Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είπε στην Apple ότι πιστεύει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού του κατασκευαστή iPhone χρησιμοποιεί υλικά που συνδέονται με ομάδες πολιτοφυλακής.
Η Apple και τουλάχιστον οι περισσότεροι κατασκευαστές Big Tech κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι προμηθεύονται κασσίτερο, βολφράμιο και ταντάλιο – τα υλικά 3T – από περιοχές όπου αυτό σημαίνει ότι χρηματοδοτούν βίαιες ομάδες.
Το 2020, η Apple αποκάλυψε ότι είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί 18 μεταλλουργεία και διυλιστήρια για παραβίαση των κανόνων σχετικά με αυτά τα υλικά συγκρούσεων. Στη συνέχεια, το 2022, σταμάτησε να συνεργάζεται με άλλους 12 προμηθευτές για το θέμα. Τώρα, όπως εντόπισε το Bloomberg, ωστόσο, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του δηλωμένου Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών της Apple. Μια ομάδα διεθνών δικηγόρων έστειλε επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook και στις θυγατρικές της Apple στη Γαλλία, ζητώντας απαντήσεις εντός τριών εβδομάδων.
«[Χρόνο] με το χρόνο, η Apple πουλάει τεχνολογία κατασκευασμένη με ορυκτά που προέρχονται από μια περιοχή της οποίας ο πληθυσμός καταστρέφεται από σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε ο δικηγόρος Robert Amsterdam στο blog του. «Αν και η Apple έχει επιβεβαιώσει ότι επαληθεύει την προέλευση των ορυκτών που χρησιμοποιεί για την κατασκευή των προϊόντων της, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν φαίνεται να βασίζονται σε συγκεκριμένα, επαληθεύσιμα στοιχεία», συνέχισε. «Τα μάτια του κόσμου είναι τελείως κλειστά: η παραγωγή βασικών ορυκτών 3T στη Ρουάντα είναι σχεδόν μηδενική, και ωστόσο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι τα ορυκτά τους προέρχονται από τη Ρουάντα».
Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς ζήτησαν οι δικηγόροι από την Apple. Αλλά το ιστολόγιο του Άμστερνταμ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «πολλά προγράμματα» που χρησιμοποιούνται από απροσδιόριστες ομάδες «μέσω του παράνομου εμπορίου υλικών συγκρούσεων που προέρχονται από την επικράτεια του Κονγκό».
Μέχρι στιγμής, η Apple δεν έχει απαντήσει δημόσια σε αυτήν την ερώτηση, αλλά έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ζητήματα σχετικά με υλικά που προέρχονται κάτω από τέτοιες συνθήκες.
“Ο Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών Apple…, ο οποίος περιλαμβάνει το Πρότυπο Ευθύνης Προμηθευτών της Apple για την Υπεύθυνη Προμήθεια Υλικών”, είπε η Apple στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) το 2022, “…απαιτεί προμηθευτές, μεταλλουργεία, διυλιστήρια, και τους ανακυκλωτές στην αλυσίδα εφοδιασμού μας για να εντοπίσουμε και να αξιολογήσουμε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων πέρα από τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων κοινωνικών, περιβαλλοντικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Από το 2009, η Apple έχει κατευθύνει την αφαίρεση 163 μεταλλουργείων και διυλιστηρίων 3TG από την αλυσίδα εφοδιασμού της (συνολικά 9 ταντάλιο, 50 κασσίτερο, 19 βολφράμιο και 85 μεταλλουργεία και διυλιστήρια χρυσού)», συνέχισε η κατάθεση SEC της εταιρείας. «Το 2021, αφαιρέσαμε 12 μεταλλουργεία και διυλιστήρια από την αλυσίδα εφοδιασμού μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ήταν πρόθυμα να συμμετάσχουν ή να ολοκληρώσουν έλεγχο τρίτου μέρους ή που δεν πληρούσαν με άλλο τρόπο τις απαιτήσεις μας για την υπεύθυνη προμήθεια ορυκτών».
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube