17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Πώς να αποφύγετε φαινόμενα αναλαμπής φακού στην λήψη φωτογραφιών από το iPhone σας

    Στη φωτογραφία αναλαμπή φακού (lens flare) ονομάζεται το φαινόμενο εκείνο που παρατηρείται στις κοινές-καθημερινές φωτογραφήσεις, όπου στο οπτικό πεδίο παρατηρούνται (συνήθως ανεπιθύμητοι) φωτεινοί δίσκοι από ανάκλαση από μια δυνατή φωτεινή πηγή. Το φαινόμενο της αναλαμπής φακού μπορεί να μειώσει την αντίθεση και τον κορεσμού χρωμάτων της εικόνας. Η θέση των αναλαμπών μέσα στην φωτογραφία εξαρτώνται από την θέση του φακού σε σχέση με την φωτεινή πηγή η οποία δημιουργεί το φαινόμενο αυτό.

    Παρακάτω σας έχουμε ορισμένες προτάσεις έτσι ώστε να μπορέσετε να αποφύγετε τέτοια φαινόμενα:

    evening sun with lens flare from Pixabay

    Καλύψτε τον φακό της κάμερας

    Όταν χρησιμοποιείτε μια φωτογραφική μηχανή που δεν είναι το smartphone σας τότε μπορείτε στον φακό της να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα. Αυτό βοηθάει ώστε να εμποδίζει το φως να χτυπάει απευθείας πάνω στον φακό. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στο iPhone σας και έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χέρι σας για αυτό τον σκοπό.

    Τοποθετώντας το χέρι σας πάνω από τον φακό, χωρίς φυσικά να τον καλύπτεται, μπορείτε να μπλοκάρετε το φως που μπορεί να ανακλάσει σε αυτόν και έτσι να μειώσετε κατά πολύ αυτό το φαινόμενο ή και ακόμη και να μην εμφανιστεί καθόλου στην λήψη που θα κάνετε.

    Μπλοκάρετε το φως

    Αν δεν θέλετε την πηγή φωτός στην λήψη σας ή μπορείτε και χωρίς αυτή τότε απομακρύνεται την. Κλείστε τις κουρτίνες, μετακινηθείτε ώστε το αντικείμενο να μπλοκάρει την πηγή του φωτός ή προσθέσετε ένα αντικείμενο για να καλύψετε αυτή την πηγή.

    Ανάλογα την λήψη που θέλετε να κάνετε το να μπλοκάρετε πολλές φορές το φως είναι η πιο απλή λύση.

    sun behind tree from Pixabay

    Αλλάξτε γωνία λήψης

    Κάποιες φορές απλά μετακινώντας την κάμερα ή τον εαυτό σας λίγο είναι αρκετό. Δοκιμάστε να κάνετε την λήψη από διαφορετική γωνία αποφεύγοντας την ανάκλαση της φωτεινής πηγής.

    Καθαρίστε τους φακούς

    Μπορεί να έχετε μικρά σημαδάκια σκόνης ή άλλου στοιχείου στους φακούς του iPhone σας. Αυτά αν και μικρά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάκλαση του φωτός που μπορεί να παρατηρηθεί κατά την λήψη. Δοκιμάστε λοιπόν να καθαρίσετε τους φακούς της κάμερας σας.

    Κάντε αφαίρεση του φαινομένου κατά την επεξεργασία

    Υπάρχουν κάποιες καταπληκτικές εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας που αφαιρούν τέτοια φαινόμενα. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών αποτελούν τα TouchRetouch και Pixelmator.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.