23.9 C
Athens
Tuesday, April 16, 2024
More

    Νέα παγκόσμια κινητικότητα για τον “ψηφιακό φόρο”

    Στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα επανέρχεται το ζέον θέμα της φορολόγησης των πολυεθνικών της τεχνολογίας, το οποίο εδώ και χρόνια απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, χωρίς να έχει – μέχρι σήμερα – τελεσφορήσει καμία προσπάθεια επιβολής του αναφέρει δημοσίευμα του SEPE. Χθες, το θέμα του λεγόμενου “ψηφιακού φόρου” βρέθηκε στο επίκεντρο της επικοινωνίας του Προέδρου Donald Trump με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις δύο χώρες επικρατεί ένας άτυπος διπλωματικός “πόλεμος” μετά από την απόφαση της Γαλλίας να επιβάλει τον αποκαλούμενο φόρο GAFA (από τα αρχικά το Google, Apple, Facebook, Amazon), στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

    Ανακωχή μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας για τον φόρο GAFA: Αναζητείται λύση – “πακέτο” στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ μέχρι τα τέλη του 2020Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να αναζητήσουν, έως τα τέλη του 2020, κοινό τόπο συνεννόησης εντός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). “Συμφώνησαν να δώσουν μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους. Στο μεσοδιάστημα θα δεν υπάρξουν δασμοί”, σχολίασαν οι διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σε ένα tweet του το βράδυ της Δευτέρας, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε για τη συζήτηση με τον Αμερικανό ομόλογό του: “Εξαίρετη συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ για την φορολογία στην ψηφιακή τεχνολογία. Θα δουλέψουμε από κοινού για μια καλή συμφωνία, ώστε να αποφύγουμε κάθε αύξηση δασμών”, έγραψε. 

    Εκτόνωση
    Με τη συμφωνία – εφόσον επιβεβαιωθεί – εκτονώνεται, τουλάχιστον προς ώρας, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν βρεθεί σε ανοιχτή σύγκρουση μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, με τις τελευταίες να προειδοποιούν με εμπορικά …αντίποινα, μέσω της επιβολής δασμών σε γαλλικά προϊόντα, όπως η σαμπάνια.

    Ο Πρόεδρος Macron δήλωσε χθες ότι είχε μια “εξαιρετική συζήτηση” με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με το φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, τονίζοντας πως οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την αποτροπή ενός ενδεχόμενου δασμολογικού πολέμου. 

    Τι συζητά η Ευρώπη
    Το θέμα της φορολόγησης των τεχνολογικών εταιρειών θα βρεθεί σήμερα (21 Ιανουαρίου 2020) στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., της πρώτης που πραγματοποιείται υπό την κροατική Προεδρία του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ατζέντα του Συμβουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις φορολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση, προβαίνοντας σε απολογισμό των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, όσον αφορά την ανακατανομή των κερδών των ψηφιακών επιχειρήσεων και τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο για τον λεγόμενο “ψηφιακό φόρο”, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να συγκεράσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των μελών της. Η αδυναμία κοινής προσέγγισης οδήγησε τη Γαλλία να προχωρήσει μονομερώς, το καλοκαίρι του 2019, στη θεσμοθέτηση του φόρου GAFA. Πρόκειται για φόρο 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες, που αντλούν στη Γαλλία εταιρίες με κύκλο εργασιών άνω των €25 εκατ. στην ίδια τη χώρα και €750 εκατ. παγκοσμίως. 

    Το όλο ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που διεξάγεται από αύριο έως τις 24 Ιανουαρίου. Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει επίσης επιχειρήσει ανεπιτυχώς να βρει μια συναινετική λύση στο θέμα της φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών, ανακοίνωσε προ μηνών ότι ξεκινά εκ νέου διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των πολυεθνικών, ώστε να συμπεριλάβει ειδικές ρυθμίσεις για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. 

    Η πρόταση του ΟΟΣΑ
    Η αναμόρφωση των φορολογικών κανόνων, που εισηγείται ο ΟΟΣΑ, αφορά μεγάλες πολυεθνικές με διασυνοριακές δραστηριότητες, που έχουν έσοδα άνω των €750 εκατ.

    Σύμφωνα με την εισήγηση του ΟΟΣΑ, για να εμπίπτει μία πολυεθνική στις νέες φορολογικές διατάξεις θα πρέπει, επίσης, να έχει “συστηματική και σημαντική” αλληλεπίδραση με τους πελάτες στην αγορά μιας χώρας, ανεξάρτητα από το εάν έχει φυσική παρουσία εκεί ή όχι. Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι οι εταιρίες, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα μπορούν να υπόκεινται σε φόρους σε μια συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με ένα μοντέλο που βασίζεται σε συγκεκριμένα ποσοστά κερδοφορίας, τα οποία θα καθοριστούν από τη διαπραγμάτευση.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles