25.3 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Γιατί η επόμενη μεγάλη κίνηση της Apple στο hardware μπορεί να είναι ένα gaming χειριστήριο

    Πολλοί έχουν αναφέρει ότι η Apple δουλεύει σε ένα σετ γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας που ίσως τα δούμε να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό σε δύο χρόνια από τώρα. Μεταφέροντας όμως την εμπειρία της επαυξημένης πραγματικότητα από μια iOS συσκευή σε ένα πάνελ που το κοιτάς οι χρήστες σίγουρα θα χρειαστούν ένα νέο τρόπο για την πλοήγηση του σε ένα κόσμο επαυξημένης πραγματικότητας. Λίγοι έχουν αναφέρει σήμερα το πόσο σημαντικό ρόλο λοιπόν θα παίξουν τα gaming χειριστήρια σε μια τέτοια πλοήγηση. Διπλώματα ευρεσιτεχνιών που έχουν κατοχυρωθεί πρόσφατα από της Apple αλλά και ανακοινώσεις της εταιρείας δείχνουν πως η Apple μπορεί να κάνει μια εντυπωσιακή κίνηση σε ένα μοναδικό χειριστήριο gaming που μπορεί ακόμη να είναι και wearable.

    Φανταστείτε ένα ασύρματο gaming χειριστήριο σχεδιασμένο με αναγνώριση χειρονομιών κίνησης, κουμπιά, joysticks, αφή αλλά και μια haptic ανάδραση. Ε δεν χρειάζεστε να φανταστείτε πολύ γιατί η Microsoft η Nintendo και η Sony δουλεύουν εδώ και χρόνια σε τέτοια gaming χειριστήρια. Πάρα αυτά και οι 3 αυτές εταιρείες έχουν δέσει αυτά τα χειριστήρια κάθε φορά με τις επόμενης γενιάς κονσόλες τους. Κάθε μια από αυτές τις κονσόλες πουλάει περί τα 100 εκατομμύρια συσκευές ενώ σχετικά πρόσφατα έφεραν την Bluetooth συνδεσμολογία σε αυτά.

    Η Apple από την πλευρά της έχει 1.5 δις συσκευές παγκοσμίως, οι περισσότερες από αυτές είναι iPhones που είναι πάντα συνδεμένα σε κάποιο ασύρματο δίκτυο και υποστηρίζουν Bluetooth συνδεσμολογία. Τα πλάνα της Apple για τα MFI game χειριστήρια συνεχίζουν να είναι ενεργά αλλά δημοφιλή παιχνίδια στο iOS και στα Macs έχουν περιορίσει από την βάση τους την χρήση αυτών.

    Πάρα αυτά κάποια πράγματα αλλάζουν. Αρχικά η Apple λανσάρισε επίσημα το gaming στο Apple TV 2 χρόνια πριν. Επίσης κάνει τα παιχνίδια να έχουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στα Mac και iOS App Stores. Φέτος δε ανακοίνωσε την νέα gaming συνδρομητική υπηρεσία της Apple Arcade που θα φέρει σίγουρα περισσότερα και καλύτερα παιχνίδια σε όλες τις πλατφόρμες της και τίτλους που δεν θα προσπαθούν να βγάλουν κέρδη με εκνευρίστηκες διαφημίσεις ή in-app αγορές.

    Η υπηρεσία λοιπόν Apple Arcade δεν δείχνει μόνο την έλευση ενός νέου Apple TV αλλά επίσης και ενός νέου χειριστηρίου.

    Σε ότι αφορά το hardware η Apple πίσω το 2013 εξαγόρασε την PrimeSense, την εταιρεία πίσω από το πρώτο Microsoft Xbox Kinect. Η Apple χρησιμοποίησε αυτή την τεχνολογία για την TrueDepth κάμερα στο iPhone X και έφερε χαρακτηριστικά όπως τα Animoji, Memoji καθώς και τα Portraits και Portrait Lighting. Επίσης δημιούργησε μια σειρά από χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας. Πάρα αυτά η βάση της PrimeSense ήταν και είναι τα παιχνίδια με βάση την πραγματική κίνηση στον χώρο και αυτό είναι κάτι που η Apple δεν το έχει μεταφέρει ακόμη σε κάποιο προϊόν.

    Την ίδια στιγμή η Apple έχει προχωρήσει πολλά σε ότι αφορά την δική της κάρτα γραφικών GPU στις iOS συσκευές καθώς και του Metal πλαισίου.

    Τέλος η Apple αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε πως θα φέρει υποστήριξη των game χειριστηρίων της Sony και Microsoft και συγκεκριμένα τα Playstation 4 Dual Shock και Xbox One S and Elite 2. Η Apple λοιπόν πέρα από αυτή την υποστήριξη αυτών των χειριστηρίων στο iOS 13 και tvOS μπορεί να παρουσιάσει και την δική της πρόταση στον χώρο αυτό.

    Τι εμποδίζει την Apple από το να κατασκευάσει ένα gaming χειριστήριο; Στο παρελθόν η εταιρεία έδινε τέτοιες δουλειές σε κατασκευαστές τρίτων ίσως γιατί θεωρούσε πως η αγορά ήταν πολύ μικρή σε αυτή την κατηγορία για να μπει η ίδια ενεργά. Όταν κυκλοφόρησε την πρώτη tvOS Apple TV συσκευή της πίσω το 2015 έφερε και το Siri Remote υπό τις σχεδιαστικές ευλογίες του Jony Ive με σκοπό να έχει και την χρήση του gaming χειριστηρίου. Αν και το Siri Remote ήταν καλό ως χειριστήριο του Apple TV ήταν απλά απαράδεκτο στο ρόλο ενός gaming χειριστηρίου.

    Πάρα αυτά όμως η Apple φαίνεται πως δουλεύει ενεργά και σε άλλα χειριστήρια που είναι μάλιστα μακράν πιο φουτουριστικά. Σε πρόσφατη πατέντα της Apple είδαμε την περιγραφή μιας wearable συσκευής για το χέρι με αισθητήρες και haptics αναδράσεις.

    Με βάση όλα τα παραπάνω έχουν λοιπόν την δημιουργία μιας εικόνας πως πλέον η Apple θέλει να μπει στον χώρο των gaming χειριστηρίων. Αυτή την κίνηση θα την κάνει τόσο για να πουλήσει νέο hardware στους Apple TV και iOS χρήστες όσο και για να φέρει μια νέα πρόταση στα gaming χειριστήρια.

    Φανταστείτε λοιπόν ένα σετ AirPads – τυχαία ονομασία που δίνουμε – που θα μπορούσε να σας επιτρέψει να παίξετε παιχνίδια στο Apple TV, στο Mac και στην iOS συσκευής σας και που παράλληλα θα σας επέτρεπε να έχετε μια διεπαφή και με τα AirPods σε ότι αφορά των ήχο ενός AR παιχνιδιού.

    Το επόμενο βήμα θα ήταν δε ένα σετ AR γυαλιών έτσι ώστε η ασύρματη gaming εμπειρία να γίνει ακόμη πιο μοναδική.

    Η στρατηγική εδώ της Apple θα μπορούσε να έχει πολλά κοινά σημεία με τα AirPods. Εκεί αρχικά η Apple αγκάλιασε την Bluetooth και BLE τεχνολογία δίνοντας της έτσι το πλεονέκτημα απέναντι στα Android και Windows Phone. Εν συνεχεία η Apple εξαγόρασε την Beats δίνοντας της ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αγορά των ακουστικών. Το επόμενο βήμα ήταν το λανσάρισμα τον δικό της AirPods με τον W1 μικροεπεξεργαστή που έλυσε μια σειρά από προβλήματα που είχαν μέχρι εκείνη την περίοδο τα ασύρματα ακουστικά και δίνοντας μια μοναδική εμπειρία χρήσης στους καταναλωτές.

    Η συνεργασία του hardware και του λογισμικού στα AirPods τα έκανε μια τεράστια επιτυχία που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

    Κάτι αντίστοιχο λοιπόν θα μπορούσε να κάνει η Apple με την δημιουργία για πρώτη φορά ενός gaming χειριστηρίου.

    Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε λοιπόν πως η εταιρεία που έκανε το ποντίκι δημοφιλές σε όλους, έφερε το trackpad, το touchwheel, τις χειρονομίες σε μια οθόνη μπορεί να φέρει ένα νέο ασύρματο gaming χειριστήριο που θα μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κονσόλα αλλά και οποιαδήποτε iOS συσκευή μέχρι και ένα AR σύστημα.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles