Η Apple πάντα έδινε έμφαση και βάθος στην σκέψη που μπαίνει πίσω από τον σχεδιασμό των συσκευών της. Μάλιστα στο επετειακό βιβλίο Designed by Apple in California που η ίδια η εταιρεία κυκλοφόρησε το 2016 ο Jony Ive εξηγούσε πως η εταιρεία φέρνει αυτή την μαγεία του σχεδιασμού στο καθημερινό καταναλωτή.
Κάποιες φορές όμως και η Apple κάνει λάθη σε αυτό το κομμάτι οδηγώντας σε νεύρα τους χρήστες της στην καλύτερη περίπτωση.
1. Magic Mouse 2
Ανακοινώθηκε πίσω πίσω το 2015, με το Magic Mouse 2 να περηφανεύεται για τον τρόπο διεπαφής του με τον χρήστη τόσο στα κλικ όσο και στις χειρονομίες. Με μια πρώτη ματιά όλες οι σχεδιαστικές επιταγές δηλώνουν παρών εδώ και ο μινιμαλιστικό χαρακτήρας του ξεχωρίζει από μακριά μέχρι….. μέχρι κάποιος να πάει να το φορτίσει.
Για άγνωστο λόγο η Apple πήρε την απόφαση να βάλει την θύρα φόρτισης του στο πίσω μέρος του και από κάτω δείχνοντας πως με αυτό τον τρόπο δεν ήθελε να πειράξει αυτόν τον διαχρονικό σχεδιασμό του. Θεωρητικά η Apple θα μπορούσε να βάλει αυτή την θύρα φόρτισης στο εμπρόσθιο μέρος δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε κάποιον να το χρησιμοποιεί ενώ το φορτίζει.
Το 2021 και 6 χρόνια μετά η Apple έφερε να νέα iMac με νέο σχεδιασμό και εκεί το Magic Mouse 2 δηλώνει εκ νέου παρών με νέους χρωματισμούς μάλιστα αλλά για ακόμη μια φορά κάποιος πρέπει να το γυρίσει ανάποδα για το φορτίσει.
2. Apple/Siri Χειριστήριο (2015-2021)
Είναι δύσκολο να κρύψει κάποιος τα αρνητικά σχόλια για το πρώτο Siri χειριστήριο που παρουσίασε η Apple μαζί με το Apple TV το 2015.
Είχε καλά στοιχεία αναφορά όπως ένα touchpad που επέτρεπε κλικ, αναγνώριση χειρονομιών, φυσικά κουμπιά και ακόμη και ένα accelerometer που του επέτρεπε να γίνει και gaming χειριστήριο.
Εργονομικά όμως ήταν μια καταστροφή. Ήταν πολύ μικρό και ελαφρύ και έτσι εύκολα κάποιος μπορούσε να το χάσει ενώ παράλληλα στα χέρια των περισσότερων χρηστών έμοιαζε με κάποιο παιχνίδι…
Όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει σίγουρα πάτησαν λάθος κουμπιά ενώ η γυάλινη επιφάνεια του ήταν υπερβολικά ευαίσθητη στο άγγιγμα δίνοντας λάθος εντολές από τον χρήστη.
Η όμοια συμμετρία του επίσης και αίσθηση έκαναν του πάντες να μην μπορούν αν ξεχωρίζουν ποια άκρη κρατούσαν μπροστά στην οθόνη και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα το μαύρο χρώμα του δεν βοηθούσε σε σκοτεινά περιβάλλοντα.
3. Apple Pencil (1st Gen)
Άλλη μια συσκευή που απέτυχε εργονομικά ειδικά στον τομέα της φόρτισης ήταν το 1ης γενιάς Apple Pencil το οποίο κυκλοφόρησε το 2015 την ίδια εποχή με το Magic Mouse 2. Η Apple ενσωμάτωσε την Lightning συνδεσμολογία κάτω από το καπάκι του έτσι ώστε να συνδέεται με ένα iPad για την φόρτιση του – σκέψη που στα χαρτιά έχει μια λογικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις που το Apple Pencil δεν έχει μπαταρία σίγουρα υπάρχει ένα iPad για την φόρτιση του που γίνεται μάλιστα αρκετά γρήγορη. 15 λεπτά φόρτισης του δίνουν 30 λεπτά πλήρης λειτουργιάς. Αλλά…..
Η υλοποίηση αυτής της φόρτισης και κατά την διάρκεια της κρύβει κινδύνους και για τις δύο συσκευές για να μην μιλήσουμε για την αισθητική εικόνα των δύο που φορτίζουν.
Και εδώ όταν το Apple Pencil φορτίζει σίγουρα δεν μπορεί να φορτίσει και το iPad ενώ δύσκολα θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει.
4. AirPods Max Smart Case
Όταν η Apple παρουσίασε τα $599 AirPods Max το 2021 υπήρξε άμεσα μεγάλη συζήτηση για την έξυπνη θήκη τους. Η Apple αναφέρει πως η θήκη έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βάζει τα Airpods Max σε μια κατάσταση “ultra-low” ισχύ για όταν δεν είναι σε χρήση. Σίγουρα αυτό αποτελεί μια λύση όταν σε αυτά δεν υπάρχει αν κουμπί κλεισίματος τους αλλά ακόμη και η θήκη τους ήταν στην καλύτερη ιδιαίτερη εμφανισιακά.
Η θήκη λοιπόν αυτή και όχι άδικα έγινε ένα viral meme.
Επίσης κάποιος θα περίμενε πως η θήκη ενός premium headphones σετ θα έδινε και κάποια στοιχειώδη προστασία στα ακουστικά αλλά στην προκείμενη περίπτωση ούτε αυτό ισχύει…..
5. Butterfly Πληκτρολόγιο (2015-2019)
Η Apple το 2015 και 2016 παρουσίασε την αναβάθμιση στα πληκτρολόγιο των MacBook και MacBook Pro φέροντας τον butterfly μηχανισμό. Σύντομα όμως όλοι κατάλαβαν πως αυτό το πληκτρολόγιο ήταν ένα από χειρότερα σχεδιαστικά λάθη της εταιρείας.
Όλα τα butterfly πληκτρολόγια των MacBook Pro, MacBook και MacBook Air που παρουσιάστηκαν μεταξύ 2016 και 2019 δεν είχαν αντοχή με την πάροδο του χρόνου και της χρήσης τους. Ο μηχανισμός τους ήταν τόσο ευαίσθητος που εύκολα η παραμικρή σκόνη που θα περνούσε πρακτικά θα αχρήστευε το πλήκτρο. Επίσης δεν υπήρχε εύκολος τρόπος αλλαγής των πλήκτρων αυτών από το πληκτρολόγιο.
Η Apple το 2016 έφερε τα 2ης γενιάς butterfly πληκτρολόγια με την υπόσχεση πως θα έλυναν όλα αυτά τα θέματα. Πάρα αυτά τα προβλήματα συνεχίστηκαν με την Apple να μην θέλει να παραδεχτεί το λάθος της και συνεχίζοντας να τα χρησιμοποιεί στις κυκλοφορίες των 2018 και 2019.
Τελικά και μετά από μια σειρά μηνύσεων η Apple αναγνώρισε αυτά τα θέματα και έδωσε ένα δωρεάν πρόγραμμα αντικατάστασης τους.
6. Mac Pro (2013-2019)
Το “Can’t innovate, my ass,” που ανέφερε ο Phil Schiller κατά την ανακοίνωση του Mac Pro το 2013 έχει μείνει στην ιστορία. Ο σχεδιασμός του και εδώ δημιούργησε προβλήματα μιας και ήταν σχεδόν αδύνατο να αναβαθμιστεί. Στοιχείο που έκανε έξαλλους τους επαγγελματίες χρήστες για τους οποίους προοριζόταν αυτό το μηχάνημα.
Η Apple δεν μπορούσε να αγνοήσει τα αρνητικά σχόλια που δεχόταν και έτσι σε μια σπάνια κίνηση δημιούργησε μια συνάντηση με μερίδα του τύπου το 2017 όπου και απολογήθηκε για το μοντέλο αυτό, αναγνώρισε το λάθος της και υποσχέθηκε όπως και έγινε ένα Mac Pro με πιο παραδοσιακό χαρακτήρα.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube