Βέλγος δικαστής απειλεί την Apple με κλείσιμο των ιστοτόπων της στην χώρα λόγω της παραπληροφόρησης περί εγγυήσεων

0
1728

EU-apple.iphones.ru_

Για αρκετό καιρό τώρα η Apple παρακολουθείτε στενά από την Ευρωπαϊκή ένωση μιας και υπάρχουν πολλά παράπονα για την στάση της εταιρείας και τις πρακτικές που χρησιμοποιεί προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές για το θέμα των εγγυήσεων των προϊόντων της κυρίως.

Η Apple συνεχίζει να μην κάνει ξεκάθαρο στους αγοραστές πως κάτω από τον Ευρωπαϊκό νόμο και αρχή δικαιούνται τουλάχιστον 2 χρόνια εγγύησης. Η στάνταρ πολιτική της εταιρείας είναι οι 12 μήνες και παρά το γεγονός πως πρέπει να δοθεί ακόμη ένα χρόνος στους Ευρωπαίους καταναλωτές βάση νομοθεσίας των ηλεκτρονικών αγαθών η Apple με πονηρούς τρόπους προσπαθεί να το αποκρύψει διαφημίζοντας το AppleCare+ πλάνο της, ειδικά στην Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Για αυτό τον λόγο η Apple πλήρωσε πρόστιμο στην Ιταλία και τώρα είναι η σειρά του Βελγίου να τρίξει τα δόντια στην εταιρεία. Δικαστής της χώρας απείλησε με μπλοκάρισμα όλων των site της εταιρείας στο Βέλγιο μιας και η Apple όπως ο ίδιος πιστεύει συνεχίζει να αποκρύπτει την αλήθεια από τους αγοραστές για το θέμα της εγγύησης.

Η Apple δέχεται λοιπόν συνεχή πίεση παρά το γεγονός πως τον Ιούνιο έκανε διαθέσιμο το εν λόγω κείμενο στο site της:

“Όταν αγοράζετε ένα προϊόν της Apple, οι νόμοι περί του καταναλωτικού περιεχομένου της Ευρωπαϊκής ένωσης προσφέρουν επιπλέον εγγύηση στην ήδη υπάρχουσα του ενός έτους και του AppleCare που πιθανόν επιλεχτεί από τον αγοραστή. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα τα οποία έχουν αγοραστεί από την Apple αλλά δεν φέρουν το λογότυπο της εταιρείας”

Ποιο συγκεκριμένα για Ελλάδα και Κύπρο έχουμε:

Για τις αγορές που πραγματοποιούνται από καταναλωτές στην Ελλάδα και την Κύπρο, η περίοδος για την έγερση απαιτήσεων που σχετίζονται με ελαττώματα μη συμμόρφωσης με τη σύμβαση πώλησης είναι 2 έτη από την ημερομηνία παράδοσης. Αυτές οι απαιτήσεις υπόκεινται στις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις που επιβάλλονται από την τοπική νομοθεσία.

Παρά τις ποινές δεν νομίζουμε πως η Apple ακόμη καταλαβαίνει το Ευρωπαϊκό δίκαιο ή δεν θέλει να το καταλάβει. Εταιρείες όπως η Microsoft και η Google παλιότερα προσπάθησαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο αλλά μάταια ξεγέλασαν τους νομοθέτες με αποτέλεσμα να πληρώσουν μερικά δις ως πρόστιμα για όσο δεν βάζανε μυαλό.

Σχολιασμός στο φόρουμ