Σίγουρα το έχετε ξανακούσει – Η Apple είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ!!! Οι μέτοχοι δηλώνουν την δυσαρέσκεια τους ενώ παράλληλα θέλουν πιο ακριβά τα iPhones και τις άλλες συσκευές της Apple ενώ οι αναλυτές προβλέπουν μια δεκαετία προβλημάτων να έρχεται για μια εταιρεία που πιστεύουν πως δεν έχει πλέον το θάρρος να οδηγήσει στον τομέα της καινοτομίας.
Τα παραπάνω είναι όλα μια οπτική με την οποία μπορείτε να δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στην Apple.
Για πολλούς λοιπόν τον τελευταίο καιρό η Apple δεν καινοτομεί γιατί:
- Δεν έχει δώσει απάντηση στην αγορά απέναντι στην Alexa της Amazon και στο Google Home
- Γιατί σταματάει να δημιουργεί ασύρματα ρούτερ και εξωτερικές οθόνες
- Γιατί δεν έχει παρουσιάσει μια συσκευή εκ νέου όπως έκανε με το iPhone
- Γιατί οι υπηρεσίες της είναι χάλια
Επειδή όμως η Google για παράδειγμα έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο να κάνει κάποια πράγματα δεν σημαίνει πως η Apple πρέπει να την ακολουθήσει σε αυτό. Η Apple μάλιστα όπως σας έχουμε γράψει πολλές φορές κάνει ακριβώς το αντίθετο παρά τον πόλεμο που δέχεται κάθε μήνα από τους αναλυτές πάσης φύσεως.
Πολλοί είναι εκείνοι πους συγκρίνουν τις υπηρεσίες της Google με αυτές της Apple δίνοντας την υπεροχή στην Google αλλά η Apple δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο.
Η εφαρμογή λοιπόν iMessage στο iOS 10 είναι στον σωστό δρόμο και οι προσθήκες και ο εμπλουτισμός της είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακός.
Πολλοί έχουν κατηγορήσει σε αυτό το σημείο την Apple γιατί δεν έχει ενώσει το iMessage με το FaceTime. Άλλοι θέλουν να δουν το iMessage να γίνεται διαθέσιμο για την πλατφόρμα του Android και πολλά ακόμη.
Η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύω πως μια τέτοια ένωση ή ακόμη και προσθήκη θα βοηθούσε την Apple την στιγμή που υπάρχουν εφαρμογές όπως οι WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, WeChat και πολλές ακόμη.
Με άλλα λόγια δεν είναι πως δεν έχουμε λύση στο θέμα των μηνυμάτων μας και η Apple χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πάση θυσία το μαγικό ραβδί της.
Αν παρατηρήσετε οι περισσότερες startups χρησιμοποιούν cross-platform υπηρεσία για να έχουν ένα καλύτερο μοντέλο διαφήμισης άμεσα και αυτό δεν είναι βέβαια κάτι κακό. Αυτό βέβαια δεν αντιστοιχεί στην Apple σαν μεθοδολογία σε καμιά περίπτωση.
Επιστρέφοντας στην Google και εταιρείες παρόμοιες με αυτή η δουλειά τους είναι να δημιουργούν υπηρεσίες που πρέπει να δουλεύουν χωρίς προβλήματα σε όλες τις πλατφόρμες. Η δουλεία της Apple από την άλλη είναι να προσπαθεί να κάνει το hardware της να δουλέψει χωρίς προβλήματα με τις υπηρεσίες της.
Όσο για το iCloud θα πρέπει να θυμηθούμε πως η Apple το δημιούργησε για να δουλέψει απροβλημάτιστα και άμεσα σε όλες τις συσκευές της. Δεν δημιουργήθηκε έτσι ώστε να λανσαριστεί ως ένα σετ web υπηρεσιών που ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως αντάλλαγμα μιας σειράς διαφημίσεων και μειωμένη ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα.
Δεν θα δείτε λοιπόν την Apple να διαφημίζει το iCloud Mail σε μη χρήστες Apple συσκευών με τον ίδιο τρόπο που η Google διαφημίζει το Gmail προς όλους.
Όσοι μάλιστα κατηγορούν την Apple για τις υπηρεσίες της έχουν σκεφτεί και δει πόσο πολύ η εταιρεία έχει βελτιώσει τους Χάρτες της και συνεχίζει να επενδύει σημαντικά πάνω σε αυτό και μάλιστα παρά το τεράστιο αποτυχημένο λανσάρισμα;
Σχετικά τώρα με το αν η Apple έχει χάσει το αίσθημα της καινοτομίας και εδώ τα πράγματα δεν είναι ούτε μαύρα ούτε άσπρα.
Ναι η Apple δεν έχει τα ίδια υψηλά στάνταρ που είχε επί εποχής Steve Jobs και αυτό είναι κάτι που φαίνεται σε διαφορετικά σημεία της εταιρείας.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η εταιρεία δεν καινοτομεί.
Τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης έχουν ήδη παρουσιαστεί στο iOS 10 και σε εφαρμογές όπως αυτή των φωτογραφιών. Αυτό δηλαδή δεν είναι καινοτομία;
Οι αναλυτές χρησιμοποιούν την καραμέλα του “Η Apple δεν καινοτομεί” χωρίς όμως να δίνουν σαφή επιχειρήματα που θα υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Να θυμίσουμε λίγο πως τίποτα ακόμη δεν έχει βρεθεί που θα κερδίσει το iPhone; Είναι μακράν το πιο επιτυχημένο και κερδοφόρο προϊόν στον κόσμο από το 2007 και έπειτα σημειώνοντας $620 δις σε κέρδη.
Μπορείτε να βρείτε μια συσκευή που πιστεύετε αυτή την στιγμή πως θα ξεπεράσει αυτή την επιτυχία;
Επίσης όσοι μισούν την Apple ξεχνάνε πως ήταν η βιομηχανία της κινητής πριν κάνει την εμφάνιση του το iPhone και πως η έλευση του άλλαξε για πάντα αυτή την κατηγορία προϊόντων.
Μπορεί η αχίλλειος πτέρνα της Apple να είναι το iPhone αλλά ειλικρινά δεν δίνονται αρκετά εύσημα από όλους για αυτή την συσκευή που άλλαξε τα πάντα.
Επίσης με βάση το παραπάνω ποιος μπορεί να κατηγορήσει την Apple που δίνει το μεγαλύτερο βάρος της αυτή την στιγμή στο iPhone από ότι σε κάποια άλλα προϊόντα της αλυσίδας τεχνολογικών συσκευών που έχει;
Επίσης γιατί κανείς δεν κατηγορεί την Google που είναι μια διαφημιστική εταιρεία; Έχουν την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης και από εκεί βγάζουν το μεγαλύτερο κέρδος που ανέρχεται στα $75 δις με κέντρο τις υπηρεσίες διαφήμισης – AdWords.
Με το ίδιο σκεπτικό λοιπόν και η Apple είναι μια εταιρεία iPhone και αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει ή να μας δημιουργεί κάποια εντύπωση.
Το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου η Apple κέρδισε $28.16 δις από τα iPhone. Την ίδια στιγμή τα Macs έφεραν στην εταιρεία “μόνο” $5.74 δις, τα iPads $4.26 δις ενώ οι λοιπές υπηρεσίες $6.3 δις.
Και για να καταλάβουμε καλύτερα τα μεγέθη αν τα Mac ήταν μια ξεχωριστή εταιρεία από μόνα τους τα $22.8 δις πωλήσεων που σημειώσαν το 2016 θα τοποθετούσε αυτή την εταιρεία στην θέση 123 του Fortune μαζί με εταιρείες όπως οι Time Warner, Halliburton και Northrop Grumman.
Θα κλείσουμε αυτό το άρθρο με δύο σχόλια που δείχνουν δυο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος και που η κάθε μια υποδηλώνει κάτι με το οποίο θα διαφωνήσετε ή θα συμφωνήσετε….
“Τι θέλουν επιτέλους οι άνθρωποι από την Apple; Ιπτάμενα Αυτοκίνητα; Η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον σε ένα σταθερό σημείο αιχμής της και από εδώ και πέρα οι εξελίξεις θα παρουσιάζονται με πιο αργούς ρυθμούς. Η Apple δεν κάνει κάτι μέχρι μια τεχνολογία να έχει ωριμάσει και να είναι έτοιμη”
Το δεύτερο σχόλιο έχει ως εξής:
“Η Apple θα συνεχίσει να βγάζει λεφτά όπως κάνει αλλά κανένας πλέον δεν θα την αναγνωρίζει ως μια εταιρεία καινοτομίας. Αυτό είναι το κλειδί όμως για το πως αναγνωρίζουν την Apple oι καταναλωτές της και σε βάθος χρόνο αυτό θα έχει επιπτώσεις”