13 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Τα προβλήματα της Samsung δείχνουν πόσο καλά κάνει την δουλειά της η Apple στα iPhones

    apple-samsung-california-copyright.si_

    O Samsung co-CEO  J.K. Shin θα πρέπει πραγματικά να αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει καθώς o Κορεατικός κολοσσός συνεχίζει για 3ο οικονομικό τρίμηνο να παρουσιάζει πτώση στα κέρδη του.

    Τα λειτουργικά κέρδη δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα μιας και σημειώσαν πτώση της τάξης του 25% σε σύγκριση με τα περσινά νούμερα. Πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως το μερίδιο της αγοράς της Samsung στο οποίο η εταιρεία στηρίζει πάρα πολλά δέχεται πλέον απίστευτη πίεση. Από το 32% της παγκόσμιας αγοράς πλέον μέσα σε λίγους μήνες έχει πέσει στο 25%.

    Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πονοκέφαλο στην Samsung και όχι άδικα μιας και το 76% των συνολικών κερδών της εταιρείας προέρχεται από τα smartphones.

    The Wall Street Journal σε άρθρο της αναφέρει χαρακτηριστικά:

    “Με τα κέρδη της Apple να αγγίζουν τα $7 δις ο 58χρονος J.K. Shin αισθάνεται την νευρικότητα των αναλυτών που έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται για την μετά Shin εποχή την στιγμή που η Samsung έχει προβλήματα. Ο αναλυτής Daniel Kim τόνισε μάλιστα πως η εταιρεία πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μια νέα στρατηγική στον χώρο της κινητής από μηδενική βάση και να κάνει αλλαγές ακόμη και στα υψηλά κλιμάκια αν θέλει να ξεπεράσει την εν λόγω κρίση”

    Η ίδια η Samsung προσπαθεί να δείξει προς τα έξω ένα πιο ήρεμο πρόσωπο τονίζοντας πως δεν πρόκειται να προβεί σε άμεσες αλλαγές στελεχών της αλλά αν τα νούμερα και το επόμενο οικονομικό τρίμηνο συνεχίσουν να δείχνουν πτώση τότε μάλλον το γεγονός αυτό θα είναι μονόδρομος.

    Τα πιο σημαντικά λάθη τα οποία έκανε ο Shin:

    • Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του για τις πωλήσεις των συσκευών ήταν πολύ αισιόδοξες με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές συσκευές που δεν πωλήθηκαν. Ένα λάθος που κάποιος μπορεί να κάνει εύκολα και ένας λόγος που ο Tim Cook της Apple προσέχει όσο τίποτα τα αποθέματα των συσκευών σε σχέση με την ζήτηση.
    • Η Samsung δημοσία παραδέχτηκε πως έχει μεγάλο αποθεματικό απούλητων smartphones με αποτέλεσμα να αυξήσει το κόστος του marketing σε μια προσπάθεια να πουλήσει περισσότερες συσκευές.
    • Η Samsung παρά τις προσπάθειες της δέχεται απίστευτη πίεση από το iPhone της Apple στην αγορά των ακριβών μοντέλων. Στην εν λόγω μάλιστα αγορά το μερίδιο της κορεατικής εταιρείας φαίνεται να έχει παραμείνει στάσιμο και αυτό να είναι μη αναστρέψιμο.
    • Τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε στην αγορά των φτηνότερων συσκευών μιας και εκεί η Samsung δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση από εταιρείες όπως οι Huawei, ZTE, Xiaomi και άλλες. Αυτές οι εταιρείες δημιουργούν συσκευές με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των συσκευών της Samsung αλλά τις πωλούν πολύ φτηνότερα στην αγορά.
    • Η Apple σημειώνει ανοδική πορεία στην αγορά της Κίνας και αυτή την στιγμή είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της. Η Apple φέτος σημείωσε στην εν λόγω αγορά κέρδη $9.3 δις.
    • Η Samsung έχτισε μεγάλο μέρος της επιτυχίας της σε μια επιθετική πολιτική στο θέμα marketing αλλά αυτό μέσα στα χρόνια αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα της εταιρείας. Αν όμως μειώσει το κόστος των διαφημίσεων της πάλι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρεία.
    • Το Galaxy S5 δεν έπεισε κανέναν και ακόμη και ο ίδιος ο Shin τόνισε πως δεν έχει κάποια εντυπωσιακή τεχνολογία που θα τραβήξει άμεσα το βλέμμα του καταναλωτή.
    • Η Apple δεν έχει ακόμη επιτεθεί στην αγορά με νέα iPhones, iPads αλλά ακόμη και με ένα iWatch. Οι συσκευές αυτές θα κεραυνοβολήσουν την Samsung η οποία το περιμένει και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προλάβει να λανσάρει το Galaxy Note 4 πριν το iPhone 6 της Apple.
    • To νέο λειτουργικό της εταιρείας Tizen, που θα απομακρύνει την  Samsung από την Google δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά αυτή την στιγμή.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles