Η Apple μετά από μήνες ανυπομονησίας και αρκετά χρόνια φημών τελικά παρουσίασε το next big thing της. Το όνομα αυτού Apple Watch και όχι iWatch αποτελεί την πρώτη είσοδο της Apple στην κατηγορία των wearables.
Η κατασκευή είναι τετράγωνη αλλά με καμπύλες περιμετρικά και είναι ενδιαφέρον το ότι επιλέχθηκε ένα περιστροφικό πλήκτρο (Digital Crown) που θα μπορεί να κάνει scroll μεταξύ εφαρμογών/menus, zoom in/out και γενικά θα συνεισφέρει σημαντικά στο χειρισμό του. Μια πρωτοπορία εδώ της σχεδιαστικής ομάδας της Apple παίρνοντας κάτι που υπήρχε εδώ και δεκαετίες στα ρολόγια και δίνοντας του νέες λειτουργίες.
Έτσι, εμφανισιακά τουλάχιστον, συνδυάζεται το smartwatch με το κλασικό σχήμα ενός ρολογιού, καλύπτοντας όμως όλα τα γούστα αλλά και δίνοντας την επιλογή σε μεγέθη. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η δυνατότητα επιλογής από νεανικό, λαστιχένιο λουράκι έως μεταλλικό μπρασελέ με διάφορες επιλογές, ενώ και η κατασκευή του κυρίως σώματος είναι μεταλλική (ανοξείδωτο ατσάλι), με χρήση κρυστάλλου από ζαφείρι φυσικά σε κάποια σημεία και κεραμική επίστρωση.
Επιστρέφοντας στα μεγέθη, εκεί συναντούμε δύο, ένα με οθόνη 1,5 και ένα δεύτερο με μια 1,65 ιντσών.
Το Apple Watch θα έρθει σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις και συγκεκριμένα τις: Apple Watch (stainless steel); Apple Watch Sport (aluminium); Apple Watch Edition (18-carat gold).
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το Apple Watch θα συνεργάζεται μόνο με Apple προϊόντα. Έτσι κατά την είσοδο του στην αγορά αυτά θα είναι τα iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Δυστυχώς δεν έγινε κάποια αναφορά για ταυτοποίηση τους με τα iPads αλλά είναι πολύ πιθανό κάτι τέτοιο να το ανακοινώσει η Apple αργότερα.
Στην συνδεσμολογία θα έχουμε Bluetooth 4.0 αλλά και Wi-Fi.
Όταν το Apple Watch θα λαμβάνει ειδοποιήσεις η συσκευή θα δονείτε με διαφορετικούς τρόπους μάλιστα για να τραβάει την προσοχή σας. Όταν σηκώνετε τον καρπό σας η οθόνη θα ανάβει και θα μπορείτε να δείτε αυτές τις ειδοποιήσεις στοιχείο που θα βοηθήσει στην καλύτερη αυτονομία της μπαταρίας του. Οι δονήσεις του ανήκουν στην κατηγορία haptics (παραπλήσιες με αυτές που συναντούμε σε χειριστήρια του PS4, XBOX One) και είναι η πρώτη συσκευή της Apple που κάνει χρήση αυτής της τεχνολογίας.
Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα μηνύματα σας και να δίνετε απαντήσεις μέσω dictation ή animated emoji ή ακόμη και να αφήσετε το Apple Watch να απαντήσει για εσάς μιας και θα προσφέρει μια σειρά από πιθανές απαντήσεις στον χρήστη ανάλογα με το περιεχόμενο του μηνύματος (Στα Ελληνικά αυτό μάλλον θα αργήσει πολύ να υλοποιηθεί).
Επίσης μπορεί να έχει λειτουργίες walkie-talkie για να συνομιλείτε με άλλους χρήστες Apple Watch ή ακόμη και να στείλετε ζωγραφιές ακόμη και τον παλμό της καρδίας σας σε ένα άλλο Apple Watch.
Στο πίσω μέρος του Apple Watch υπάρχουν αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για τον “fitness & health” (και όχι μόνο) ρόλο του, έχει γυροσκόπιο και η retina οθόνη του μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ “tap” και “long press”, ενώ στα screenshots φαίνεται η δυνατότητα χρήσης πολλών apps μέσω αυτού, όπως και χαρτών αλλά και της Siri, του βοηθού της Apple που ξέρουμε από το iPhone εδώ και καιρό. Τέλος, το Apple Watch υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση,κάτι που μάλλον ήταν αναμενόμενο για ένα ρολόι φτιαγμένο από την Apple, ώστε να αποφευχθούν οι ακαλαίσθητες υποδοχές καλωδίων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως πολλές λειτουργίες του αλλά και υπηρεσίες του δεν παρουσιάστηκαν ακόμη όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Tim Cook. Επίσης μυστήριο παραμένει ακόμη η αυτονομία της συσκευής μιας και η Apple απέφυγε να αναφέρει κάτι για αυτό.
To Αpple Watch θα γίνει διαθέσιμο στις αρχές του 2015 με μια αρχική τιμή στα US$349 (£215).