Μερικές σκέψεις για την πειρατεία των προγραμμάτων, εφαρμογών και παιχνιδιών

0
1606

Screen Shot 2015-02-06 at 17.19.03

Η πειρατεία λογισμικού δεν είναι ένα αστείο. Είναι μια πληγή στην βιομηχανία που επηρεάζει άμεσα και ανθρώπους που προσπαθούν πολύ σκληρά και κάποιες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες να βγάλουν τα προς το ζην ενώ παράλληλα δημιουργούν πολύ χρήσιμα προγράμματα και διασκεδαστικά παιχνίδια για όλους μας.

Είναι πολύ εύκολο κάποιος να πείσει τον εαυτό του πως η ανάγκη για την χρησιμοποίηση ενός προγράμματος ή παιχνιδιού είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη του προγραμματιστή να βγάλει κάποιο κέρδος για την προσπάθεια που κατέβαλε. Εύκολα λοιπόν μπορεί να πει κάποιος πως είναι ένας φτωχός μαθητής – φοιτητής, πως δεν έχει καλό μισθό από την δουλειά του ή ακόμη πως θα ξεκινήσει να πληρώνει όταν τα οικονομικά του θα αποκατασταθούν στο άμεσο μέλλον. Επίσης είναι πολύ εύκολο κάποιος να πει για μεγάλες εταιρείες όπως η Adobe, η Microsoft, η Apple και άλλες ότι αυτές ήδη βγάζουν δισεκατομμύρια και άρα δεν χρειάζονται λεφτά από εμένα.

Το κακό είναι πως οι παραπάνω σκέψεις από αυτούς που τις κάνουν μετατρέπονται σε μια μόνιμη δικαιολογία και για μικρότερους δημιουργούς προγραμμάτων, εφαρμογών και παιχνιδιών – άτομα τα οποία έχουν ξεκινήσει από το πουθενά και μετέτρεψαν το χόμπι τους σε μια μόνιμη καριέρα για να στηρίξουν την ζωή τους και την οικογένεια τους.

Η πειρατεία πραγματικά είναι πολύ χειρότερη σε Android και Windows αλλά ακόμη και στο Mac και iOS παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχουν άπειρα site που κάποιος μπορεί να κατεβάσει και μέσω torrents μια σειρά από πειρατικό λογισμικό για Mac. Στο iOS η Apple προσπαθεί να σταματήσει τα φαινόμενο αυτά αλλά εκεί έχουμε πολλούς που κάνουν jailbreak την συσκευή τους μόνο και μόνο για πειρατικούς λόγους.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές την φράση πως “η πειρατεία δεν είναι το ίδιο με την κλοπή μιας και δεν υπάρχει ένα φυσικό αντικείμενο”. Μια άθλια δικαιολογία μιας και στην τελικά κάποιος κλέβει κάτι το οποίο έχει μια αξία και που άλλοι πληρώνουν για αυτό και για να το έχουν στην κατοχή τους – ναι μπορεί να μην είναι ένα αυτοκίνητο αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία.

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία έχει προσπαθήσει να αλλάξει τις υπηρεσίες διανομής λογισμικού έτσι ώστε κάποιος να μπορεί να αποκτήσει τον  εκάστοτε τίτλο δωρεάν αλλά για να το ξεκλειδώσει πλήρως να πρέπει να πληρώσει ένα μηναίο ποσό ή ετήσιο. Έτσι λοιπόν είδαμε την Adobe να δημιουργεί το Creative Cloud την Microsoft να δημιουργεί το Office 365 και πάει λέγοντας. Αυτή όμως η λύση αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Οι μικροί προγραμματιστές έχουν ως μέθοδο πλέον τα in app purchases για παράδειγμα στο App Store.

H μέθοδος βέβαια των in app purchases που σημείωσε τεράστια επιτυχία δείχνει το πόσο βλακωδώς σκέφτονται οι χρήστες. Η τεράστια όρεξη τους να κατεβάσουν κάτι με την ταμπέλα του δωρεάν τους κάνει να μην σκέφτονται πως με τον παραπάνω μηχανισμό μπορεί να δαπανήσουν περισσότερα λεφτά αργότερα.

Δεν πιστεύουμε πως η λύση κατά της πειρατείας είναι απλά να ντροπιάζουμε αυτούς που το κάνουνε και να τους δείχνουμε με το δάχτυλο φωνάζοντας τους να κάνουν το σωστό. Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που έχει βαθιά τις ρίζες του στην ίδια την ιστορία του λογισμικού.

Για εμάς αυτό που σας συμβουλεύουμε είναι να ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ πριν εγκαταστήστε κάτι που δεν έχετε πληρώσει και να θυμηθείτε πως πίσω από αυτό τον τίτλο ίσως βρίσκετε ένας νέος άνθρωπος όπως εσείς, με ελάχιστο εισόδημα ή άλλα προβλήματα, που η πειρατεία μπορεί να τον κάνει να σταματήσει να πουλάει την δουλειά του ή να τον ωθήσετε στο να σταματήσει να την υποστηρίζει.

Σχολιασμός στο φόρουμ