O μεγάλος άντρας της Apple θα γινόταν 66 χρονών σήμερα αν ζούσε….
Σαν Φρανσίσκο, Τετάρτη 24/08/2011:
“Πάντα έλεγα ότι αν έρθει κάποτε η ημέρα που δεν θα είμαι σε θέση πια να καλύπτω τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα το έλεγα δημόσια”, είχε δηλώσει ο Steve Jobs, στη λακωνική επιστολή παραίτησης που έδωσε στη δημοσιότητα λίγους μήνες πριν χάσει την μάχη με τον καρκίνο. «Δυστυχώς η ημέρα αυτή έφθασε». Αν και τα προβλήματα υγείας του ήταν ευρέως γνωστά εδώ και χρόνια, η αποχώρησή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.
Σαν Φρανσίσκο, Πέμπτη 6/10/2011:
Η Apple αποχαιρέτησε το δημιουργό της με μία λιτή αλλά ουσιαστική ανακοίνωση.
“Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρία που μόνο αυτός μπορούσε να έχει δημιουργήσει και το πνεύμα του θα είναι πάντα το θεμέλιο της Apple“. Σε αντίθεση με την παραίτηση του, ο θάνατος του δεν εξέπληξε κανέναν. Όλοι κατά βάθος γνωρίζαμε ότι ο Jobs θα εγκατέλειπε το «πνευματικό του παιδί», μόνο όταν τα πράγματα έφθαναν στο τέλος.
Άλλωστε ο Jobs είχε αποδείξει πια την αφοσίωση του στην εταιρεία αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τέσταρε μόνος του κάθε καινούριο προϊόν της εταιρείας. Τα χρησιμοποιούσε για μία μακρά περίοδο και έδινε ο ίδιος στους μηχανικούς χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές. Όλα τα προϊόντα δηλαδή βασίζονταν στη δική του κρίση, στην αίσθηση τελειομανίας και στο ένστικτό του. Οι συνεργάτες του παραδέχονται ότι το ένστικτο ήταν το δυνατό του σημείο. Παρόλο που δεν είχε καμία τυπική εκπαίδευση παίρνει εκπληκτικές αποφάσεις και για δύσκολα τεχνικά θέματα. Ο Wozniak, συνιδρυτής της Apple είχε δηλώσει: “O Steve καταλάβαινε ποια τεχνολογία ήταν καλή και τί θα άρεσε περισσότερο στον κόσμο. Ήταν κάπως περίεργο γιατί δεν μπορεί να σχεδιάσει έναν υπολογιστή ή ένα πρόγραμμα, αλλά μπορεί να καταλάβει τί είναι καλό και τί όχι“. Ακόμα και ο Bill Gates της Microsoft συμφωνούσε σ’ αυτό: “Θα έδινα τα πάντα για να έχω το ένστικτο και το γούστο του Steve για ανθρώπους και προϊόντα”.
Τα πρώτα χρόνια
O Steven Paul Jobs γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο Σαν Φρανσίσκο και δόθηκε για υιοθεσία στο ζεύγος Jobs.
Ο Jobs μεγάλωσε στο Cupertino στην Καλιφόρνια πηγαίνοντας σχολείο και παρακολουθώντας αρχικά διαλέξεις στα κτήρια της Hewlett-Packard στο Palo Alto και αργότερα ως εργαζόμενος εκεί μαζί με τον Steve Wozniak ως καλοκαιρινή δουλειά.
Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο το 1972 ο Jobs γράφτηκε στο Reed College του Όρεγκον. Η παραμονή του εκεί ήταν σύντομη εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων παρακολουθώντας μόλις ένα εξάμηνο αλλά δεν τα παράτησε εύκολα και συνέχισε να παρακολουθεί ορισμένα μαθήματα χρησιμοποιώντας το πάτωμα στα σπίτια φίλων για να κοιμάται, μαζεύοντας κουτάκια Coca-Cola για μερικά δολάρια και συμμετέχοντας στο δωρεάν συσσίτιο του τοπικού ναού Hare Krishna.
Ο Jobs πολύ αργότερα δήλωσε για εκείνη την περίοδο ότι εάν δεν παρακολουθούσε το μοναδικό εκείνο μάθημα καλλιγραφίας στο κολέγιο ο Mac δεν θα είχε όλες αυτές τις γραμματοσειρές.
Το 1974 ο Steve Jobs επέστρεψε στην Καλιφόρνια και ξεκίνησε να παρευρίσκεται σε συναντήσεις στο Homebrew Computer Clube με τον Wozniak. Κατάφερε και βρήκε μια δουλειά στην πασίγνωστη τότε Atari ως τεχνικός μαζεύοντας χρήματα για να πραγματοποιήσει ένα πνευματικό ταξίδι στην Ινδία. Ο Jobs πραγματοποίησε το όνειρό του μαζί με τον Daniel Kottke λίγο αργότερα και η εμπειρία αυτή διαμόρφωσε την προσωπικότητά του. Επέστρεψε Βουδιστής και με ξυρισμένο κεφάλι φορώντας παραδοσιακή ινδική ενδυμασία. Κατά την παραμονή του εκεί ο Jobs πειραματίστηκε με ψυχεδελικά και LSD και αργότερα δήλωσε ότι αυτά ήταν ένα από δύο ή τρία κορυφαία πράγματα που είχε κάνει στη ζωή του. Πίστευε ότι οι άνθρωποι γύρω του που δεν καταλάβαιναν την αντικουλτούρα του δεν μπορούσαν να ταυτιστούν με τη σκέψη του.
Μετά την επιστροφή του από την Ινδία ο Jobs συνέχισε την εργασία στην Atari αναλαμβάνοντας την κατασκευή του κυκλώματος για το παιχνίδι Breakout. Η Atari προσέφερε $100 για κάθε τσιπ που δεν θα υπήρχε στη μηχανή. Ο Jobs δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή τις απαραίτητες γνώσεις για την εργασία αυτή και έκανε μια συμφωνία με τον Wozniak για να μοιραστούν τα κέρδη. Ο Wozniak κατάφερε εν τέλει να μειώσει τον αριθμό των τσιπ κατά 50 με έναν σχεδιασμό που ήταν τόσο «σφιχτός» που δεν γινόταν να μπει στην αυτόματη παραγωγή!
Apple
To 1976 oι Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne με την χορηγία του Markkula Jr. ίδρυσαν την Apple. Οι Jobs και Wozniak ήταν φίλοι πολλά χρόνια και είχε έρθει η στιγμή που ο Jobs έπεισε τον Woz, ιδιοφυΐα στα ηλεκτρονικά, να κατασκευάσουν έναν υπολογιστή και να τον πουλήσουν. Καθώς η εταιρεία μεγάλωνε αναγκάστηκαν να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια από έμπειρα στελέχη για να τους βοηθήσει με την αύξηση αυτή στις υποχρεώσεις.
Το 1978 ο Mike Scott της National Semiconductor ανέλαβε τα καθήκοντα του CEO στα δύσκολα χρόνια της Apple. Το 1983 αντικαταστάθηκε από τον John Sculley, CEO της Pepsi-Cola, με τον περίφημο λόγο του Jobs για να τον πείσει: «θες να πουλάς ζαχαρένιο νερό για το υπόλοιπο της ζωής σου ή θες να έρθεις μαζί μου και να αλλάξεις τον κόσμο;»To 1984 η Apple παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Super Bowl την πολύ πετυχημένη διαφήμιση με τίτλο “1984”. Την ίδια χρονιά ο Jobs παρουσίασε στο κοινό τον Macintosh, τον πρώτο εμπορικά πετυχημένο υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον.
Ο Jobs ήταν εξαρχής ένας χαρισματικός άνθρωπος που του άρεσε να έχει τον έλεγχο. Οι εκκεντρικότητές του δεν ήταν κρυφές και θεωρούνταν από πολλούς ως «δικτάτορας» στα διοικητικά. Το 1985 μετά από πολλές ταραχές για την ηγεσία της Apple ο Sculley απέλυσε τον Jobs. Μετά από πολλά χρόνια, και όπως απέδειξε η ιστορία, ο Jobs παραδέχτηκε ότι η απόλυσή του ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί. Η NeXT Computer ιδρύθηκε από τον Jobs αμέσως μετά. Η τεχνολογία πίσω από τη NeXT ήταν αρκετά προηγμένη για την εποχή τόσο ώστε το κόστος ήταν απαγορευτικό για οποιαδήποτε συνέχεια.
Όσοι, όμως, κατάφεραν και είχαν εμπειρία με αυτή εντυπωσιάστηκαν με τις δυνατότητες της. Για παράδειγμα, το NeXTMail ήταν από τα πρώτα συστήματα που υποστήριζαν γραφικά και ήχο μέσα στο e-mail. Δυστυχώς, οι πωλήσεις της NeXT δεν ήταν αυτές που αναμενόταν όσον αφορά το hardware αφού μέχρι το 1993 είχαν πουληθεί μόλις 50,000 μηχανήματα. Ο Jobs πήρε την απόφαση να επικεντρωθεί στο software με το NeXTSTEP.
