20.5 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Άποψη: Τα AirTags μπορεί να γίνουν πονοκέφαλος για την Apple, και για αυτό φέρνει πρώτα την Chipolo στο προσκήνιο στον χώρο αυτό

    Πολλοί από εμάς πιαστήκαμε εξαπίνης όταν η Apple ανακοίνωσε το άνοιγμα σε τρίτους κατασκευαστές της Find My εφαρμογής της και ακόμη περισσότερο εν συνεχεία με την παρουσίαση της Chipolo στους trackers χωρίς καμία αναφορά στα φημολογούμενα εδώ και πάρα πολύ καιρό AirTags.

    Η κυκλοφορία των AirTags αναμένεται να γίνει εδώ και καιρό από μήνα σε μήνα αλλά πλέον ίσως η Apple αποκάλυψε ένα μέρος της στρατηγικής της στον χώρο των trackers. Η εταιρεία όπως γνωρίζουμε αντιμετωπίζει επιθέσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό από όλες τις πλευρές και μια από αυτές είναι από την Tile, μια εταιρεία που ήταν από τις πρώτες που έφερε Bluetooth trackers στην αγορά. Το ότι η Apple προτίμησε να προωθήσει την αντίστοιχη λύση της Chipolo πριν το δικό της λανσάρισμα λοιπόν ενός αντίστοιχου αξεσουάρ έχει λογική.

    Η Apple δέχεται επιθέσεις και μηνύσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό όταν είναι ένας από τους δύο μεγάλους παίχτες σε μια αγορά. Μπορείτε λοιπόν να δείτε ότι αυτό ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του App Store. Αν η Apple λανσάριζε τα AirTags τώρα αυτόματα θα ήταν ένας από τους δύο μεγάλους παίχτες στην αγορά των trackers μαζί με την Tile.

    Από την πλευρά της η Tile πίστευε πως η Apple θα κάνει αυτή την κίνηση και έτσι βγήκε στην επίθεση πριν η Apple ανακοίνωση το ανταγωνιστικό προϊόν για αυτή. Νωρίτερα φέτος η Samsung ανακοίνωσε και αυτή τους δικούς της trackers με την ονομασία Galaxy Smart Tags. Δεν είναι όμως μεγάλος παίχτης στην αγορά αυτά μιας και οι trackers της δουλεύουν αποκλειστικά για Galaxy συσκευή. Στην αντίπερα όχθη οι trackers της Tile δουλεύουν για όλες τις συσκευές ενώ η Apple έχει αυτή την στιγμή περισσότερες από 1.5 δις ενεργές συσκευές παγκοσμίως.

    Samsung’s Galaxy Smart Tag

    Στο WWDC 2020 η Apple είχε ανακοινώσει πως το νέο Find My δίκτυο θα είναι συμβατό και με αξεσουάρ τρίτων. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν έντονες φήμες πως τα AirTags θα κυκλοφορούσαν σύντομα. Κάποιοι λοιπόν σωστά υπέθεσαν πως η ανακοίνωση αυτή της εταιρείας για το άνοιγμα της Find My εφαρμογές και εκτός Apple έγινε εξαιτίας των κατηγοριών που ήδη είχε επισημοποιήσει μέσω μηνύσεων η Tile. Η Apple επίσης έδωσε την δυνατότητα της αφαίρεσης της Find My εφαρμογής από ένα iPhone ή ένα iPad αν ο χρήστης το επιθυμεί και αυτό πάλι μόνο τυχαίο δεν ήταν.

    Δίνοντας την δυνατότητα και σε τρίτους να κάνουν χρήση της Find My εφαρμογής εταιρείες όπως η Tile θα μπορούσαν απευθείας να ενσωματώσουν τις λύσεις τους στο δίκτυο της Apple. Η Tile αισθάνθηκε πως απειλείται εκείνη την στιγμή και αυτό ήταν ένα στρατηγικό της λάθος. Δεν επέλεξαν λοιπόν να συνεργαστούν στην Find My εφαρμογή και αποφάσισαν να κάνουν επίθεση στην Apple. Αν δεν το είχαν κάνει σίγουρα θα εμφανιζόντουσαν στο δελτίο τύπου της Apple χθες μαζί με την Chipolo.

    Αυτό που κράτησε την Tile λογικά πίσω ήταν πως οι κατασκευαστές μπορούν να δώσουν δικαιώματα στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν για το αξεσουάρ τους την Find My εφαρμογή αλλά τότε δεν γίνεται παράλληλα να χρησιμοποιούν και την δική τους εφαρμογή παράλληλα. Η Tile λοιπόν λογικά θα ήθελε όλη η εμπειρία του καταναλωτή να περνάει μέσα από αυτή με τον φόβο πως αν δοθεί στους χρήστες η επιλογή όλοι θα προτιμήσουν την εφαρμογή της Apple. Αυτό γιατί υπάρχει εγγύηση ότι τα προσωπικά τους δεδομένα θα είναι ασφαλή σε τεράστιο βαθμό με την Apple ενώ στην αντίπερα όχθη η Tile είναι μια μικρότερη εταιρεία με λιγότερους πόρους και έτσι η ασφάλεια μιας δικής της εφαρμογής δεν πείθει το ίδιο εύκολα.

    Tile Mate tracker

    Πάμε τώρα στην Chipolo. Με την Tile να μην κάνει πίσω και να συνεχίζει τον δικαστικό της αγώνα απέναντι στην Apple για θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, η Apple δεν θα ήθελε να μπει σε αυτό τον χώρο χωρίς να υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος παίχτης σε αυτόν. Αν και τα AirTags μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμα για διάθεση τους στην αγορά η Apple πρέπει προσεκτικά να οργανώσει την έλευση τους και παρουσίαση τους. Η Apple θα μπει με τα AirTags σε μια νέα αγορά όπου οι εταιρείες που είναι ήδη εκεί έχουν ξεκινήσει από τώρα την επίθεση.

    Ο λόγος αυτών των επιθέσεων είναι οι φήμες που κυκλοφορούν για τα AirTags τουλάχιστον για 2 χρόνια τώρα. Ο ανταγωνισμός είχε χρόνο να σκεφτεί πως θα κάνει την επίθεση του στην Apple πριν αυτή παρουσιάσει το αξεσουάρ αυτό. Έτσι λοιπόν η Apple βοηθάει την Chipolo που είναι μια μικρή αλλά πάρα πολύ ικανή εταιρεία στον χώρο αυτό. Η Chipolo δέχτηκε το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης τους tracker της στο Find My δίκτυο κάτι που δεν έκανε η Tile. Ακόμη και αν η Apple δεν λανσάρει τα AirTags η Chipolo θα προσφέρει την πιο οικονομική λύση στην αγορά αυτή και με την πιστοποίηση της Apple από πίσω της.

    Chipolo ONE tracker

    Οι tracker της Chipolo και αυτοί δεν χρειάζονται το Find My δίκτυο για να λειτουργήσουν. Λειτουργούν άριστα με την εφαρμογή της Chipolo ότι δηλαδή ισχύει και για την Tile. Δίνουν όμως την επιλογή στον χρήστη για την χρήση της Find My εφαρμογής. Επίσης οι trackers της Chipolo έχουν κόστος περί τα $25 με τα AirTags σίγουρα αν κυκλοφορήσουν να είναι πιο ακριβά προσφέροντας μια πιο premium λύση.

    Για να προστατευτεί η Apple ξεκάθαρα έδωσε ώθηση στην Chipolo στην αγορά αυτή και πλέον μπορεί να έχει αυτό το παράδειγμα ως το καλύτερο για θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού στην κατηγορία αυτή για την υπερασπιστική της γραμμή απέναντι σε μηνύσεις όπως αυτές της Tile.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.