Μία από τις διαφορές μεταξύ του βασικού και του Pro μοντέλου iPhone 14 φέτος είναι ότι μόνο το τελευταίο έχει το πιο πρόσφατο τσιπ A16. Αλλά ένα νέο κομμάτι άρθρο σήμερα υποστηρίζει ότι αυτή είναι μια μικρότερη διαφορά από αυτή που θα ήθελε να περάσει η Apple.
Η σύγκριση των δύο σχεδίων τσιπ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές είναι πολύ πιο περιορισμένες από ό,τι συμβαίνει συνήθως για την ετήσια αναβάθμιση chip iPhone της Apple…
Στο iPhone 14 είναι η πρώτη φορά που η Apple χρησιμοποίησε το τσιπ της σειράς A ως παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ του τυπικού και του μοντέλου Pro. Τα iPhone 14 Pro και Pro Max λαμβάνουν το νέο τσιπ A16, ενώ τα iPhone 14 και Plus λαμβάνουν το τσιπ A15 από τα περσινά μοντέλα.
Η Apple πιστεύεται ότι πήρε την απόφαση ως μέρος μιας στρατηγικής για τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ βασικών και Pro μοντέλων και αναμένουμε να επαναλάβει την προσέγγιση στη σειρά iPhone 15 του επόμενου έτους.
Ο Jason Cross του Macworld ανέλυσε πάρα πολύ την σχεδίαση του τσιπ A16 για να υποστηρίξει ότι είναι κυρίως το ίδιο με το A15.
Έχουμε σημειώσει προηγουμένως ότι στην Apple αρέσει να αποκαλεί το τσιπ A16 ότι είναι αρχιτεκτονικής 4nm, ενώ η TSMC – που κατασκευάζει το τσιπ – αναφέρεται σε αυτό ως μια βελτιωμένη διαδικασία 5nm.
Ο Cross λοιπόν ξεκινάει την ανάλυση του από αυτό ακριβώς το σημείο:
Το τσιπ κατασκευάζεται με μια νέα διαδικασία «4 νανομέτρων» από την TSMC, σύμφωνα με την Apple, καθιστώντας το τον πρώτο τέτοιο επεξεργαστή σε smartphone. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η διαδικασία “N4” της TSMC δεν είναι μια διαδικασία 4 nm με την πραγματική έννοια του όρου, με την ίδια την TSMC να την αποκαλεί ακόμη και “μια βελτιωμένη έκδοση της τεχνολογίας N5”. Αν και είναι μια πιο προηγμένη διαδικασία από τους προηγούμενους επεξεργαστές της σειράς A, δεν είναι μια πραγματική διαδικασία κατασκευής πυριτίου επόμενης γενιάς.
Οι αριθμοί παραμένουν οι ίδιοι με το A15: δύο πυρήνες υψηλής απόδοσης, τέσσερις πυρήνες επιδόσεων, πέντε πυρήνες GPU και 16 πυρήνες Neural Engine. Ο αριθμός των τρανζίστορ έχει αυξηθεί, αλλά μόνο από 15 δισεκατομμύρια σε 16 δισεκατομμύρια – ένα πολύ μικρότερο άλμα από το συνηθισμένο.
Ο Cross υποδηλώνει ότι τόσο η CPU όσο και η Neural Engine φαίνεται να έχουν πανομοιότυπη ή σχεδόν ίδια αρχιτεκτονική με το A15 και ότι οι βελτιώσεις στην απόδοση πιθανότατα οφείλονται μόνο στο ότι η Apple εκτελεί τα ίδια τσιπ με υψηλότερη ταχύτητα ρολογιού. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι η εναλλαγή από τη μνήμη LPDDR4x στη μνήμη LPDDR5, αλλά οι κατά τα άλλα μέτριες διαφορές αντικατοπτρίζονται, λέει, στα σημεία αναφοράς και μόνο.
Δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική της CPU δεν έχει αλλάξει πολύ, αλλά λειτουργεί με ταχύτητα ρολογιού έως και 7 τοις εκατό υψηλότερη (και με περισσότερο διαθέσιμο εύρος ζώνης μνήμης), θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα περισσότερα σημεία αναφοράς CPU θα εμφανίζουν ότι είναι καλύτερα από πλευράς απόδοσης 10 τοις εκατό ή λιγότερο.
Οι βελτιώσεις στην απόδοση της GPU κατά 7% έως 19% είναι επίσης σύμφωνες με τις προσδοκίες εάν η αρχιτεκτονική παραμείνει αμετάβλητη, με απλώς μια ώθηση στην ταχύτητα του ρολογιού. Οι υψηλότερες αυξήσεις συμβαδίζουν με την αύξηση του εύρους ζώνης μνήμης κατά 50% που παρέχεται από τη μνήμη LPDDR5.
Ο αρθογράφος λοιπόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τσιπ A16 είναι μόνο μια σταδιακή βελτίωση στο A15, γεγονός που εξηγεί ότι το βασικό μοντέλο iPhone 14 αποκτά «χαρακτηριστικά όπως Action Mode, Photonic Engine και 4K Cinematic mode».
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube