16 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Γιατί η προαγωγή του Jony Ive σημαίνει περισσότερος σχεδιασμός και όχι λιγότερος

    jonathan_ive_opener2

    Η Apple είναι μια εταιρεία που έχει πάρα πολλά μυστικά και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις αποφάσεις της. Έτσι τα νέα πως ο Jony Ive πήρε προαγωγή για πολλούς έγινε αντικείμενο συζήτησης για το αν αυτό σημαίνει πως σιγά σιγά θα αποχωρήσει από τον σχεδιασμό των προϊόντων της εταιρείας.

    Η Telegraph για παράδειγμα ανέφερε πως η προαγωγή του σε Chief Design Officer σημαίνει πως αυτόματα ο Ive ελευθερώνεται από το Industrial σχεδιαστήριο της Apple.

    To κείμενο αυτό αυτόματα πυροδότησε φήμες πως Ive σιγά σιγά θα αποχωρίσει από την εταιρεία με την έννοια της συνταξιοδότησης και πως θα γυρίσει πίσω στην Αγγλία για να κάνει κάτι διαφορετικό με την καριέρα του.

    Για εμάς τα παραπάνω συμπεράσματα είναι απλά ιστορίες επιστημονικής φαντασίας στην καλύτερη.

    Η Apple στην ανακοίνωση της φρόντισε να δείξει πως είναι μια πραγματική προαγωγή σε μια σπάνια θέση που δίνει στον Ive ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία για το δημιουργικό του πνεύμα μέσα στην εταιρεία.

    Πλέον μπορεί να κάνει αυτό που πάντα ήθελε χωρίς να τον ενοχλεί κανένας μιας και αυτός θα έχει τον κύριο λόγο. Αυτό είναι ο σχεδιασμός.

    Η νέα του θέση είναι πιο ισχυρή από την παλαιά και τον φέρνει πιο κοντά στον ρόλο που είχε κάποτε ο Steve Jobs. Έτσι αναμένουμε να δούμε περισσότερο σχεδιασμό από τον ίδιο και σε καμιά περίπτωση λιγότερο.

    Αν κάποιος διαβάσει σοβαρά το άρθρο της Telegraph θα καταλάβει πως όπως ο ίδιος ο Ive δηλώνει παραμένει υπεύθυνος τόσο για το Industrial Design όσο και για το Human Interface group.

    “Ακόμη δουλεύω και για τα δύο, απλά ο νέος μου ρόλος με δίνει περισσότερο χρόνο γιατί βγάζει από πάνω μου κάποια άκρως διαχειριστικά θέματα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ive.

    “Ειναι στην Apple για πάρα πολύ καιρό και όλο αυτό το διάστημα είναι συνεχώς απασχολημένος. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη να θέλει λίγο περισσότερο χρόνο για την δημιουργική του δουλειά” αναφέρει ένας πρώην υπάλληλος της Apple.

    Μην ξεχνάμε πως το πάθος του Ive είναι ο σχεδιασμός. Για αυτό ο Ive δεν είναι CEO της Apple και ίσως και να μην γίνει τελικά ποτέ παρά τον τεράστιο σεβασμό και φιλία που είχε τόσο με τον Steve Jobs όσο και τώρα με τον Tim Cook.

    Δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μέχρι σήμερα πως θέλει να πάρε το τιμόνι της Apple. Στο μυαλό του έχει πως να σχεδιάζει και να δημιουργεί από όταν ήταν ακόμη παιδί. Αυτό είναι το πάθος του και αυτό έχει σφυρηλατήσει τον χαρακτήρα του.

    Ο Ive θα αναλάβει και τον σχεδιασμό τον Apple Store στην Κίνα – το μεγάλο στοίχημα της Apple στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και αυτό θέλει επίσης πολύ χρόνο.

    Δεν υπάρχει λοιπόν κάποια πιθανότητα να αποχωρήσει από την Apple και αν το έκανε είμαστε σίγουροι πως η Apple δεν θα το έκρυβε πίσω από μια αλλαγή θέσης για μια τόσο σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία της όπως αυτή του Ive.

    Τέλος όπως αναφέρει και ο John Gruber η Apple έχει τρεις πλέον σημαντικές θέσεις ως εταιρείας ή αλλιώς τα τρία C: CEO (Tim Cook), CFO (Luca Maestri) και τώρα CDO (Ive).

    Δεν έχει λογική λοιπόν η Apple να δημιουργούσε μια θέση ισχύος για κάποιον που σκέφτεται έστω και στο άμεσο μέλλον να αποχωρήσει.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles