Είναι μια δύσκολη στιγμή για να είστε προγραμματιστής εφαρμογών. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σε oρισμένους εστάλη τελεσίγραφο από την Apple: ενημερώστε την εφαρμογή σας εντός 30 ημερών ή θα καταργηθεί από το App Store.
Η εταιρεία φαίνεται να έχει αποφασίσει να εξαφανίσει οποιοδήποτε λογισμικό δεν έχει ενημερωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, αν και το έγγραφο υποστήριξης με τον τίτλο App Store Improvements αναφέρεται πιο αόριστα την απλή κατάργηση εφαρμογών που είναι “ξεπερασμένες”.
Κανείς δεν γνωρίζει σε αυτό το σημείο πόσες εφαρμογές απειλούνται με κατάργηση επειδή είναι ξεπερασμένες ή για οποιοδήποτε από τα άλλα κριτήρια που αναφέρονται στο έγγραφο υποστήριξης.
Αλλά είναι πιθανό να είναι πολλές: μια εκτίμηση υπολογίζει ότι περίπου το 70% – περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια εφαρμογές – δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και τρία έως πέντε χρόνια, πόσο μάλλον δύο. Η σκούπα λοιπόν της Apple μπορεί να είναι τεράστια…
Η θεωρία πίσω από τη σταυροφορία αυτή της Apple είναι δύσκολο να βρει κάποιον που θα διαφωνεί θεωρητικά τουλάχιστον. Κανείς δεν θέλει ανενεργό λογισμικό και κακή ποιότητα εφαρμογών στο App Store και ένας ποιοτικός διαχωρισμός αν μη τι άλλο είναι κάτι θεμιτό. Αλλά ένας γενικός κανόνας διαγραφής με βάση το χρόνο από τότε που έγινε μια ενημέρωση είναι μια λάθος προσέγγιση.
Θα πιάσει ο κανόνας αυτός και πολύ εξυπηρετικές εφαρμογές των οποίων οι προγραμματιστές δεν έχουν το χρόνο ή τους πόρους για να υποβάλουν μια ενημέρωση για μια εφαρμογή που δεν είναι πλέον (ή ίσως ποτέ δεν ήταν) κερδοφόρα.
Το θέμα είναι ότι δεν είναι τόσο εύκολο έτσι ώστε μια εταιρεία να διορθώσει το πρόβλημα των κακών εφαρμογών. Είναι ένα στάνταρ που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες που διατηρούν καταστήματα εφαρμογών και που λέει ότι πρέπει είτε να δεσμεύσετε σοβαρούς πόρους για να αστυνομεύσετε την ποιότητα του λογισμικού είτε να αποδεχτείτε ότι ένα σημαντικό ποσοστό του θα είναι απλά σκουπίδια. Για να αποφασίσετε ποια είναι αποδεκτή ποιότητα και ποια όχι όμως χρειάζεται είτε ανθρώπους είτε έναν πολύ εξελιγμένο αλγόριθμο ελέγχων.
Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα μιας και κάνοντας προσωπικά μια γρήγορη περιήγηση στους φακέλους παιχνιδιών στο iPhone και στο iPad είναι εκπληκτικό πόσοι τίτλοι που είναι αγαπημένοι δεν έχουν ενημερωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Θα υπάρξουν εκατοντάδες παραδείγματα κάνοντας και εσείς μια αναζήτηση στην συσκευή σας. Να τονίσουμε βέβαια ότι η Apple δεν προτείνει να σας τα πάρει από τον λογαριασμό σας. Οι χρήστες που κατέβασαν προηγουμένως μια εφαρμογή θα εξακολουθούν να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και μπορεί ακόμη και να επιστρέψουν στο App Store στο μέλλον, εάν ο προγραμματιστής υποβάλει μια νέα ενημέρωση.
Αλλά οι νέοι παίκτες θα στερηθούν τις απολαύσεις της ανακάλυψης πολλών άριστων παιχνιδιών για παράδειγμα, κάτι που είναι τεράστιο λάθος.
Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο γεγονός εξαφάνισης εφαρμογών, μετά την θανάτωση των 32 bit το 2017 και είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από το συμπέρασμα ότι η Apple, σε εταιρικό επίπεδο, δεν της αρέσουν πολύ οι τίτλοι παιχνιδιών.
Αυτό είναι ατυχές, καθώς η εταιρεία, φαινομενικά τυχαία, βρέθηκε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν να έχει στην κατοχή της την μεγαλύτερη πλατφόρμας παιχνιδιών στην ιστορία. Με το χαμηλό κόστος εισόδου και την πλούσια βάση χρηστών, το App Store προσέλκυσε ορδές ταλαντούχων προγραμματιστών παιχνιδιών indie και είδε μια απαράμιλλη έκρηξη δημιουργικότητας.
Οι καρποί αυτής της δημιουργικότητας πρέπει να διατηρηθούν και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Apple έχει δείξει τόσο μικρό ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.
Η Apple λοιπόν είναι έτοιμη να βανδαλίσει μια κληρονομία χωρίς να το πολυσκεφτεί….
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube