεί να πουλήσει περί τα 500,000 τεμάχια τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του. Στο τέλος μόλις 42,000 συσκευές πουλήθηκαν από τις 100,00 που κατασκευαστήκαν. Οι φήμες θέλουν πως ο Steve Jobs πάτησε και διέλυσε ένα Pippin κατά την επιστρόφη του στην Apple το 1997.
Mobile Gaming
Εκεί που άνθισε η Apple στο gaming ήταν ο χώρος του mobile. Οι Indie προγραμματιστές τα κατάφεραν μια χαρά στο App Store ειδικά από την στιγμή που οι iOS χρήστες ξόδευαν περισσότερα χρήματα από τους αντίστοιχους χρήστες στο Android. Τίτλοι όπως το Monument Valley ήταν απόδειξη αυτού.
Οι επιδόσεις σε αυτές τις mobile συσκευές επίσης είναι κάτι παραπάνω από άριστες. Ο χρήστης μπορεί να παίξει το Fortnite στο iPad με μια ανάλυση στα 1080p στα 60 fps. Αυτή είναι η ίδια απόδοση που έχει κάποιος από το PS4 ή ένα μέσο gaming PC.
Τα τελευταία χρόνια η Apple εστίασε ακόμη περισσότερο στον χώρο του mobile gaming. Οι τίτλοι εμφανίστηκαν ως παραδείγματα για την χρήση παράδειγμα του Apple TV από το 4ης γενιάς και έπειτα. Βέβαια εκεί είχαμε την απογοήτευση του χειριστηρίου Siri που μόνο κατάλληλο δεν είναι για gaming. H υπηρεσία Apple Arcade ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή στον χώρο του gaming για την Apple. Μια υπηρεσία με περισσότερους από 100 τίτλους παιχνιδιών με μια μηνιαία συνδρομή μόλις $4.99 είναι μια απόδειξη πως η Apple δεν έχει ξεχάσει τον χώρο του gaming σε καμιά περίπτωση.
Η Apple ο νέος γίγαντας στον χώρο του Gaming;
Αυτό που αναφέρει όμως η φήμη για ένα Gaming Mac είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Οι άνθρωποι που αγοράζουν παιχνίδια στο PC δεν είναι οι ίδιοι χρήστες που παίζουν παιχνίδια στο iPhone τους ή που θα δώσουν $5 για μια συνδρομή στο Apple Arcade.
Αν και λοιπόν οι τίτλοι παιχνιδιών στον mobile χώρο σημειώνουν τεράστια αύξηση για την Apple με κέρδη για όλους το να δημιουργήσει η εταιρεία ένα Mac για gaming δεν θα είναι κάτι εύκολο. Το hardware είναι ένα μέρος του προβλήματος. Το Mac Pro για παράδειγμα θα ήταν μια αξιόλογη λύση για ένα gaming PC με την σωστή παραμετροποίηση. Μπορεί κάποιος να αγοράσει και κάποια εξωτερική GPU για το Mac του αλλά και αυτό δεν είναι μια οικονομική λύση.
Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι η Apple απομακρύνεται σιγά σιγά από την εμμονή της στην δημιουργία απίστευτα λεπτών συσκευών. Αυτό σημαίνει πως μεγαλύτερα Macs με μεγαλύτερες κάρτες γραφικών μπορεί να κάνουν την εμφάνιση τους αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Επίσης πολλές φήμες θέλουν την Apple να απομακρύνεται από τους Intel επεξεργαστές προς χάρη των ARM.
Το μεγαλύτερο όμως θέμα, θέμα που είχε και το Pippin, είναι η υποστήριξη από τους προγραμματιστές. Η Apple μπορεί να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας αλλά τα περισσότερα κορυφαία παιχνίδια παραμένουν στα Windows. Τα Mac έχουν ακόμη και σήμερα ένα πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς. Ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό των χρηστών Mac που έχουν ένα μηχάνημα ικανό να παίξει τους τελευταίους τίτλους παιχνιδιών. Το porting αυτών των παιχνιδιών στα Mac είναι μια επένδυση που θέλει πολλούς προγραμματιστές και κόπο και πολλοί δεν πιστεύουν πως αξίζει αυτή η προσπάθεια.
Ποια είναι η απάντηση;
Το cloud gaming και υπηρεσίες αυτού όπως το Google Stradia ίσως είναι μια πρώτη απάντηση. Η εστίαση της Apple σε hardware που θα εστιάζει στο gaming είναι μια δεύτερη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν και οι αποκλειστικότητες. Αν ένας τίτλος είχε μεγάλη ζήτηση και ήταν μόνο διαθέσιμος για Mac οι παίχτες δεν θα είχαν πολλές επιλογές αλλά να τον παίξουν σε ένα Mac ή να μην ασχοληθούν καθόλου μαζί του.
Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο η δημιουργία ενός Mac με μια GPU με στόχο τους τίτλους παιχνιδιών. Αυτό είναι όμως που κάνει περισσότερο σκεπτικούς από οτιδήποτε άλλο…..