Thursday, June 4, 2020

To Mac Pro είναι ένας διακαής πόθος, αλλά για ποιους πραγματικά είναι;

20130611035232_mac-pro-june-2013-8

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής, η Apple ξεκίνησε να δέχεται παραγγελίες για το νέο Mac Pro αυτή την εβδομάδα. Οι αγοραστές πλέον θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Φεβρουάριο για να τον έχουν στα χέρια τους και από ότι παραδέχτηκε πρόσφατα η Apple η ζήτηση είναι μεγάλη. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο το να βλέπουμε το κορυφαίο μηχάνημα της Apple να σημειώνει μεγάλες πωλήσεις αλλά το ερώτημα που γεννιέται αυτόματα παραμένει… Είναι το Mac Pro για τον καθένα από εμάς;

Πριν συνεχίσω να τονίσουμε πως το Mac Pro έχει κατασκευαστεί έτσι από την Apple για να ανταποκρίνεται στα μέγιστα σε ένα συγκεκριμένο γκρουπ ανθρώπων, όχι δεν είναι ο καθημερινός χρήστης και ναι o στόχος της εταιρείας είναι μια σειρά δημιουργών περιεχομένου στους οποίους η Apple έχει φτιάξει μια ξεχωριστή αγορά εδώ και πολλά χρόνια.

Φωτογράφοι 

Τα προγράμματα Aperture, Lightroom, Photoshop αλλά και άλλα ψηφιακά εργαλεία φωτογραφίας θα επωφεληθούν στα μέγιστα από την αρχιτεκτονική του νέου Mac Pro καθώς και από την επεξεργαστική ισχύ των CPU και GPUs. Η υποστήριξη 4Κ δεν περιορίζεται μόνο στο video editing μιας και υψηλής ανάλυσης ψηφιακές φωτογραφίες θα φανερώσουν και την παραμικρή τους λεπτομέρεια στο Mac Pro.

Όπως και στην περίπτωση του video. αν έχετε ένα μεγάλο ψηφιακό αρχείο με φωτογραφίες τότε θα είστε εξαρτημένοι σε μια σειρά λύσεων εξωτερική αποθήκευσης, το Mac Pro με τις θύρες Thunderbolt 2 αλλά και με τις 4 USB 3.0 ικανοποιεί και τους ποιο απαιτητικούς.

Μουσικοί και μηχανικοί ήχου

Φτάνοντας μέχρι και τα 64GB RAM, το Mac Pro έχει την διπλάσια μνήμη από οποιοδήποτε άλλο Mac της Apple. Αυτό το γεγονός μαζί με μια σειρά από άλλα εσωτερικά χαρακτηριστικά τον κάνουν την ιδανική λύση για όλους αυτούς που ασχολούνται επαγγελματικά με την μουσική. Μεγαλύτερη μνήμη σημαίνει την φόρτωση περισσότερων και ποιοτικότερων ψηφιακών οργάνων και την μεταφορά κομματιών τάχιστα και με ελάχιστες καθυστερήσεις. Αν λάβουμε υπόψιν και την flash αρχιτεκτονική αποθήκευσης τότε έχουμε ένα μηχάνημα που περιμένουμε λιγότερο και εργαζόμαστε περισσότερο.

Παραγωγοί video και film

To Mac Pro έχει τα θεμέλια του στην άριστη απόδοση 4Κ video. Οι Thunderbolt 2 θύρες μαζί με τις διπλές FirePro GPUs, σας επιτρέπουν να τρέξετε παράλληλα μέχρι και 3 4Κ οθόνες. Η συνδεσμολογία Thunderbolt 2 σας επιτρέπει να συνδέσετε το Mac Pro και με δικτυακούς αποθηκευτικούς χώρους αλλά και RAID συστήματα.

Final Cut Pro, Adobe After Effects, Redcine-X Pro, DaVinci Resolve αλλά και μια σειρά άλλων προγραμμάτων υποστηρίζουν το OpenCL, ή Open Computing Language – ένα πλαίσιο στο οποίο το λογισμικό λαμβάνει τα μέγιστα από την χρήση παράλληλων εργασιών τόσο από την CPU όσο και από τις GPU ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα είναι η παραπάνω εφαρμογές να τρέχουν άριστα και να έχουμε την ικανότητα rendering σε 4Κ αναλύσεις.

Επιστήμονες και ερευνητές

Το λογισμικό δεν επωφελείται μόνο από τους πολλούς πυρήνες της CPU αλλά και την παράλληλη ικανότητα επεξεργασίας των FirePro γραφικών καρτών των Mac Pro. Πέρα από το να έχουμε λοιπόν καλύτερο rendering 3D εικόνων και πραγματικού χρόνου video effects αυτή η ισχύ στα γραφικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανεπτυγμένες πράξεις δεδομένων. Όλα αυτά χάρη στο OpenCL των νέων Mac Pro.

3D Modelling και 3D Animation 

 Δεν αποτελεί έκπληξη πως όταν η Apple έβαλε στο δυναμικό της την Pixar η εταιρεία κινουμένων σχεδιών έγινε από τις πρώτες που χρησιμοποιήσαν στα μέγιστα τους Mac Pros. To νέο Mac Pro αποτελεί ιδανικό εργαλείο για όλους αυτούς που ασχολούνται με την δημιουργία 3D μοντέλων αλλά και Animation.

Ψηφιακά εφέ και CGI είναι βούτυρο στο ψωμί του Mac Pro μιας η τεχνολογία Thunderbolt Bridge που υποστηρίζει επιτρέπει την χρήση ενός Thunderbolt καλωδίου αντί για ένα Ethernet ή μια σύνδεση WiFi δίνοντας το εντυπωσιακό 10 gigabits το δευτερόλεπτο κάνοντας το 1 gigabit το δευτερόλεπτο του Ethernet να φαντάζει φτωχό.

MacPro2013_35781456_25_610x407

Για ποιους δεν είναι ο νέος Mac Pro 

 Με την τιμή του να ξεκινάει από τα $2,999 για το βασικό μοντέλο και μετά να εκτοξεύεται γεωμετρικά ανάλογα με το πως θέλετε να τον παραμετροποιήσετε το Mac Pro είναι το ακριβότερο Mac στον πλανήτη. Έτσι αρχικά αν στην λήψη της απόφασης σας τα χρήματα είναι θέμα τότε το συγκριμένο σύστημα δεν είναι για εσάς.

Επίσης τα νέα Mac Pro παρά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους δεν είναι φτιαγμένα για gaming σκοπούς. Οι FirePro κάρτες γραφικών του είναι υπέροχες αλλά δεν προσφέρουν πολλά σε gamers ειδικά σε σύγκριση με άλλες GPUs που συναντάμε σε άλλα Mac. Έτσι αν θέλετε ένα dektop Mac στον οποίο θα παίζετε παιχνίδια είτε με το OS X είτε μέσω Boot Camp και Windows τότε η καλύτερη αγορά για εσάς θα είναι ένα iMac.

Εν κατακλείδι 

u2

Πάντα για εμένα τα Mac Pro αποτελούσαν έναν διακαή πόθο και τις φορές που δούλεψα με ένα στο Πανεπιστήμιο το ερωτεύτηκα, τότε ήταν οι γρηγορότεροι Mac που θα μπορούσε να δουλέψει κάποιος. Πόσο μάλλον τα νέα Mac Pro με τον απαράμιλλο πλέον σχεδιασμό του.

Πλέον όμως οι ανάγκες μου έχουν αλλάξει. Η φορητότητα για εμένα αυτή την στιγμή είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Πλέον η  αγορά ενός 15 Retina MacBook Pro με έχει καλύψει σε όλους τους τομείς αφάνταστα και συνεχίζει να με εντυπωσιάζει.

Μπορεί λοιπόν να παραμένω λάτρεις των Mac Pro και να το θεωρώ ένα από τα καλύτερα μηχανήματα της αγοράς αν όχι το καλύτερο αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω με τίποτα την αγορά του. Θα παραμείνει ένας τεχνολογικός μου πόθος προς το παρόν.

Σχολιασμός στο φόρουμ

Dimitris Georgoulas
O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!