19.5 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Η Γαλλία προχωράει με το “Apple tax” ανεξάρτητα από το αν άλλες χώρες συμφωνούν ή όχι

    Η Γαλλία σήμερα ανακοίνωσε πως προχωράει με αυτό που έχει ονομαστεί ως “Apple tax” φέτος και ανεξάρτητα με το αν επέλθει συμφωνία σε διεθνές επίπεδο που θα επιεβεβαιώνει πως οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν την ίδια φορολόγηση και στις 137 χώρες.

    Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πήρε την απόφαση να θέσει φορολογία στα τοπικά κέρδη των εταιρειών Apple, Facebook, Google και Amazon και ειδικά μετά την δήλωση του προέδρου Macron που ανέφερε πως οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν έναν μόνιμο φορολογικό παράδεισο.

    Ο Macron είχε αναφέρει αυτή την κατηγορία πίσω τον Αύγουστο για να δικαιολογήσει την απόφαση της χώρας του για αυτή την έξτρα φορολογία στις παραπάνω εταιρείες. Αυτό που ανέφερε ως φορολογικό παράδεισο έχει να κάνει με την πρακτική των μεγάλων τεχνολογικών εταιρείων να μεταφέρουν τα έσοδα τους στην Ευρώπη μέσω της Ιρλανδία και εν συνεχεία να θέτουν υψηλές μειώσεις για έρευνα και ανάπτυξη σε κόστη που πραγματοποιούνται στην Αμερική. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες πως η Apple μεταφέρει τα περισσότερα από τα κέρδη της στην Ευρώπη σε μια εταιρεία φάντασμα που υπάρχει μόνο στα χαρτία και η οποία δεν πληρώνει καμία φορολογία.

    Άλλες χώρες στην Ευρώπη σκέφτονται να υιοθετήσουν μια παρόμοια φορολογική πολιτική και έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα θέσπισης ενός κοινού μέτρου για αυτό τον σκοπό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από την πλευρά του ο Tim Cook έδωσε την συγκατάθεση του για μια τέτοια πολιτική τονίζοντας πως εδώ και χρόνια αναφέρει πως η διεθνής φορολογία πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να υπάρχουν ίδιοι κανόνες σε όλες της χώρες της Ευρώπης.

    Η Γαλλία αρχικά είχε συμφωνήσει να περιμένει μέχρι να θεσπίσει η Ένωση την ενιαία τροπολογία αλλά πλέον το Reuters αναφέρει πως και λόγω της οικονομικής κρίσης της πανδημίας το Παρίσι δεν θα περιμένει άλλο…

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles