Friday, July 19, 2024

xrOS: Τι να περιμένετε από το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για τα headset AR/VR της Apple

Το Worldwide Developers Conference (WWDC), το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών και προσανατολισμένο στο λογισμικό της Apple, απέχει μόλις λίγες μέρες. Όπως και με τα προηγούμενα χρόνια, η Apple αναμένεται να εισαγάγει σημαντικές ενημερώσεις σε όλα τα λειτουργικά της συστήματα, αλλά μοναδική στιγμή για το WWDC 2023, αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να αποκαλύψει το xrOS, το λογισμικό που θα τρέχει τα πολυφημισμένα headset μικτής πραγματικότητας AR/VR .

xrOS: Τι να περιμένετε από το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για τα headset AR/VR της Apple

xrOS: Τι σημαίνει;

Η Apple δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια την ύπαρξη της συσκευής, αλλά εσωτερικές πηγές της Apple επιβεβαίωσαν ότι το λειτουργικό σύστημα θα ονομάζεται xrOS και η Apple έχει χρησιμοποιήσει εταιρείες που κρύβεται από πίσω για να σηματοδοτήσει το όνομα σε διάφορες χώρες.

Το xrOS προορίζεται να σημαίνει “εκτεταμένη πραγματικότητα”, υπονοώντας τις λειτουργίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας στην καρδιά της συσκευής που είναι τοποθετημένη στο κεφάλι. Η χρήση κεφαλαίων συμμορφώνεται επίσης με τις συμβάσεις ονομασίας που έχει υιοθετήσει η Apple για όλα τα λειτουργικά συστήματα στο οικοσύστημα της.

Σύμφωνα με αναφορές του Mark Gurman του Bloomberg, η Apple βλέπει το headset ως συσκευή για παιχνίδια, παρακολούθηση βίντεο ροής, τηλεδιάσκεψη, υγεία και φυσική κατάσταση και διασύνδεση με άλλους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, το xrOS θα επικεντρωθεί στην παροχή του καλύτερου δυνατού περιβάλλοντος για την παράδοση αυτού του περιεχομένου.

Διεπαφή χρήστη xrOS

Το xrOS πιστεύεται ότι έχει μια διεπαφή παρόμοια με το iOS που θα είναι οικεία στους χρήστες iPhone και iPad, αλλά παρουσιάζεται σε αυτούς και αλληλεπιδρά με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Αναμένουμε μια αποκλειστική Αρχική οθόνη που περιέχει εφαρμογές και προσαρμόσιμα widget, τα οποία μπορούν να αναδιαταχθούν και να προβληθούν όλα σε διπλές οθόνες micro OLED υψηλής ανάλυσης 4K με έως και 3.000 pixel ανά ίντσα για μια πλούσια, ρεαλιστική και καθηλωτική εμπειρία θέασης.

Τόσο τα χέρια όσο και τα μάτια του χρήστη θα παρακολουθούνται από περισσότερες από δώδεκα οπτικές κάμερες και ο χρήστης αναμένεται να μπορεί να κοιτάξει ένα στοιχείο στην οθόνη για να το επιλέξει και να χρησιμοποιήσει μια χειρονομία σαν τσίμπημα για να ενεργοποιήσει το στοιχείο στην οθόνη.

Το λογισμικό xrOS θα μπορούσε ακόμη και να προβάλει στοιχεία διεπαφής εφαρμογής AR σε πραγματικά αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο για ένα είδος εφέ επικάλυψης μεικτής πραγματικότητας.

Η Apple λέγεται επίσης ότι εργάζεται σε μια λειτουργία πληκτρολόγησης στον αέρα που αναμένεται να είναι λίγο στοιχειώδης κατά την κυκλοφορία, με την Apple να κάνει αξιοσημείωτες βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου.

Εφαρμογές

Στον πυρήνα του ‌xrOS‌ θα βρίσκονται εκ νέου εκδόσεις των στοκ εφαρμογών της Apple όπως Safari, Φωτογραφίες, Μηνύματα, Χάρτες, Apple TV+, Apple Music, Podcasts, Υπενθυμίσεις και Ημερολόγιο, καθώς και μια εφαρμογή FaceTime προσαρμοσμένη για την συσκευή. Η εφαρμογή Χάρτες θα μπορούσε να ενσωματώσει ορισμένες από τις λειτουργίες Look Around επιτρέποντας στους χρήστες να εξερευνήσουν πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Οι χρήστες θα μπορούν να εργάζονται σε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, ενώ ένα xrOS App Store θα φιλοξενεί εφαρμογές που είναι φτιαγμένες για αυτό, καθώς και υπάρχον περιεχόμενο του App Store. Η Apple λέγεται επίσης ότι προσαρμόζει τις εφαρμογές iPad για την διεπαφή του.

Επιπλέον, η Apple έχει βάλει σκοπό να μετατρέψει αρκετές υπάρχουσες υπηρεσίες και εφαρμογές σε καθηλωτικές εμπειρίες προβολής. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθούν βίντεο σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας σαν να κοιτάζουν μια γιγαντιαία οθόνη ή να συμμετέχουν σε καθοδηγούμενους διαλογισμούς που θα συνοδεύονται από καθηλωτικά γραφικά, ήχο και φωνές.

Ορισμένες από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που λέγεται ότι προσφέρουν ριζικά διαφορετικές εμπειρίες στο xrOS περιλαμβάνουν το Apple Fitness+, το Apple TV+ (με έμφαση στην προβολή αθλητικού περιεχομένου όπως το MLB και το MLS) και μια τρισδιάστατη έκδοση του συνεργατικού εργαλείου Freeform της Apple. Όσον αφορά το FaceTime, με όλες τις κάμερες που αναμένεται να διαθέτει το headser, οι συνομιλίες ένας προς έναν λέγεται ότι διαθέτουν ρεαλιστικά avatar που μιμούνται τις πραγματικές εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του σώματος του χρήστη.

Η Apple λέγεται επίσης ότι δημιούργησε μια εφαρμογή Βιβλία για ανάγνωση στην εικονική πραγματικότητα, μια εφαρμογή Υγείας που εστιάζει στην ψυχολογική ευεξία και μια εφαρμογή Κάμερα που μπορεί να τραβήξει εικόνες από τις κάμερες της συσκευής.

Παιχνίδια και δημιουργία εφαρμογών

Για να κάνει τους ανθρώπους να αγοράσουν τα headset μικτής πραγματικότητας, η Apple θα πρέπει να πείσει τους χρήστες ότι οι εμπειρίες λογισμικού αξίζουν τον κόπο. Αυτό θα απαιτήσει όχι μόνο συναρπαστικές εμπειρίες πρώτου μέρους, αλλά και καινοτόμες εφαρμογές τρίτων από προγραμματιστές.

Έχοντας ως επίκεντρο το gaming, η Apple λέγεται ότι συνεργάζεται με έναν επιλεγμένο αριθμό προγραμματιστών παιχνιδιών για να τους βοηθήσει να ενημερώσουν το υπάρχον περιεχόμενό τους για μικτή πραγματικότητα, αλλά η Apple φέρεται να έχει επίσης ένα ισχυρό σύνολο εργαλείων διαθέσιμα που θα επιτρέψουν σε μη προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους εμπειρίες AR/VR. Σύμφωνα με μια αναφορά, οι πελάτες θα μπορούν να δημιουργούν και να κυκλοφορούν εφαρμογές AR για τα headset χρησιμοποιώντας την Siri ως βοηθό, ακόμα κι αν δεν έχουν τη δυνατότητα να κωδικοποιούν.

Η έκθεση παρομοιάζει το εργαλείο της Apple με το Minecraft και το Roblox, τα οποία επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να δημιουργεί εύκολα τρισδιάστατα εργαλεία και κόσμους. Η Apple λέγεται ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία που απέκτησε από την startup Fabric Software με έδρα το Μόντρεαλ το 2017 και οι πελάτες θα μπορούν να διανέμουν τις εφαρμογές AR που δημιουργούν στο App Store μαζί με προγραμματιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά επικαλείται πηγές που είδαν για τελευταία φορά επιδείξεις του εργαλείου το 2021, επομένως η αναφορά βασίζεται σε παλαιότερες πληροφορίες και είναι πιθανό τα σχέδια της Apple να έχουν αλλάξει τουλάχιστον ελαφρώς στο διάστημα που έχει περάσει από τότε. Το εάν αυτή η τελευταία αναφορά εξακολουθεί να είναι ακριβής είναι κάτι που θα πρέπει να μάθουμε σύντομα.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.