23.9 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Το Scary Fast event που γυρίστηκε στο iPhone 15 Pro Max: Κάτι το εντυπωσιακό ή ένα τρικ της Apple;

    Το περήφανο καύχημα της Apple ότι ολόκληρη η εκδήλωση Scary Fast γυρίστηκε στο iPhone 15 Pro Max οδήγησε σε πολλές συζητήσεις σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει αυτό και αν είναι μεγάλη υπόθεση ή όχι. Υπάρχουν εκείνοι που υποδηλώνουν ότι πράγματι σημαίνει ότι η κάμερα είναι κάτι το ιδιαίτερο σε αυτές τις νέες συσκευές, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει νόημα και στη χειρότερη είναι απάτη ή ένα τρικ της Apple.

    Ο Jess Weatherbed του Verge ήταν ένας από τους αρνητές.

    Οι ακίνητες εικόνες και ένα βίντεο αποκαλύπτουν ότι (δεν αποτελεί έκπληξη) υπήρχε πολύ φανταχτερός εξοπλισμός στο παρασκήνιο — από drones, αντίζυμα, κούκλες, βιομηχανικό φωτισμό σετ και άλλα αξεσουάρ εγγραφής — και εξακολουθεί να απαιτείται για να κάνει το iPhone να δείχνει τόσο καλό […] Είναι ένας τακτοποιημένος τρόπος για να προωθήσετε την ποιότητα εγγραφής των καμερών iPhone, αλλά δεν είναι ότι οι καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να αναδημιουργήσουν αυτού του είδους τα αποτελέσματα στο σπίτι, εκτός και αν έχουν στην κατοχή τους ένα σωρό ακριβό εξοπλισμό σαν αυτόν που χρησιμοποίησε η Apple. Ο εξοπλισμός που εμφανίζεται στα πλάνα “Scary Fast” πίσω από τα παρασκήνια είναι αρκετά τυπικός για μεγάλες παραγωγές στούντιο, αλλά η ιδέα της Apple με αυτές τις λεγόμενες προωθήσεις “shot on iPhone” είναι ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει αν αγοράσει το νεότερο iPhone .

    Ο John Gruber της Daring Fireball πήρε την αντίθετη πλευρά της συζήτησης.

    Είδα μερικούς ανθρώπους να κοροϊδεύουν την Apple για αυτό και στο Mastodon και στο Threads. Αυτό είναι γελοίο. Πιστεύουν αυτοί οι άνθρωποι ότι οι προηγούμενες βασικές ταινίες της Apple γυρίστηκαν με ένα μόνο άτομο κάμερας που είχε κάτι σαν μια κινηματογραφική κάμερα RED 40.000 $ και χωρίς συνεργείο, χωρίς φωτισμό, χωρίς γερανούς; Ότι το iPhone «χρειάζεται βοήθεια» που δεν χρειάζονται οι παραδοσιακές κινηματογραφικές κάμερες; Δηλαδή, μάντεψε, χρησιμοποιούσαν και επαγγελματικά μικρόφωνα. Το όλο θέμα είναι ότι μια κάμερα iPhone 15 Pro είναι τόσο καλή που μπορεί να χωρέσει ακριβώς σε μια εμπορική ταινία υψηλού προϋπολογισμού και να παράγει αποτελέσματα παγκόσμιας κλάσης. Δεν σημαίνει ότι ένας απλός χρήστης μπορεί να έχει αποτελέσματα όπως αυτό πατώντας απλώς το κουμπί κλείστρου στην εφαρμογή Κάμερα iPhone.

    Προσωπικά είμαι κάπου ανάμεσα:

    Πρώτον, υπάρχει ένα τρικ που χρησιμοποιείται συχνά σε πλάνα βίντεο “Shot on iPhone” και αυτό είναι η χρήση φακών υψηλής τεχνολογίας. Μπορείτε να αγοράσετε προσαρμογείς που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε είτε DSLR είτε ακόμα και κινηματογραφικούς φακούς full-on και να τους προσαρτήσετε σε ένα iPhone.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σας επιτρέπουν να επιτύχετε πράγματα που απλά δεν μπορούν να επιτευχθούν με τους ενσωματωμένους φακούς, όπως αναμορφικές προοπτικές και πραγματικά ρηχό βάθος πεδίου (DoF).

    Εφόσον η Apple μας έδειξε πλάνα από τα παρασκήνια και δεν είδαμε κανένα σημάδι εξωτερικών φακών, μπορούμε να είμαστε εύλογα σίγουροι ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο τρικ.

    Πολύ συχνά, θέλετε ρηχά DoF επειδή υπάρχουν περισπασμοί στο παρασκήνιο. Όταν εσείς ή εγώ κάνουμε γυρίσματα στο δρόμο ή σε δημόσιο χώρο, υπάρχουν άλλοι άνθρωποι τριγύρω, κάδοι απορριμμάτων, σκουπίδια, κάθε είδους στοιχεία που αποσπούν την προσοχή.

    Μια παραγωγή μεγάλου προϋπολογισμού, αντίθετα, έχει τον απόλυτο έλεγχο του σετ. Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε το υπόβαθρο που χρειάζεστε ή απλά να πάρετε τον πλήρη έλεγχο του. Εξαφανίστε όλους τους ανθρώπους, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα ακατάστατο που να γεμίζει τη σκηνή, προσθέστε λίγο εφέ όπως ξηρό πάγο και είστε έτοιμοι: ένα σκηνικό στο οποίο όλα είναι εστιασμένα και είναι μια χαρά.

    Ένα σημαντικό στοιχείο ακόμη είναι και φυσικά ο φωτισμός!

    Αλλά περισσότερο από αυτό, ο φωτισμός στούντιο ή κινηματογράφου σάς δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσετε τις αδυναμίες ενός αισθητήρα. Σχεδόν κάθε μοντέρνο τηλέφωνο με κάμερα κάνει μια χαρά την δουλειά του σε έντονο φως. Είναι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού που βλέπουμε τη διαφορά μεταξύ ενός αισθητήρα υψηλής τεχνολογίας και ενός μέτριου αισθητήρα.

    Ρίξτε μέσα τα είδη φωτιστικών που βλέπουμε στο βίντεο των παρασκηνίων και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αισθητήρας iPhone μπορεί να αντεπεξέλθει. Τώρα, μπορεί να υποστηρίξετε ότι αυτό ήταν ένα θέμα για το Halloween και πολλά από αυτά ήταν αρκετά αμυδρά φωτισμένα – και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά οι παρουσιαστές είναι πράγματι πολύ καλά φωτισμένοι, και αυτούς είναι που κοιτάμε. Εάν στρέψουμε την προσοχή μας στο υπόβαθρο με χαμηλό φωτισμό, αυτό δεν έχει την ίδια ευκρίνεια. Αυτές οι περιοχές είναι τόσο θορυβώδεις όσο θα περιμέναμε από τη βιντεοσκόπηση χαμηλού φωτισμού με αισθητήρα smartphone (και να έχετε κατά νου ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα αφού οι επαγγελματίες έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν για να το καθαρίσουν την λήψη):

    Ο άλλος παράγοντας που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι όλο το υπόλοιπο κιτ που είδαμε στα βίντεο έγινε με πολλά αξεσουάρ. Το αποτέλεσμα ήταν πολλή κίνηση της κάμερας, πολλές γωνίες, πολλές μεταβάσεις με γρήγορο ρυθμό για να τραβήξουμε την προσοχή μας. Έτσι, δεν έχουμε πολύ χρόνο να παρακολουθήσουμε το ευρύτερο καδράρισμα και να παρατηρήσουμε τον θόρυβο στις περιοχές του φόντου.

    Η συζήτηση βασίζεται ουσιαστικά στο αν η Apple προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η κάμερα του iPhone 15 Pro Max είναι τόσο καλή που ο καθένας μπορεί να έχει τέτοιου είδους αποτελέσματα. Υπάρχουν εκείνοι που λένε: Όχι, φυσικά όχι. Το ίδιο το γεγονός ότι η Apple επέλεξε να μοιραστεί το βίντεο από τα παρασκήνια δείχνει ότι αναγνωρίζει ξεκάθαρα ότι χρειάζεστε όλο το επιπλέον κιτ για να έχετε αυτά τα αποτελέσματα.

    Έτσι, ενώ η Apple αναγνωρίζει ότι χρησιμοποίησε κιτ ποιότητας ταινίας, την ίδια στιγμή το υπονοούμενο μήνυμα είναι «Βλέπεις; Το iPhone μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τις κινηματογραφικές κάμερες – όταν όμως γίνεται αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό.

    Τελικά, αυτό εξαρτάται από την άποψη του καθενός. Αυτό που έκανε η Apple ήταν αληθινό και χρησιμοποίησε ακριβώς το ίδιο κιτ που χρησιμοποιούσε με τις κινηματογραφικές κάμερες στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, αυτές είναι οι λιγότερο δύσκολες συνθήκες για οποιαδήποτε κάμερα – και υπάρχουν πολλές αδυναμίες στις εικόνες που απλώς πέρασαν απαρατήρητες.

    Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.