Η μάχη των χαρακτηριστικών – Η αλήθεια πίσω από την φωτογραφία

0
1579

BxKBvo1IUAA-ES4.jpg-large

Το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus είναι γεγονός και όχι άδικα για ακόμη μια φορά η Apple έστρεψε όλοι την προσοχή πάνω της. Ως εκ τούτου καθημερινά έχουμε άρθρα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού αλλά επίσης και πολλά απογοήτευσης και άσχημης κριτικής.

Σε αυτό λοιπόν το γαϊτανάκι δηλώσεων και απόψεων εμπεριστατωμένων ή μη βρίσκεται ο εκάστοτε αγοραστής και ενδεχομένως λάτρης της τεχνολογίας να πρέπει να αποφασίσει για την νέα του συσκευή. Το έργο του γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν φωτογραφίες σαν την παραπάνω θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται στοχευμένα κατά των νέων συσκευών της Apple.

To παρακάτω όχι δεν είναι ένας οδηγός αγοράς αλλά μια ακόμη άποψη που θέλει να δώσει όμως μια και μόνο απάντηση σε όσους με αφορμή την παραπάνω φωτογραφία ξεκίνησαν για ακόμη μια φορά τις διαμάχες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των τελευταίας γενιάς smartphones της αγοράς.

Αν κάποιος δει πέρα από την μύτη του θα καταλάβει θέλω να πιστεύω εύκολα πως οδεύουμε σε μια εποχή που τα smartphones έχουν μια πανίσχυρη επεξεργαστική ισχύ και χαρακτηριστικά που τα κάνουν και όχι άδικα να έχουν τον χαρακτηρισμό του “ένας υπολογιστής στην τσέπη σας”

Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε πως το νέο iPhone 6 της Apple φέρετε να υπολείπεται σε χαρακτηριστικά ή να έχει σχεδόν ίδια με το μοντέλο Nexus 4 που βγήκε το 2012! Πριν συνεχίσουμε να τονίσουμε πως η εν λόγω φωτογραφία έχει γίνει σημαία των Android fans και έχει κάνει τον γύρω του διαδικτύου.

Η απάντηση ενός λογικά σκεπτόμενου θα ήταν ε και τι έγινε; Αντί του πφφφ η Apple σταμάτησε να καινοτομεί έχει μείνει πίσω και άλλα τέτοια….

Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν πως τα smartphones έχουν γίνει τόσο ισχυρά και θα συνεχίσουν να γίνονται πολλές φορές αγνοώντας τον ίδιο τον χρήστη τους ως προς το τι τους προσφέρουν και στο κατά πόσο εκμεταλλεύονται αυτή τους την τεχνολογία.

Στην παραπάνω φωτογραφία ο δημιουργός της για παράδειγμα ξέχασε επίτηδες να αναφέρει πως από το iPhone 5S και μετά η Apple εισήγαγε στην αγορά τους πρώτους 64 bit επεξεργαστές παγκοσμίως. Τεχνολογικά αυτό ήταν ένα τεράστιο άλμα και έκανε για ακόμη μια φορά των ανταγωνισμό να τρέχει. Άμοιροι λοιπόν οι χρήστες Android με αυτή την έννοια που δεν έχουν τέτοιους επεξεργαστές στις συσκευές τους.

Ναι αν αρχίσουμε να αναλύουμε τα χαρακτηριστικά των συσκευών θα δείτε πως θα χρειαστούμε πολλές σελίδες και στο τέλος θα σας πιάσει πονοκέφαλος πιστέψτε με.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι του τι προσφέρουν όλα αυτά στον τελικό χρήστη ως προς την εμπειρία χρήσης. Οι εταιρείες κάθε χρόνο θα πρέπει να δείξουν κάτι νέο και καλύτερο στις συσκευές τους και έτσι επεξεργαστικά και όχι μόνο θα βάζουν ότι καλύτερο μπορούν.

Κλασικό παράδειγμα για αυτό είναι η Samsung που στις ναυαρχίδες της βάζει ότι έχει και δεν έχει για να εντυπωσιάσει. Από την άλλη η Apple φέρετε να το πάει πιο συνετά και να κάνει αναβαθμίσεις όταν αυτή και μόνο το κρίνει αναγκαίο και όχι τόσο προς εντυπωσιασμό.

Για να γυρίσω στο παράδειγμα του iPhone 5S η 64 bit αρχιτεκτονική του ήταν κάτι ουάου τεχνολογικά αλλά στον απλό χρήστη δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση μιας και ακόμη δεν υπήρξαν πολλές εφαρμογές που να εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός. Το Nexus 4 είχε NFC τσιπ το 2012, όντας από τα πρώτα smartphones που αγκάλιασαν αυτή την τεχνολογία. Πόσο ώριμη όμως ήταν η αγορά και οι χρήστες για κάτι τέτοιο και ειδικά στην Ελλάδα το γεγονός αυτό μάλλον αδιάφορο ήταν.

Έτσι λοιπόν αντί να κοιτάμε και να συζητάμε για τα χαρακτηριστικά καλό είναι να σκεφτόμαστε την εμπειρία χρήσης που μας προσφέρει μια συσκευή και την αίσθηση που μας δίνει όταν την χρησιμοποιούμε.

Στο παραπάνω σημείο είναι εκεί που ξεχωρίζει η Apple και για τους εξής λόγους:

1) Ο σχεδιασμός των συσκευών της είναι μια μεγάλη μελέτη παρόμοια με αυτή που γίνεται στο τεχνολογικό κομμάτι. Οι καινοτομίες της ομάδας του Jonathan Ive στο σχεδιαστικό κομμάτι δεν δέχονται αμφισβήτησης από κανέναν

2) Η Apple έχει την ανάγκη να δείξει καλύτερα specs κάθε φορά αλλά το κάνει με μέτρο. Κρίνει αν η τεχνολογία είναι ώριμη και έχει κάποιον σκοπό στην αγορά πριν την εφαρμόσει δίνοντας μεγάλη αξία στην εμπειρία χρήσης την στιγμή που πολλοί στον ανταγωνισμό βάζουν ότι τελευταίο κυκλοφορεί χωρίς όμως να το σκέφτονται και πολύ

3) Το iOS μπορεί να είναι ένα κλειστό λογισμικό, μπορεί να έχει δεχτεί και σωστά αρκετή κριτική αλλά πλέον η Apple βαδίζει στον σωστό δρόμο και πάλι. Η σταθερότητα του και οι υπηρεσίες του σε συνδυασμό με το υπόλοιπο οικοσύστημα της Apple κάνει τα iPhones να αποκτούν μεγάλη αξία στον τομέα της εμπειρία χρήσης τους

Ο αγοραστής λοιπόν μιας iPhones συσκευής πληρώνει τόσο τον σχεδιασμό, το λογισμικό και φυσικά τα specs την στιγμή που ο ανταγωνισμός και λαθεμένα πολλοί χρήστες πληρώνουν μόνο τα specs σε άλλες συσκευές χωρίς να αντιλαμβάνονται αν τελικά η εμπειρία χρήσης και η ίδια η αίσθηση της συσκευής είναι καλύτερη ή χειρότερη από ένα iPhone.

Εν κατακλείδι θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα – Πάρτε ένα DATSUN και βάλτε του την τελευταία λέξη της τεχνολογία πάνω κρατώντας όμως το deisgn και τον σχεδιασμό του του και ρίξτε το στην αγορά απέναντι σε μια BMW με λιγότερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά αλλά με μοναδικό σχεδιασμό και εμπειρία/αρμονία στην οδήγηση. Ποιο νομίζετε πως θα προτιμήσει ο σωστά σκεπτόμενος;

Σχολιασμός στο φόρουμ