23.4 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Άποψη: Το #WWDC21 ολοκληρώθηκε αφήνοντας μας φέτος σίγουρα ανάμικτα συναισθήματα

    Ήταν μια πολύ σημαντική εβδομάδα για την Apple αυτή που μας πέρασε με το WWDC21 πλέον να έχει ρίξει και επίσημα την αυλαία του. Η Apple κάνει virtual events από την αρχή της πανδημίας και έτσι το WWDC21 Keynote δεν αποτέλεσε εξαίρεση ενώ αντικειμενικά πλέον αυτός ο τρόπος μας αρέσει μιας και έχουμε την ουσία και μια φανταστική σκηνοθεσία από την Apple και παραγωγή που αφήνει στόματα ανοιχτά με την αρτιότητα της.

    Φέτος λοιπόν είχαμε την παρουσίαση των iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8, macOS 12 Monterey και tvOS 15. Σίγουρα μας είχαν παρασύρει και εμάς οι φήμες και αναμέναμε και κάποια ανακοίνωση νέου hardware…αλλά τα έχουμε ξανά πει για τις φήμες.

    Όπως έχετε ήδη καταλάβει από την αρθρογραφία μας πλέον είναι η ώρα των beta εκδόσεων όπου θα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα για τα επερχόμενα λογισμικά της Apple.

    Η αίσθηση βέβαια που έχουμε σήμερα είναι πως η Apple στο σύνολο έχει αποφασίσει φέτος να κάνει σημαντικές βελτιώσεις σε ήδη υπάρχον χαρακτηριστικά και αυτό δεν είναι κάτι κακό. Θα θεωρούσαμε πως οι φετινές αναβαθμίσεις μοιάζουν με την φάση του Snow Leopard (θα το θυμούνται οι παλαιότεροι).

    Σίγουρα όμως είχαμε και μερικές απογοητεύσεις φέτος….

    iOS 15: Έχει να κάνει με σημαντικές αλλαγές με πολλά μικρά χαρακτηριστικά και λειτουργίες

    Ναι ξεκινάμε τονίζοντας πως θα περιμέναμε περισσότερες αλλαγές στις παραμετροποιήσεις με την iOS 15 αλλά σίγουρα οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Apple μας άρεσαν και ειδικά το Focus. Με το Focus έχουμε ακόμη ένα επίπεδο παραμετροποιήσεων μιας και ο χρήστης μπορεί να έχει συγκεκριμένες κεντρικές σελίδες στην συσκευή του ανάλογα με το Focus mode που έχει θέσει.

    Πιστεύουμε πως το Focus θα γίνει βασικό εργαλείο καθημερινότητας για πολλούς χρήστες και ειδικά για εκείνους που χάνουν εύκολα την συγκέντρωση τους όταν δουλεύουν. Το νέο σύστημα ειδοποιήσεων επίσης βοηθάει αφάνταστα σε αυτό.

    Επίσης σημαντικό θεωρούμε ότι πλέον τα Focus και Do Not Disturb θα δείχνουν στους υπόλοιπους το status μας αυτό με παρόμοιο τρόπο που έχουμε στο Do Not Disturb While Driving. Ελπίζουμε οι χρήστες να σεβαστούν το γεγονός ότι οι άνθρωποι με τους οποίους θα θέλουν να επικοινωνήσουν πλέον θα έχουν μια έξτρα ειδοποίηση για την κατάσταση τους πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια.

    Μιλώντας για τις ειδοποιήσεις το γεγονός πως μπορεί να γίνουν πλέον mute – σίγαση είναι επίσης σημαντικό καθώς και η αλλαγή στην εμφάνιση τους σίγουρα είναι απίστευτα ευπρόσδεκτη.

    Οι βελτιώσεις στο Safari επίσης μας κέρδισαν φέτος. Το γεγονός πως η URL/Search μπάρα πάει πλέον στο κάτω μέρος είναι κάτι πολύ εύχρηστο ειδικά για εμάς τους χρήστες των iPhone 12 Pro Max. Επίσης το γεγονός ομαδοποίησης των tabs είναι κάτι εξίσου χρηστικό.

    Το FaceTime μπήκε φέτος στο επίκεντρο προσοχής της Apple και η εταιρεία έφερε αλλαγές εδώ και μάλιστα μεγάλες. Πέρα από την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών όπως τα Spatial Audio, Portrait mode, Voice isolation έχουμε πλέον την δυνατότητα να δημιουργούμε και να κοινοποιούμε FaceTime υπερσυνδέσμους έτσι ώστε άλλοι χρήστες να συνδεθούν μέσω web και ακόμη από Android και Windows μηχανήματα.

    Ένα επίσης από τα μικρά της iOS 15 είναι η προσθήκη του “Leave Behind” χαρακτηριστικού στην Find My εφαρμογή. Έτσι οι χρήστες AirTags θα έχουν με την έκδοση αυτή ειδοποιήσεις όταν απομακρύνονται από αυτό. Επίσης έχουμε την υποστήριξη Drag and Drop αρχείων, φωτογραφιών κ.α μεταξύ εφαρμογών, offline χρήση της Siri και πολλά ακόμη.

    Μπορεί λοιπόν η iOS 15 να μην έφερε την επανάσταση στην εμπειρία χρήστης του iPhone όπως έκανε η iOS 14 πάρα αυτά η Apple στάθηκε σε πολλές λεπτομέρειες που κάνουν πάντα την διαφορά. Όπως αναφέραμε και στην αρχή είναι σαν να έχουμε μια Snow Leopard έκδοση για Mac.

    iPadOS 15: Το μεγάλο μειονέκτημα του iPad συνεχίζει να είναι το λογισμικό του

    Περιμέναμε πως και πως τις ανακοινώσεις για την iPadOS 15 που θα έκανε ειδικά την Pro σειρά και πολύ περισσότερο αυτή με τον νέο Μ1 επεξεργαστή να λάμψει. Δυστυχώς όμως εδώ ήρθε η μεγαλύτερη απογοήτευση του WWDC21….. Όπως και πολλοί χρήστες έτσι και εμείς αναμέναμε η συγκεκριμένη έκδοση του λογισμικού να είναι τόσο μεγάλη που θα μας έκανε να θέλουμε να αναβαθμίσουμε το παλαιότερο iPad μας. Αλλά τελικά έγινε ακριβώς το αντίθετο.

    Στα ευχάριστα αρχικά έχουμε την έλευση των Home screen widgets και της App Library στο iPad. Αυτά τα 2 έλειπαν πέρυσι από την iPadOS 14 παρά το γεγονός πως είχαν έρθει και είχαν δημιουργήσει άριστες εντυπώσεις στην iOS 14.

    Επίσης έχουμε βελτιώσεις στο multitasking με νέους τρόπους για να ενεργοποιούμε τα Split View και Slide Over. Στα πολύ θετικά και το γεγονός πως μέσω της εφαρμογής Swift Playgrounds κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια εφαρμογή δική του από το μηδέν χωρίς να χρειάζεται το Xcode και ένα Mac.

    Που πήγαν όμως για παράδειγμα οι pro εφαρμογές. Την στιγμή που έχουμε τα iPad Pro (2021) με 8GB και 16GB RAM και αποθηκευτικούς χώρους που φτάνουν τα 2TB αλλά και τον Μ1 επεξεργαστή γιατί η Apple δεν έφερε στο iPad εφαρμογές της όπως τα Final Cut Pro και Logic Pro; Όπως σας αναφέραμε επίσης με τον περιορισμό που βάζει το iPadOS στις εφαρμογές για το πόση RAM μπορούν να κάνουν χρήση τα 16GB RAM είναι πρακτικά μια άχρηστη πολυτέλεια αυτή την στιγμή.

    Δυστυχώς και αντικειμενικά τελείως εξαιτίας του λογισμικού αυτή την στιγμή το iPad Pro του 2021 δεν έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από το 2020 iPad Pro παρά το γεγονός πως είναι ένα πραγματικό τέρας επιδόσεων.

    Το iPad Pro 2021 μοιάζει σαν μια ιστορία που μας έχει παρουσιάσει η Apple μέχρι την μέση και κανείς δεν ξέρει πότε θα την ολοκληρώσει. Σίγουρα το iPadOS 15 δεν ήρθε για αυτό τον σκοπό.

    watchOS 8: Ένας ακόμη καλύτερος σύντροφος υγείας

    Ο βασικός ρόλος του Apple Watch στην καθημερινότητα μας είναι η υγεία. Σίγουρα χρησιμοποιούμε τις ειδοποιήσεις και βλέπουμε την ώρα επίσης καθημερινά. Έχουμε κάποια όμορφα χαρακτηριστικά που έρχονται με την watchOS 8 που έχει να κάνει με την εφαρμογή Photos, τα watch faces καθώς και βελτιώσεις για την Home εφαρμογή που είναι πολύ ευπρόσδεκτες.

    Η εφαρμογή της Αναπνοής δεν μας είχε κερδίσει αλλά πλέον αλλάζει και λογικά θα μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από να μας λέει απλά να αναπνέουμε ήρεμα για ένα λεπτό. Με το Mindfulness η Apple αναφέρει πως η εφαρμογή πλέον θα μας βοηθάει να εστιάζουμε καλύτερα και να ηρεμούμε. Ποιος δεν το έχει ανάγκη αυτό στις μέρες μας;

    Πάρα αυτά η καταγραφή ύπνου δεν δέχτηκε προσθήκες στην watchOS 8 κάτι που είναι αλήθεια ότι θα το θέλαμε πολύ.

    macOS 12 Monterey: Οι γραμμές μεταξύ iOS και macOS συνεχίζουν να είναι θολές

    Η ημέρα έφτασε που οι Συντομεύσεις θα κάνουν και επίσημα την εμφάνιση του με το νέο macOS Monterey. Οι Συντομεύσεις για όσους κάνουν χρήση τους ξέρουν τι πολύτιμο εργαλείο μπορούν να γίνουν.

    Οι αλλαγές στο Safari όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι επίσης ευπρόσδεκτες πολύ. Το νέο χαρακτηριστικό Focus που έρχεται και στα Mac είναι κάτι που θα κάνουμε συχνά χρήση επίσης.

    Η δυνατότητα του AirPlay να μεταμορφώνει ένα δεύτερο Mac σε μια δεύτερη εξωτερική οθόνη σίγουρα μας ενθουσίασε.

    Εν κατακλείδι μια πλούσια αναβάθμιση που φέρνει αρκετά χαρακτηριστικά του iOS στο macOS για πρώτη φορά.

    Να τονίσουμε βέβαια σε αυτό το σημείο πως αρκετά από νέα χαρακτηριστικά του Monterey δεν θα είναι συμβατά στα Intel Macs και αυτό μειώνει λίγο τον ενθουσιασμό πολλών χρηστών και εκνευρίζει σίγουρα όσους αγόρασαν πρόσφατα έναν Intel Mac.

    tvOS 15: Βελτιώνοντας την home theater εμπειρία σας

    Δεν έχουμε ακόμη στην κατοχή μας το νέο Apple TV 4K αλλά σίγουρα υπάρχουν μερικά πολύ ωραία χαρακτηριστικά που έρχονται με την tvOS 15 όπως η δυνατότητα χρήσης των HomePod mini ηχείων ως εξωτερικά ηχεία για το Apple TV.

    Ευπρόσδεκτο επίσης και το γεγονός πως ο Spatial ήχος έρχεται σε ταινίες και σειρές.

    Το SharePlay και το Shared With You επίσης θα ξεχωρίσει ειδικά με την συμβατότητα τους με το Apple TV.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.