Πρέπει να το παραδεχτούμε τα φετινά ονόματα των νέων iPhones είναι ένα μπάχαλο. To iPhone XS Max ακούγεται σαν ένα αποσμητικό σώματος ενώ το XR…… ο θεός και η ψυχή του τι θέλει να πει με αυτή την ονομασία η Apple.
Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple δεν δίνει τουλάχιστον με κάποια σημασία ονομασίες στα προϊόντα της.
Performa 6117CD
Το να αλλάξει επεξεργαστή είναι σίγουρα μεγάλο νέων και κάτι που θα κάνει πολλούς χρήστες να θέλουν να κάνουν αναβάθμιση στην συσκευή τους. Αν θέλεις να διαλέξεις όνομα για έναν υπολογιστή τότε σίγουρα στοχεύεις σε κάτι που οι καταναλωτές θα το θυμούνται εύκολα. Αυτό δεν ισχύει όμως σίγουρα στην ονομασία Performa 6117CD. Η συσκευή κυκλοφόρησε από την Apple πίσω το 1994, και ήταν ο πρώτος υπολογιστής της εταιρείας που έφερε τον τότε νέο PowerPC επεξεργαστή που είχαν δημιουργήσει από κοινού IBM και Motorola.
Μέχρι εκείνη την στιγμή η γραμμή του Mac ήταν ήδη ένα μπάχαλο με τα Quadra, Centris και Performa γραμμές και όχι μόνο.
Apple II EuroPlus και J-Plus
Πριν από την εποχή του Internet και όταν ακόμη η Apple ήταν στην αρχή πίσω το 1970 ήθελε στις ονομασίες των συσκευών της να φαίνεται κάπως η περιοχή διανομής της. Η εταιρεία λοιπόν για την ίδια συσκευή δημιούργησε δύο ξεχωριστά ονόματα για να καλύψει τόσο την Ευρώπη όσο και την Ιαπωνία. Το αποτέλεσμα…. απογοητευτικό…..
macOS High Sierra
Η Apple μέχρι πρόσφατα για το macOS/OS X χρησιμοποιούσε ονόματα από αιλουροειδή και αυτό δεν ήταν καθόλου άσχημη ιδέα. Έπειτα αποφάσισε να χρησιμοποιεί ονομασίες από αξιοθέατα της Καλιφόρνια. Είχαμε λοιπόν τα Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra και … High Sierra;!:!
Μπορεί το τελευταίο όντος να είναι ονομασία τοποθεσίας αλλά ο όρος “high” σίγουρα παραπέμπει και αλλού……
Twentieth Anniversary Mac
Το παραπάνω θα ήταν μια πολύ καλή ονομασία για μια συσκευή που θα σηματοδοτούσε τα 20 χρόνια από το λανσάρισμα του πρώτου Mac πίσω το 1984. Δυστυχώς όμως ο υπολογιστής αυτός με την ονομασία αυτή δεν έκανε την εμφάνιση του 2004 αλλά το 1997!;!;!
To 1997 ήταν η επέτειος των 20 χρόνων της ίδρυσης της Apple μεν αλλά μόνο τα 13 χρόνια της ύπαρξης του Macintosh…..
Ping
Πολλές εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν ονόματα που ακούγονται περίεργα. Αν το προϊόν έχει επιτυχία τότε εύκολα κάποιο ξεχνάει την άστοχη επιλογή του ονόματος αυτού. Το πρόβλημα με το Ping ήταν πως η Apple προσπάθησε να μπει στον νεανικό κοινό στα social media.
Η υπηρεσία λανσαρίστηκε πίσω το 2010 και θεωρητικά θα επέτρεπε στους χρήστες να ανακαλύψουν νέα μουσική, να ακολουθήσουν τους αγαπημένους καλλιτέχνες και όλα αυτά με ένα τρόπο social media. Τελικά όμως ποτέ δεν δούλεψε όπως παρουσιάστηκε και άφησε την αίσθηση της προσπάθειας πώλησης μουσικής και λιγότερο τρόπο κοινωνικής δικτύωσης.
Pippin
Ο Jef Raskin είχε σκεφτεί να ονομάσει προϊόντα της Apple βάση διαφορετικών ειδών μήλων. Ο λόγος ήταν πως ονόματα όπως το Lisa που είχε δώσει παλαιότερα η Apple θα μπορούσαν να θεωρηθούν σεξιστικά.
Η Apple λοιπόν την εποχή που μέσω συνεργασιών προσπαθούσε να έχει προϊόντα παντού παρουσίασε την παιχνιδομηχανή Pippin με την εταιρεία Bandai. Η ονομασία ήταν αστεία το ίδιο και η κονσόλα παιχνιδιών αυτή δυστυχώς….
iPhone SE
Η έλευση του γράμματος “S” στις ονομασίες των iPhone για πολλούς έχει μπερδέψει την γραμμή της συσκευής ενώ έκανε ενδιάμεσες iPhone συσκευές να μοιάζουν ως μικρή υπόθεση.
Η ονομασία iPhone SE δεν βελτίωσε αυτό το παραπάνω.
Μπορεί κάποιος να πει πως το “C” που είχε χρησιμοποιήσει η Apple στο iPhone 5c σήμαινε “Color – Χρώμα” ή “Cheap – Οικονομικό” το “SE” όμως τι ακριβώς σήμαινε;;;
Από την στιγμή που ήταν μια μικρότερη έκδοση μιας υπάρχουσας γραμμής iPhone ο όρος mini θα ήταν κατά πολύ καλύτερος – κάτι που ήδη είχε κάνει η Apple με το iPad.
Πλέον το iPhone SE αποτελεί παρελθόν και στην θέση του έχουμε την εξίσου δυσνόητη ονομασία του iPhone XR!!
Υπήρχαν και μια σειρά από ονόματα που αποσύρθηκαν ευτυχώς την τελευταία στιγμή
- Macintosh SEx
- MacMan