Pixar and Disney
To 1986 o Jobs αγόρασε την The Graphics Group από την Lucasfilm έναντι $10 εκατομμυρίων. H εταιρεία, που αργότερα μετονομάστηκε σε Pixar, προοριζόταν για την κατασκευή υψηλών απαιτήσεων γραφικών. Δυστυχώς, ο Pixar Image Computer δεν έκανε πολλές πωλήσεις και μετά από μια συνεργασία με την Disney η Pixar ανέλαβε τον ρόλο για την παραγωγή ταινιών animation με τη χορηγία και διανομή της Disney.
Ο πρώτος καρπός της συνεργασίας ήταν το Toy Story το 1995 που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια η Pixar κατάφερε και δημιούργησε εξαιρετικές ταινίες όπως A Bug’s Life (1998), Toy Story 2 (1999), Monsters, Inc. (2001), Finding Nemo (2003), The Incredibles (2004), Cars (2006), Ratatouille (2007), WALL-E (2008), Up (2009) και Toy Story 3 (2010).Τον Ιανουάριο του 2006 η Disney ανακοίνωσε την εξαγορά της Pixar συνολικής αξίας $7.4 δις δίνοντας στον Jobs το μεγαλύτερο μερίδιο ατομικό μερίδιο μετοχών και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο.Apple
To 1996 η Apple βρισκόταν σε πολύ άσχημη θέση. Τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν. Τη χρονιά εκείνη η Apple ανακοίνωσε την εξαγορά της NeXT έναντι $429 εκατομμυρίων.
Ο Jobs βρισκόταν και πάλι πίσω στην Apple παίρνοντας τη θέση του CEO και επίσημα λίγο αργότερα. Ο Jobs ανέλαβε το δύσκολο έργο να επαναφέρει την Apple στον σωστό δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό πολλά projects τερματίστηκαν και άλλα ξεκίνησαν. Το NeXTSTEP ήταν ο βασικός κορμός πλέον που οδήγησε στη δημιουργία του Mac OS X. Ακολούθησε αργότερα ο iMac και πολλά άλλα προϊόντα που γνώρισαν εμπορική επιτυχία επαναφέροντας την Apple στον χάρτη. iMac, MacBook, iTunes, Apple Stores, iPod, iPhone, iPad είναι ουσιαστικά όλα αποτελέσματα του οράματος του Jobs.
Προσωπική ζωή
Ο Jobs παντρεύτηκε την Laurene Powell στις 18 Μαρτίου 1991. Στο γάμο παρευρέθηκε ο μοναχός Kobun Chino Otogawa. Αργότερα, το ζευγάρι θα αποκτήσει έναν γιο και δύο κόρες. Ο Jobs είχε ήδη μια κόρη από προηγούμενη σχέση την οποία και αρνήθηκε να αναγνωρίσει αρχικά.
Αγαπημένο συγκρότημα του Steve Jobs ήταν οι Beatles στους οποίους γινόταν συχνή αναφορά ενώ στην ιστορία θα μείνει η κλασική πλέον εμφάνιση με μακριού μαύρου ζιβάγκου με το μπλε τζιν και τα αθλητικά παπούτσια.
Τα πράγματα για τον Jobs πήραν άσχημη τροπή όταν το 2004 γνωστοποιήθηκε ότι πάσχει από καρκίνο του ήπατος. Οι γιατροί του έδιναν μόλις μερικές βδομάδες ζωής. Μετά από λίγο διάστημα και από επιτυχημένη επέμβαση ο όγκος φάνηκε να υποχωρεί.
Ωστόσο, το κοινό ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο με τις δημόσιες εμφανίσεις του Jobs στα keynotes με την πολύ λεπτή σιλουέτα, την αδύναμη έκφραση και τη μικρή συμμετοχή.
Τον Ιανουάριο του 2009 ο Steve Jobs ανακοίνωσε ότι πάσχει από μια ορμονική διαταραχή που επιβάλλει ιατρική άδεια. Ο Tim Cook και πάλι ανέλαβε το ρόλο να τον αντικαταστήσει προσωρινά μέχρι να επιστρέψει. Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου ο Jobs υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος επιστρέφοντας στα καθήκοντά του μέχρι που τον Ιανουαρίου του 2011 ανακοινώθηκε και πάλι νέα άδεια. Τον Αύγουστο του 2011 ο Jobs υπέβαλλε και επίσημα την παραίτησή του από τη θέση του CEO και στις 5 Οκτωβρίου του 2011 απεβίωσε.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed