17 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Απώλειες $42 δισ. λόγω κορωνοϊού στην παγκόσμια αγορά συσκευών

    Κόστος, το οποίο επί του παρόντος εκτιμάται στα $42 δισ., αναμένεται να έχει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στις παγκόσμιες πωλήσεις συσκευών το επόμενο 9μηνο σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Οι απώλειες αφορούν σε έσοδα των κατασκευαστών από πωλήσεις στις κατηγορίες smartphones, tablets, ρομποτικά συστήματα για καταναλωτική χρήση, smart speakers και wearables.

    Τα smartphones θα αποτελέσουν την προϊοντική κατηγορία με τις μεγαλύτερες ελλείψεις συσκευών τους επόμενους 9 μήνεςΤις παραπάνω εκτιμήσεις κάνει η εταιρεία Juniper Research σε νέα έρευνα της για την επίδραση του COVID-19 στις πωλήσεις συσκευών και η οποία εξετάζει τρία σενάρια επιπτώσεων: ένα ήπιο, ένα μεσαίο και ένα “βαρύ”.

    Στο σενάριο υψηλού αντίκτυπου, η έρευνα προβλέπει μείωση της παραγωγής άνω των 80 εκατομμυρίων συσκευών στους επόμενους εννέα μήνες. Οι καθυστερήσεις στην παράδοση εξαρτημάτων, όπως οι μπαταρίες, οι επεξεργαστές και οι οθόνες, θα είναι οι κύριες αιτίες για τη μείωση των πωλήσεων και την ανάλογη πίεση των εσόδων των κατασκευαστών. «”Παίκτες”, όπως η Apple, η Samsung, η Amazon, η Xiaomi και η Huawei, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλα τα κενά στην αλυσίδα εφοδιασμού θα κλείσουν, ώστε να είναι σίγουροι ότι θα καλύψουν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους», αναφέρει η σχετική έρευνα (Coronavirus: The Impact on Consumer Device Supply Chains).

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα smartphones θα αποτελέσουν την προϊοντική κατηγορία που θα εμφανίσει τις μεγαλύτερες ελλείψεις συσκευών τους επόμενους εννέα μήνες, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 85% των ανεκπλήρωτων αποστολών. 

    Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
    Επιπρόσθετα, η κρίση του κορωνοϊού δεν αποκλείεται – κατά τους αναλυτές – να προκαλέσει περισσότερα μακροπρόθεσμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων στην ανάπτυξη νέων συσκευών. Επιπλέον, η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία και οι συνέπειές της είναι – σχεδόν – βέβαιο ότι θα επηρεάσει τη ζήτηση μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να μην μπορούν να ανακτήσουν πλήρως τις πωλήσεις χαμένων συσκευών.

    Οι αναλυτές προτρέπουν τους κατασκευαστές συσκευών να διαφοροποιήσουν το μείγμα των προμηθευτών τους, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι θα γεμίσουν τα όποια κενά υπάρξουν στην αλυσίδα εφοδιασμού. Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπουν οι αναλυτές, εκτός από τη μειωμένη ζήτηση, είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια πρώτων υλών, δεδομένης της κατάστασης που επικράτησε και συνεχίζει να επικρατεί στην Κίνα.

    Ήδη, οι πωλήσεις smartphones βρίσκονται υπό τον κλοιό της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με έρευνα της Strategy Analytics, οι πωλήσεις smartphones στην παγκόσμια αγορά μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 38% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της παγκόσμιας αγοράς smartphones. Η προσφορά και η ζήτηση smartphones βυθίστηκαν στην Κίνα, υποχώρησαν στην Ασία και επιβραδύνθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles