Μετά τον θάνατο του Steve Jobs ολόκληρη η Silicon Valley περίμενε πως η Apple θα συναντούσε τα χειρότερα με το επιχειρηματικό της μοντέλο και την κερδοφορία της. Ακόμη και οι πιο πιστοί ακόλουθοι της εταιρείας είχαν μεγάλο άγχος για το μέλλον της.
Σήμερα και εν έτη 2020 οι μετοχές της Apple είναι στο υψηλότερο σημείο στην ιστορία της. Η αξία της εταιρείας είναι στα $1.9 τρις – μεγαλύτερη από ότι τα μικτά κέρδη χωρών όπως αυτά του του Καναδά, Ρωσίας ή Ισπανίας.
Έχουμε λοιπόν μια παρουσίαση με τον καλύτερο τρόπο, πώς το δημιούργημα του Steve Jobs έγινε η Apple του Tim Cook, σε μια από τις πιο πετυχημένες διαδοχές ηγεσίας σε εταιρικό περιβάλλον στον ιστορία.
Εκεί που ο Jobs ήταν ο ενορχηστρωτής μεγάλων καινοτομιών και δημιουργίας βιομηχανιών με την έλευση νέων προϊόντων, ο Cook έκανε περισσότερο την Apple μια δική του εικόνα. Ο 59 ετών Tim Cook όπως και η Apple που έχει το τιμόνι της είναι προσεκτικός, συνεργάσιμος και με μεγάλη τακτική και στρατηγική στα πάντα.
Όπως αναφέρουν πολλά πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Apple η εταιρεία πλέον είναι ένας κολοσσός που στοχεύει σε ανάπτυξη χτίζοντας μια αυτοκρατορία προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από τις καινοτομίες του Steve Jobs. Η επιτυχία στην αγορά της Κίνας βοήθησε απίστευτα την κερδοφορία της εταιρείας η οποία την ίδια στιγμή κατάφερε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στα κόστη της.
Συχνά οι εναλλαγές από τον ιδρυτή μιας εταιρείας στον διάδοχο του δεν είναι τόσο επιτυχημένες κάτι που είδαμε τόσο με την Microsoft και την αποχώρηση του Bill Gates όσο και στην General Electric με την αποχώρηση του Jack Welch.
Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω τον Οκτώβριο του 2011 οι περισσότεροι ανέφεραν πως το τέλος της Apple ήταν κοντά. Ο Mike Slade που αποτέλεσε για χρόνια σύμβουλο του Steve Jobs ανέφερε πως “όταν αναλαμβάνεις τα ηνία από τον ίδιο τον ιδρυτή τότε πολλά μπορούν να πάνε λάθος αλλά ο Tim Cook έκανε μια φανταστική δουλειά”.
Η Apple υπό την ηγεσία του Tim Cook εντάχθηκε αλλά δεν καθόρισε την νέα τάξη πραγμάτων στο έξυπνο σπίτι, στην τηλεόραση ακόμη και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πάρα αυτά όμως η ανάπτυξη της συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και με μια μοναδική ορμή.
Ο Tim Cook ανέλαβε την Apple επίσημα στον ρόλο του CEO στις 24 Αυγούστου του 2011 και έκτοτε η κεφαλοποίηση στην αγορά της εταιρείας έχει τετραπλασιαστεί. Τα κέρδη της εταιρείας και τα έσοδα έχουν διπλασιαστεί και η αξία της εταιρείας πήγε από τα $475.5 δις στο $1.9 τρις.
Μετά την δημόσια δήλωση του Tim Cook πως είναι gay το 2014 ο Cook εστίασε στην ιδιωτικότητα που παρέχει η Apple στους χρήστες της και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές οι αλλαγές έκαναν πολλούς να ασκήσουν αρνητική κριτική στην εταιρεία τονίζοντας πως δεν ακολουθεί αυτές τις αξίες της και ειδικά στην Κίνα.
Η Apple αντέδρασε άμεσα και αμύνθηκε όλων των πρακτικών της τονίζοντας πως ακολουθεί τους νόμους της κάθε χώρας στην οποία λειτουργεί. Στην Κίνα για παράδειγμα ανέφερε πως διατηρεί τον έλεγχο τον κρυπτογραφημένων κλειδιών που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και επίσης μετά από μεγάλη έρευνα ανέφερε πως δεν βρήκε αποδείξεις για αναγκαστική εργασία στα εργοστάσια που κατασκευάσουν τα προϊόντα της.
Η εξάρτηση της Apple από την Κίνα έκανε επίσης αρκετά ανήσυχους τους επενδυτές της μιας και Κίνα και Αμερική βρίσκονται σε ένα συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο.
Πρόσφατα ο Tim Cook επίσημα ανέφερε πως προσωπικά έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τον αριθμό των γυναικών και των έγχρωμων υπαλλήλων της στα υψηλά κλιμάκια της εταιρείας. Επίσης αμύνθηκε των θέσεων της Apple για το πως διαχειρίζεται τους προγραμματιστές στο App Store μετά από τα ολοένα και περισσότερα αρνητικά κρούσματα μηνύσεων και όχι μόνο στην εταιρεία για πρακτικές μονοπωλίου και αθέμιτου ανταγωνισμού.
O Steve Jobs που κατά βάση δεν έκανε κάποιο σχεδιασμό για την διαδοχή του, παρέδωσε την Apple στον Tim Cook και αυτό γιατί πέρα άλλων χαρακτηριστικών που αναγνώριζε σε αυτόν, ήξερε πως ο Cook αποφεύγει τα πολλά δράματα ενώ παράλληλα εστιάζει πάντα στην καλή συνεργασία. Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Steve Jobs, ο Cook δεν ήταν και δεν γινόταν ένας άνθρωπος που θα εστίαζε στο προϊόν όπως ο ίδιος αλλά όλα τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple δέχτηκαν με άνεση αυτή την διαδοχή γιατί ήξεραν πως η Apple χρειαζόταν ένα νέο στυλ διαχείρισης ειδικά μετά το χαμό κάποιου που δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ποτέ.
Ο Cook από την πλευρά του δεν γνώριζε πολλά για το δημιουργικό κομμάτι που είχε ο Steve Jobs στην εταιρεία και ακόμη και μετά τον θάνατο του Jobs έκανε λίγες ενέργειες για να το αλλάξει αυτό. Αντί αυτού προτίμησε να κάνει μια σειρά από οργανωμένα βήματα που θα δημιουργούσαν ένα τοίχος γύρω από το iPhone και θα το θωράκιζαν. Αυτά ήταν το Apple Watch, τα AirPods, και οι νέες συνδρομητικές υπηρεσίες της Apple.
Όπως αναφέρει ο Chirs Deaver που πέρασε για 4 χρόνια στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού στην Apple και έχοντας δουλέψει με πολλές ομάδες της:
“Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί άνθρωποι είναι πως η επαύξηση είναι μια καινοτομία στην Apple από μόνη της. Μόλις η εταιρεία μπει σε μια κατηγορία με μια απλή και κομψή λύση μπορεί να χαράξει άνετα πορεία για να την κερδίσει. Δεν χρειάζεται να σπάσει ρεκόρ ταχύτητας ή να κάνει κάτι άλλο για αυτό.”
Από το 2011 που ο Cook διαδέχθηκε τον Steve Jobs ακολούθησε πιστά την συμβουλή του που ήταν το “μην ρωτήσεις ποτέ τον εαυτό σου τι θα έκανα εγώ κάνε απλά αυτό που πιστεύεις εσύ πως είναι το σωστό“.
Ο Cook λοιπόν συνέχισε να ξυπνάει κάθε μέρα στις 4 το πρωί, να μελετάει με προσοχή τον παγκόσμιο χάρτη τον πωλήσεων ενώ παράλληλα διατήρησε τις συναντήσεις με τις σημαντικές ομάδες της Apple κάθε Παρασκευή. Τα μέλη των ομάδων αυτών μάλιστα αναφέρουν πως αυτές οι συναντήσεις μπορούσαν να κρατήσουν πάρα πολλές ώρες μέχρι και αργά την νύχτα. Επίσης επισκέπτεται το στούντιο σχεδιασμού της Apple έναν χώρο που ο Steve Jobs περνούσε μεγάλο μέρος της μέρας του.
“Ήξερα πως αυτό που έπρεπε να κάνω πάνω από όλα ήταν να μην τον μιμηθώ. Αν το έκανα θα αποτύγχανα παταγωδώς. Πρέπει να οριοθετείς την δική σου πορεία και πρέπει να παρουσιάσεις την καλύτερη έκδοση του δικού σου εαυτού” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Tim Cook.
Οι συνάδελφοι του Tim Cook περιγράφουν έναν άνθρωπο ταπεινό και εργασιομανή που έχει μια και μόνο δέσμευση που δεν είναι άλλη από την ίδια την Apple. Επίσης αναφέρουν πως πάντα έχει χρόνο για τους ανθρώπους που είναι κοντά σε αυτόν. Του αρέσει όμως να βρίσκει χρόνο και για τον ίδιο.
Πριν δύο χρόνια κοντά στην ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική ένας επισκέπτης του Amangiri ξενοδοχείου τον είδε να δειπνεί μόνος τους. Όταν αργότερα βρέθηκε πιο κοντά του και του μίλησε τότε ο Cook του ανέφερε πως επισκέφτηκε το ξενοδοχείο αυτό για να γεμίσει τις μπαταρίες του μετά από μια περίοδο με μεγάλη πίεση εξαιτίας και της έλευσης νέων iPhones.
Πρώην και νυν εργαζόμενοι αναφέρουν πως έχει δημιουργήσει μια πιο χαλαρή διάθεση στην Apple από ότι όταν τα ηνία της εταιρείας τα είχε ο Jobs αλλά πάρα αυτά είναι το ίδιο αυστηρός στην παραμικρή λεπτομέρεια. Μια φορά εκνευρίστηκε πάρα πολύ όταν η εταιρεία κατά λάθος απέστειλε 25 υπολογιστές στην Κορέα αντί για την Κίνα. Αυτό για μια εταιρεία που αποστέλλει 200 εκατομμύρια iPhones σε όλο τον κόσμο μπορεί να μοιάζει μικρό αλλά ο Cook μόνο έτσι δεν το είδε που φώναξε πως “με τέτοια λάθη χάνουμε την εστίαση μας προς την τελειότητα”
Η αγάπη του για την κάθε λεπτομέρεια κάνει πολλούς εργαζομένους να φοβούνται κατά την διάρκεια των συσκέψεων. Για παράδειγμα θα ρωτήσει πόσες μονάδες για μια συσκευή παράχθηκαν μέσα σε μια μέρα και μπορεί να πάρει την απάντηση πως αυτές ήταν 10.000. Η επόμενη ερώτηση θα είναι πόσες πέρασαν τα ποιοτικά και άλλα τεστ της εταιρείας και αν ακούσει ότι το ποσοστό ήταν 98% τότε άμεσα θα ξεκινήσει τις ερωτήσεις γιατί το 2% απέτυχε. Πλέον λοιπόν όλοι στην εταιρεία σκέφτονται με αυτό τον τρόπο.
Μάλιστα οι παλαιότεροι αναφέρουν πως πίσω το 1998 στην πρώτη του συνάντηση με το προσωπικό της Apple αυτή κράτησε σε διάρκεια 11 ολόκληρες ώρες!
Οι managers της Apple φροντίζουν πάντα το προσωπικό που θα του μιλήσει να έχει καλή γνώση του αντικειμένου της συζήτησης ενώ τονίζουν στα νεότερα μέλη της οικογένειας της Apple να μην του μιλήσουν αν δεν είναι σίγουροι για κάτι.
“Το κάνουμε αυτό για να προστατέψουμε τους ίδιους αλλά και αυτόν. Δεν έχει χρόνο για χάσιμο” ειδικά μιας και αν κάποιος δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα χάνει εύκολα την υπομονή του και λέει ρητά αλλά πολύ αυστηρά “Επόμενο θέμα για συζήτηση” γυρνώντας σελίδα. Κάποιοι έχουν φύγει με δάκρια από αυτές τις συναντήσεις….
Το 2012 ο Cook δεν συμμετείχε όταν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple μαζεύτηκαν στο St. Regis ξενοδοχείο για να κάνουν ένα πρώτο review ενός πρωτότυπου Apple Watch. Αυτή η απουσία σε μια συζήτηση για μια νέα συσκευή της Apple θα ήταν κάτι ανήκουστο επί εποχής Steve Jobs. O Tim Cook όμως επειδή έβλεπε τα κέρδη της Apple να μην είναι επισφαλή εστίασε στους επενδυτές της εταιρείας που ζητούσαν επίμονα να μάθουν το τι θα κάνει η Apple με τα τόσα καθαρά κέρδη που είχε μαζέψει μέχρι τότε.
Οι επενδυτές ήθελαν από την Apple να επιστρέψει κάποια χρήματα στους ίδιους με τον Tim Cook να συμφωνεί να συναντήσει ένα από τους μεγαλομετόχους της εταιρείας για αυτό τον σκοπό. Ο Jobs από την άλλη δεν πίστευε ποτέ σε κάτι τέτοιο μιας και αντί να επιστρέψει λεφτά στους μετόχους θα προτιμούσε να επενδύσει αυτά τα χρήματα στην ίδια την Apple και στην δημιουργία νέων συσκευών.
Τελικά ο Cook συμφώνησε στην επιστροφή χρημάτων στους μετόχους κάτι που είχε άμεση αντίκτυπο μιας και με αυτόν τον τρόπο η Apple γρήγορα συγκέντρωσε και νέους μεγαλομετόχους στην λίστα της.
Το 2014 ο Cook μάζεψε τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple και τους ανέφερε ο ίδιος πως ήταν gay. Είχε σκοπό, όπως και τελικά έγινε, να βγει και δημόσια και να κάνει αυτή την αποκάλυψη και ήθελε να τους αναφέρει πιθανά ρίσκα μιας τέτοιας ενέργεια που θα έπλητταν όχι τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο την ίδια την Apple. Εκείνη την περίοδο η εταιρεία πατούσε σταθερά στα πόδια της μιας και η έλευση του iPhone 6 είχε φέρει νέα ρεκόρ κερδών.
Στελέχη της Apple αναφέρουν πως η παραπάνω κίνηση του Cook ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φιλοσοφίας του. Μια μεθοδική αντιμετώπιση με θετικά και αρνητικά πρόσημα πριν γίνει η οποιαδήποτε κίνηση….
“Είχα κρατήσει την σεξουαλικότητα μου για ένα μικρό κύκλο ανθρώπων και μετά ξεκίνησα να σκέφτομαι πως αυτό ήταν κάτι πολύ εγωιστικό από μέρους μου πλέον” είχε αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του. “Έπρεπε να ξεπεράσω τους ενδοιασμούς μου σε προσωπικό επίπεδο και να κάνω κάτι για όλους εκεί έξω και να δείξω πως μπορεί να είσαι gay και παράλληλα να κάνεις μεγάλα και σοβαρά πράγματα στην ζωή σου”.
Ο Cook επίσης άλλαξε την Apple αντικαθιστώντας ανθρώπους σε κομβικά σημεία της εταιρείας έχοντας ως γνώμονα το πόσο κοντά ήταν στον τομέα των οικονομικών και λιγότερο σε αυτόν του marketing. Επίσης και χωρίς τον Jobs κάλεσε ο ίδιος τις ομάδες του λογισμικού, hardware και σχεδιασμού στην Apple να ξεκινήσουν να συνεργάζονται στενά.
Ο ίδιος αντιμετωπίζει νέες ιδέες για προϊόντα με προσοχή τονίζοντας προς όλους πως δεν θέλει να κυκλοφορήσει κάτι που μπορεί να σημειώσει άσχημες πωλήσεις και να χαλάσει την ώθηση κερδών που έχει καταφέρει η Apple μέχρι σήμερα.
Η ιδέα και στρατηγική του να θωρακίσει το iPhone με νέες συσκευές και υπηρεσίες ήταν άκρως επιτυχημένη όπως αποδείχθηκε μιας και το Apple Watch κυριαρχεί σε ολόκληρη την αγορά ρολογιών ενώ τα AirPods έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα τις μισές και περισσότερες πωλήσεις από όλη την παγκόσμια αγορά ακουστικών.
Οι κινήσεις του δε στον τομέα της παραγωγικής αλυσίδας της Apple αλλά και οι ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει με τις ηγεσίες της Αμερικής και Κίνας είναι βγαλμένες από βιβλίο στρατηγικής. Την ίδια στιγμή πιστεύει πάρα πολύ στις νέες υπηρεσίες της Apple γνωρίζοντας όπως όλοι αναφέρουν πως ο κόσμος δεν θα έρθει σε αυτές άμεσα αλλά με την πάροδο του χρόνου και έτσι δείχνει υπομονή και κάνει προσεκτικά βήματα για τα νέα Apple TV+, Apple Arcade, αλλά και για την Apple Music υπηρεσία.
“Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να είσαι καλός manager και στιγμές που πρέπει να είσαι καλός ηγέτης” Όλοι συμφωνούν πως ο Tim Cook το γνωρίζει πολύ καλά αυτό!