Η Microsoft ανακάλυψε πρόσφατα πως το Office 365 απαγορεύτηκε από Γερμανικά σχολεία εξαιτίας ανησυχίας για τις cloud λειτουργίες του και σε ότι αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Για τον ίδιο λόγο την ίδια αντιμετώπιση είχαν τα Google Docs αλλά και η iWork σουίτα προγραμμάτων της Apple.

Πιο συγκεκριμένα η TNW αναφέρει:

“Οι cloud υπηρεσίες της Microsoft αντιμετώπισαν πολλές ενστάσεις στην Γερμανία μιας και η χρήση τους θεωρήθηκε ακατάλληλη για τα Γερμανικά σχολεία εξαιτίας ανησυχιών σε ότι έχει να κάνει με την ιδιωτικότητα των μαθητών αλλά και των δασκάλων. Αρχές όπως η HBDI της χώρας θεωρούν πως η cloud πλατφόρμα αυτή μπορεί να δώσει πρόσβαση ευαίσθητων δεδομένων των μαθητών και των δασκάλων σε πιθανές αρχές της Αμερικής και χωρίς την έγκριση τους”

Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει τόσο με την ίδια την εκάστοτε cloud πλατφόρμα αρκεί αυτή να τηρεί τις GDPR απαιτήσεις. Εκεί που υπάρχει θέμα είναι σε δεδομένα που στέλνονται από την Γερμανία στην Αμερική και που μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και προσωπικά δεδομένα.

Με την απομάκρυνση του Office 365 ζητήθηκε από τα σχολεία να χρησιμοποιήσουν κανονικές εκδόσεις του Microsoft Office μόνο.

Η απαγόρευση αυτή ξεκίνησε από μια περιοχή της Γερμανίας και αναμένεται πως και τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας θα τηρήσουν την ίδια στάση.