Saturday, July 20, 2024

Το Touch ID άνοιξε το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς κωδικό πρόσβασης

Όταν η Apple παρουσίασε το Touch ID στο iPhone 5s πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι συσκευές περιλάμβαναν επιλογές βιομετρικού ξεκλειδώματος. Πολλοί επαγγελματικοί υπολογιστές το είχαν συμπεριλάβει στο παρελθόν, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που ήρθε σε μια συσκευή που προοριζόταν για το ευρύ κοινό.

Το Touch ID άνοιξε το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς κωδικό πρόσβασης

Εκείνη την εποχή, ήμασταν στη μέση της μεταφοράς σε έναν κόσμο όπου το cloud έγινε το κέντρο μας. Έτσι πολλοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν γιατί η Apple είχε τόσο μεγάλη επιμονή σχετικά με τη διατήρηση του Touch ID στη συσκευή με μια ασφαλή μέθοδο αντί για τον «συγχρονισμό» με άλλες συσκευές. Η Apple είχε αγοράσει προηγουμένως μια εταιρεία γνωστή ως AuthenTec το 2012 που έγινε το θεμέλιο του Touch ID. Σήμερα, θέλω να σκεφτώ πώς οι πρώιμες αποφάσεις της Apple με το Touch ID οδήγησαν σε έναν κόσμο όπου οι κωδικοί πρόσβασης βρίσκονται προς την έξοδο… για τα καλά.

Όταν η Apple παρουσίασε το Touch ID, είπαν ότι στόχευε στην εξάλειψη της κατάστασης όπου οι πελάτες δεν ορίζουν κωδικό πρόσβασης. Όταν κατά τη διάρκεια του βίντεο ανακοίνωσης, αυτή ήταν η εξήγηση της ασφάλειας του Touch ID:

Όλες οι πληροφορίες δακτυλικών αποτυπωμάτων κρυπτογραφούνται και αποθηκεύονται στο Secure Enclave στο νέο μας τσιπ A7. Είναι προσβάσιμο μόνο από τον αισθητήρα Touch ID. Δεν είναι ποτέ διαθέσιμο σε άλλο λογισμικό, δεν αποθηκεύεται στους διακομιστές της Apple ούτε δημιουργείται αντίγραφα ασφαλείας στο iCloud.

Με δέκα χρόνια ιστορίας πίσω μας, η εστίαση της Apple στην προστασία των βιομετρικών δεδομένων ακόμη και από την ίδια ήταν ένα κρίσιμο κομμάτι για να πειστούν οι χρήστες να εμπιστευτούν την τεχνολογία. Όταν υπάρχει ένα στοιχείο δικτύου σε οτιδήποτε, υπάρχει ένα υποσύνολο ανθρώπων που δεν το εμπιστεύονται. Μπορεί να είναι άβολο το 2023 να πρέπει να ρυθμίζετε το Touch ID/Face ID στη συσκευή σας κάθε φορά που αγοράζετε μια νέα συσκευή; Ναι, αλλά πρόκειται για την εδραίωση εμπιστοσύνης. Θα ήταν ευκολότερο και πιο απρόσκοπτη εμπειρία να πούμε: “Είναι κρυπτογραφημένο και έχει δημιουργηθεί αντίγραφο ασφαλείας στο iCloud”, αλλά τότε υπάρχει περίπτωση όπου πρέπει να εμπιστευτείτε την Apple. Σήμερα, δεν έχετε παρά να εμπιστεύεστε την ασφάλεια της ίδιας σας της συσκευής.

Πώς το Touch ID οδήγησε στα Passkeys

Την τελευταία δεκαετία, η βιομετρική τεχνολογία της Apple έχει συναντήσει τη σειρά προϊόντων. Οι φορητοί υπολογιστές έχουν Touch ID, τα iPhone έχουν Face ID και τα iPad προσφέρουν επίσης Touch ID. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεκλειδώσετε τις συσκευές σας και είναι σχεδόν ο πιο ασφαλής τρόπος. Σήμερα, βρισκόμαστε στη διαδικασία να απομακρυνθούμε εντελώς από τους κωδικούς πρόσβασης σε μια τεχνολογία που ονομάζεται Passkeys.

Σε αντίθεση με τους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι μπορούν εύκολα να παραβιαστούν, τα Passkeys προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας αξιοποιώντας την κρυπτογραφική τεχνολογία και το βιομετρικό ξεκλείδωμα στις συσκευές σας. Αποτελώντας ένα μοναδικό ζεύγος κλειδιών, τα Passkeys δημιουργούν μια ισχυρή και ιδιωτική σύνδεση μεταξύ των συσκευών σας και του ιστότοπου ή της εφαρμογής στην οποία συνδέεστε. Το δημόσιο κλειδί καταχωρείται στην πλατφόρμα, ενώ το ιδιωτικό κλειδί παραμένει αποθηκευμένο με ασφάλεια στις συσκευές σας. Συνδέονται αποκλειστικά με τον συγκεκριμένο ιστότοπο ή την εφαρμογή για την οποία δημιουργήθηκαν, προστατεύοντάς σας από δόλιες απόπειρες σύνδεσης στον λογαριασμό σας. Η τεχνολογία κωδικού πρόσβασης είναι χτισμένη πάνω στο έργο που έχει κάνει η FIDO Alliance. Οι Apple, Amazon, 1Password, Microsoft, Google, Dashlane, American Express, Meta και πολλοί άλλοι είναι μέλη της FIDO Alliance.

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσα να πω για τα Passkeys ως τεχνολογία, αλλά βασικά πιστεύω ότι θα δημιουργήσει έναν κόσμο όπου οι εισβολές λογαριασμών έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Οι εύκολοι στην εικασία κωδικοί πρόσβασης αντικαθίστανται με κρυπτογραφική τεχνολογία.

Τα βιομετρικά στοιχεία τοπικής συσκευής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διασφαλιστεί τόσο η ασφάλεια όσο και η ευκολία και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην παρούσα όσο και στη μελλοντική κατάσταση του ελέγχου ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης. Η Apple βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ευρύτερη αποδοχή μιας εμπειρίας χρήστη χωρίς κωδικό πρόσβασης με το Touch ID, φέρνοντάς μας στο σήμερα — ως βιομηχανία, εργαζόμαστε για μια ακόμη ευρύτερη αποδοχή τεχνολογιών όπως οι κωδικοί πρόσβασης, οι οποίες τελικά θα αντικαταστήσουν πλήρως την ανάγκη για κωδικούς πρόσβασης.

Ως συνάδελφοι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της FIDO Alliance, η Dashlane δεσμεύεται να συνεχίσει να δημιουργεί τα εργαλεία και την υποδομή για την ευρεία υιοθέτηση τεχνολογιών ελέγχου ταυτότητας χωρίς κωδικό πρόσβασης, μειώνοντας μια για πάντα την εξάρτησή μας από ευάλωτα διαπιστευτήρια.

John Bennett, CEO – Dashlane

Είπα όλα όσα είπα για αυτόν τον λόγο, το Touch ID ήταν η πρώτη φορά που μια συσκευή μαζικής αγοράς περιελάμβανε βιομετρικά στοιχεία και έγινε η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη βιομετρική τεχνολογία μέσα σε μια νύχτα όταν το iPhone 5s κυκλοφόρησε στην αγορά.

Η Apple δημιούργησε εμπιστοσύνη με τους χρήστες της. Άλλες εταιρείες ακολούθησαν το παράδειγμά τους με παρόμοια τεχνολογία και αντέγραψαν το προβάδισμα της Apple για να αφήσουν τα βιομετρικά στοιχεία στη συσκευή.

Το 2023, μεγάλο μέρος του κόσμου έχει δυσπιστία για τη «μεγάλη τεχνολογία» και αυτό είναι λογικό. Με τα Passkeys, απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα ενός ασφαλούς συστήματος σύνδεσης χωρίς να ανησυχείτε ότι τα βιομετρικά σας δεδομένα βρίσκονται στο λογαριασμό σας iCloud, Google ή Microsoft. Αποθηκεύεται με ασφάλεια στη συσκευή όπου ανήκει.

Χάρη στο Touch ID, οι ομάδες ασφάλειας επιχειρήσεων απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας όπως τα Passkeys χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τα βιομετρικά δεδομένα των εργαζομένων.

κολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.