Το Apple Lisa παρουσιάστηκε πριν από 40 χρόνια. Και παρόλο που δεν έγινε ποτέ επιτυχία λόγω της υψηλής τιμής του, το Lisa άνοιξε το δρόμο για το Macintosh και άλλους υπολογιστές με γραφικό περιβάλλον χρήστη. Αλλά πώς συγκρίνεται η Lisa με τους σύγχρονους υπολογιστές, ακόμη και με συσκευές όπως smartphone και tablet;
Το The Verge έκανε μια ειδική αναφορά λέγοντας την ιστορία πίσω από το Apple Lisa και πώς θα ήταν να χρησιμοποιούσαμε έναν υπολογιστή του 1983 το 2023. Για αυτό, ο δημοσιογράφος Adi Robertson μίλησε με τον Bill Atkinson, έναν από τους μηχανικούς υπεύθυνους για το έργο Lisa στην Apple.
Όπως μερικοί από εσάς ίσως γνωρίζετε, οι πρώτοι υπολογιστές δεν είχαν γραφικό περιβάλλον χρήστη. Αντίθετα, ήταν πολύ περίπλοκα τα πράγματα για τον μέσο χρήστη, αφού σχεδόν όλα απαιτούσαν την εκτέλεση συγκεκριμένων εντολών. Στη δεκαετία του 1970, η Xerox δημιούργησε ένα τμήμα που ονομάζεται PARC για να εξερευνήσει το μέλλον του προσωπικού υπολογιστή.
Ένα από τα πρωτότυπα που προήλθαν από αυτό το έργο ήταν ένας υπολογιστής με γραφικό περιβάλλον χρήστη που ελέγχεται από ένα ποντίκι. Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, χρησιμοποίησε την επιρροή του για να ρίξει μια ματιά στο πρωτότυπο της Xerox τότε. «Μέσα, ξέρετε, σε 10 λεπτά, ήταν προφανές για μένα ότι όλοι οι υπολογιστές θα λειτουργούσαν έτσι», είπε ο Jobs σε μια συνέντευξη.
Αλλά σύμφωνα με τον Atkinson, η Apple έκανε πολλούς πειραματισμούς για να καταλήξει σε αυτό που έγινε η τελική διεπαφή Lisa. Σε μερικές σπάνιες φωτογραφίες από τη διαδικασία ανάπτυξης του Lisa, μπορούμε να δούμε ότι κάθε παράθυρο είχε το δικό του μενού. Ωστόσο, ο μηχανικός επεσήμανε ότι αυτό έγινε πρόβλημα καθώς άλλα παράθυρα θα μπορούσαν να επικαλύπτουν τα μενού. Η λύση ήταν να τοποθετηθούν τα μενού στο πάνω μέρος της οθόνης, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει στο macOS μέχρι σήμερα.
Η μετακίνηση των μενού στο επάνω μέρος της οθόνης είχε επίσης ως αποτέλεσμα μια άλλη συμπεριφορά που εξακολουθούν να έχουν οι υπολογιστές μέχρι σήμερα. Δεδομένου ότι το σύρσιμο του δρομέα στο επάνω μέρος της οθόνης χρειάστηκε πάρα πολύ καιρό, οι μηχανικοί αποφάσισαν να κάνουν τον κέρσορα να κινείται ανάλογα με την ταχύτητα που ο χρήστης κινεί το ποντίκι.
Μια άλλη βελτίωση που έχει κάνει η Apple σε σύγκριση με τις λύσεις της Xerox είναι στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να οργανώσουν τα αρχεία τους. Με το Xerox, ο χρήστης έπρεπε να επιλέξει το αρχείο, να πατήσει ένα συγκεκριμένο πλήκτρο και, στη συνέχεια, να κάνει κλικ στο μέρος όπου ήθελε να μετακινήσει αυτό το αρχείο. Η Apple, από την άλλη πλευρά, έχει δημιουργήσει την πιο διαισθητική κίνηση μεταφοράς και απόθεσης.
Αλλά παρόλο που οι σύγχρονοι υπολογιστές έχουν πολλές ομοιότητες με το Apple Lisa, πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Ο τρόπος που λειτουργούσαν οι εφαρμογές τότε ήταν εντελώς διαφορετικός. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ο χρήστης επεξεργαζόταν ένα έγγραφο, αυτό μετακινούνταν στην επιφάνεια εργασίας – και στη συνέχεια μετακινούνταν πίσω στον φάκελό του μετά το κλείσιμο του αρχείου.
Η διεπαφή ήταν σκόπιμα γεμάτη σκουμορφισμό, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να συσχετίσει τα πάντα με τη ροή εργασίας ενός πραγματικού γραφείου γραφείου. Σήμερα, δεν χρειάζεται καν να σκεφτόμαστε αρχεία και φακέλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αλληλεπιδρούμε με αρχεία χωρίς καν να τα παρατηρήσουμε και δεν χρειάζεται καν να μας ενδιαφέρει πού αποθηκεύονται.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube