14.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Θωράκιση του Wi-Fi από επιθέσεις hackers

    484f72cbe31933760e9f1260f6eb003d

    Για τους hackers, το Wi-Fi είναι μια προσφιλής πύλη εισόδου στο σύστημα του όποιου χρήστη. Πάντως, εγγενώς, το firmware των routers διαθέτει διατάξεις ασφάλειας, που συνιστάται να ενεργοποιήσετε ή να ρυθμίσετε.

    Επισημαίνεται ότι οι παρεμβάσεις σας σε καμία περίπτωση δεν κάνουν τον router στεγανό ή άτρωτο σε επιθέσεις αν θέλετε, απλά τον καθιστούν ανθεκτικό στον μέγιστο βαθμό, μη ελκυστικό σε προσπάθεια παραβίασης.

    ➠ Ενεργοποιείτε :

    • Το Firewall

    Το Mac γίνεται λιγότερο ορατό σε hackers που αναζητούν στόχους στο δίκτυο.

    Υποστηρικτικά, κάποια firewalls διαθέτουν ένα “stealth mode” (Block Anonymous Internet ή WAN Requests) που περιστέλλει την αναγνωρισιμότητα του δικτύου.

    Ενώ σε χρήση κοινόχρηστου δικτύου (Wi-Fi hot spot), ενεργοποιείτε το firewall του OS X και μπλοκάρετε όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις.

    • Την WPA2 Wireless Encryption

    Είναι το ασφαλές, συνιστώμενο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης. Αποφεύγετε χρήση του ξεπερασμένου πρωτόκολλου WEP, είναι εξαιρετικά ευάλωτο.

    ➠ Απενεργοποιείτε :

    • Την επιλογή Admin via Wireless, ή Remote Management

    Ώστε οι admin λειτουργίες του router να είναι προσβάσιμες μόνο με ενσύρματη σύνδεση μέσω καλωδίου Ethernet, για αποτροπή πρόσβασης σ’ αυτές σε παραβίαση του WI-Fi.

    ➠ Δημιουργείτε :

    • Ένα ισχυρό SSID (Wireless Network Name ή Modem Router User Name)

    Αντικαθιστάτε δηλαδή το εγγενές όνομα του router, που συνήθως φέρει το όνομα του κατασκευαστή του ή το admin.

    • Ένα ισχυρό password (Pre-Shared Key)

    Επιλέγετε κατά προτίμηση ένα αλφαριθμητικό.

    Εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα λοιπόν δυσκολεύετε κατά πολύ τον hacker να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα σας ή τον στρέφετε σε έναν άλλο πιο εύκολο στόχο αν προτιμάτε.

    Πάντως, αφού δεν είναι δυνατή η “στεγανοποίηση” τον router, μπορεί να διαπιστώσετε ασυνήθεις συμπεριφορές στο σύστημα που μπορεί να παραπέμπουν σε παραβίαση του. Όπως ανακατεύθυνση (redirect) σε phishing-sites που ζητούν προσωπικά σας στοιχεία.

    Ενώ για να διαπιστώσετε ότι όντως έχει παραβιασθεί ο router, προσπαθείτε να συνδέσετε το Mac στο δίκτυο ενός φίλου για παράδειγμα, οπότε αν το θέμα εκλείψει ξέρετε πλέον τι φταίει.

    Τότε, κάνετε hard-reset του router σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και στη συνέχεια τρέχετε εξ υπαρχής το setup του.

    ❖ Επιλογή VPN (Virtual Private Network) service :

    Για ριζική αντιμετώπιση του θέματος “ασφάλεια” μπορείτε να επιλέξετε μια σχετικά προσιτή συνδρομή σε VPN service, ενδεικτικά το Cloak 2.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Πηγή:Macnotes.gr 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles