14.7 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Γιατί η ψεύτικη ροή ειδήσεων είναι μεγάλη απειλή για την δημοκρατία

    4.0-launch-blog-1220x750-1-1024x630

    Υπάρχει ένα ανέκδοτο που ένας ταξιδιώτης του χρόνου από τις αρχές του 20ου αιώνα φτάνει σήμερα και ρωτάει κάποιον τι έχει αλλάξει. Ο άνθρωπος αυτός για να απαντήσει στην ερώτηση βγάζει από την τσέπη του ένα iPhone και του λέει:

    “Λοιπόν όλοι μας πλέον έχουμε στην τσέπη μας έναν μικρό υπολογιστή που μας δίνει γρήγορη πρόσβαση σε μια γενική γνώση”

    Εντυπωσιασμένος ο ταξιδιώτης του χρόνου τον ρωτάει πως γίνεται αυτό για να πάρει μια απλά τραγική αλλά αρκετά αληθινή απάντηση.

    “Κοιτώντας βίντεο με γάτες, φαγητό και φάρσες”

    Το Internet στις μέρες μας αν μη τι άλλο έχει μια άκρως θετική εξέλιξη. Έχουμε άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες πλέον για οτιδήποτε πρακτικά θέλουμε και ακόμη περισσότερες. Μπορούμε να επικοινωνούμε με ανθρώπους από την άλλη άκρη της γης και μάλιστα δωρεάν και πάρα πολύ εύκολα. Επίσης μπορούμε να ταξιδέψουμε εικονικά στο κόσμο και να εξερευνήσουμε μια νέα τοποθεσία από την άνεση της καρέκλας του γραφείου μας. Αυτά βέβαια είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

    Το Internet όμως έχει και την σκοτεινή πλευρά του. Μάλιστα αυτή η σκοτεινή πλευρά έχει βασιστεί σε μια μεγάλη αξία του και που δεν είναι άλλη από την ελευθερία του λόγου και των πληροφοριών.

    Αυτό είναι και η μεγάλη απειλή…

    Το πρόβλημα της ψεύτικης ροής ειδήσεων πρόσφατα έφτασε σε ένα νέο ζενίθ και απέδειξε το πόσο απειλητικό μπορεί να γίνει μέσω του Brexit αλλά και των Αμερικανικών εκλογών.

    Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε στοχευμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα την δημοσίευση ψεύτικων ειδήσεων που μάλιστα πολλές φορές εξαφάνισαν τις πραγματικές.

    Φταίμε βέβαια και εμείς που πλέον στην καθημερινότητα μας αρκούμαστε στο να διαβάζουμε απόψεις τρίτων και μάλιστα να τις αναπαράγουμε ως δικές μας προσπαθώντας να πείσουμε για αυτές και τον κοινωνικό μας περίγυρο.

    Μέρος του προβλήματος αυτού είναι το φαινόμενο της “φούσκας” των κοινωνικών δικτύων. Εμείς επιλέγουμε ποιους θα κάνουμε φίλους στο Facebook και ποιους θα ακολουθήσουμε στο Twitter.

    To γεγονός αυτό επηρεάζει τις δημοσιεύσεις μας καθώς και τις κοινοποιήσεις που κάνουμε καθημερινά.

    Ένας άλλος παράγοντας είναι και ο νωχελικός χαρακτήρας του σύγχρονου ανθρώπου. Πολλοί από εμάς χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας κάτι κακόβουλο κοινοποιούμε διάφορα links χωρίς κανένα δισταγμό. Δεν κοιτάμε αν αυτό που θα δημοσιοποιήσουμε είναι αληθινό ή όχι και ούτε ελέγχουμε την αξιοπιστία της πηγής του.

    Στην πολιτική ατζέντα το παραπάνω έχει πλέον γίνει τέχνη για κάθε πολιτικό επιτελείο. Για παράδειγμα ένας από τους βασικούς λόγους του Brexit ήταν η είδηση πως η Αγγλία δαπανούσε 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα ως συνδρομές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ θα μπορούσε να επενδύσει αυτά τα χρήματα στο σύστημα υγείας της χώρας.

    Η είδηση αυτή ήταν ένα τεράστιο ψέμα με τους υποστηρικτές του αργότερα να παραδέχονται εμμέσως πως δεν εννοούσαν αυτό ακριβώς που βγήκε προς τα έξω και μαζικά στο κοινό.

    Το ερώτημα λοιπόν είναι το τι κάνουμε εμείς για αυτό. Στην λύση μάλιστα που θα δώσουμε θα πρέπει να απομακρύνουμε την λογοκρισία γιατί αυτός είναι ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος. Η ελευθερία του λόγου και η ικανότητα μας να εκφράσουμε χωρίς δισταγμό την άποψη μας είναι αξίες τεράστιας σημασίας στην σημερινή εποχή.

    Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως τόσο ο Tim Cook όσο και ο Eddy Cue ανέφεραν πως η ψεύτικη ροή ειδήσεων είναι ένα τεράστιο και παγκόσμιο πρόβλημα που δεν έχει δυστυχώς μια απλή λύση.

    Στον δρόμο προς αυτή την λύση η Apple μέσω της εφαρμογής της Apple News στοχεύει να εγγυηθεί πως ότι ειδήσεις παρουσιάζονται εκεί είναι από αξιόπιστες πηγές. Αυτό για κάποιους μπορεί να είναι λογοκρισία εκ μέρους της Apple αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε πως όλοι έχουν δικαίωμα άποψη αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ωθήσει μια άποψη ως νέο προς μαζική κατανάλωση χωρίς μάλιστα να έχει ξεκάθαρη θέση πως πρόκειται για προσωπική και μόνο άποψη.

    Ας δούμε τι έχει πει και ο Snowden:

    “Η απάντηση στον άσχημο λόγο δεν είναι η λογοκρισία. Η απάντηση είναι περισσότερη ελευθερία λόγου. Πρέπει να ασκήσουμε και να διαδώσουμε την ιδέα πως η κριτική σκέψη είναι περισσότερο από ποτέ στις μέρες μας σημαντική.”


    Ο Cook από την πλευρά του πρόσφατα δήλωσε πως οι ψεύτικες ειδήσεις πλέον σκοτώνουν το μυαλό των ανθρώπων και πως ο περισσότερος κόσμος χρειάζεται μεγαλύτερη εκπαίδευση και καλύτερη παιδεία πάνω σε αυτό το θέμα.

    Αν οι τεχνολογικές εταιρείες βρεθούν κάποια στιγμή στο μέλλον στην θέση να είναι ο μοναδικός πάροχος νέων στους καταναλωτές δεν θα είναι αρκετό απλά να αναφέρουν πως δεν είναι υπεύθυνες για το περιεχόμενο των ειδήσεων που προωθούν.

    Θα πρέπει να ρίξουν φως σε κάθε πηγή ειδήσεων και να τονίσουν ποιες από αυτές έχουν υποστεί αλλοίωση έμμεσα ή άμεσα καθώς επίσης να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα στον καταναλωτή δίνοντας του την ελευθερία να έχει πρόσβαση σε όλες τις έγκυρες απόψεις ακόμη και αν είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους με σκοπό την ισορροπία στην ενημέρωση.

    Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε πως η απόφαση του τι θα διαβάσει κάποιος θα πρέπει να είναι καθαρά του ίδιου γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω έχουμε και εμείς μεγάλη ευθύνη για την διάδοση αυτού του φαινομένου.

    Κριτική σκέψη φίλοι μας, Κριτική σκέψη!!!

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles