Τα iPhone είναι περίφημα στο να είναι πολύ ασφαλείς συσκευές, χάρη στην τελειοποίηση της Apple τόσο της ίδιας της συσκευής όσο και του App Store της. Ωστόσο, μια πρόσφατη αναφορά υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι λίγο λιγότερο ασφαλείς από ό,τι πίστευαν οι περισσότεροι, ακόμα κι αν εξακολουθούν να έχουν καλύτερη απόδοση από το Android.
Η Ernesta Naprys του Cybernews πέρασε πέντε ημέρες παρακολουθώντας ένα νέο iPhone στη Γερμανία μετά την εγκατάσταση 100 από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές. Σε εκείνο το διάστημα, η συσκευή έκανε 16.542 ερωτήματα DNS. Αυτά είναι ουσιαστικά σημάδια ότι μια συσκευή έχει πρόσβαση σε διακομιστές από άλλο μέρος στον κόσμο. Έκανε κατά μέσο όρο 2711 έως 4178 αιτήματα την ημέρα, με μια άνοδο περίπου 757 έως 1865 περίπου κάθε μέρα.
Επιπλέον, συνέχισε να έχει πρόσβαση σε διακομιστές ενώ ήταν σε αδράνεια και κατά τη διάρκεια του ύπνου του χρήστη. Η Naprys αναφέρει “Το iPhone σας δεν κοιμάται μαζί σας – βουίζει από δραστηριότητα, έχει πρόσβαση στα δεδομένα και τους αισθητήρες σας”. Αν και τα περισσότερα από τα ερωτήματα είναι αρκετά τυπικά, με την Apple να αντιπροσωπεύει το 60% όλων των αιτημάτων, η Google να αντιπροσωπεύει 12 και η Microsoft να κάνει το 4% — ένα ping γινόταν κάθε μέρα στη Ρωσία μέσω της Alibaba, μιας διαδικτυακής αγοράς. Παρά την ύπαρξη πολλών κινεζικών εφαρμογών όπως «Temu, TikTok, Wish και Aliexpress, δεν υποβλήθηκαν ερωτήματα σε διακομιστές στην Κίνα. Ακόμη και η Bytedance, η μητρική εταιρεία του TikTok, έχει έναν τομέα στο εξωτερικό με τον οποίο επικοινωνεί αντί της Κίνας.
Η Naprys αναφέρει «Σε σύγκριση με το πείραμα με το Android, οι αριθμοί ερωτημάτων του iPhone για μη φιλικές χώρες είναι σαφώς πιο χαμηλοί».
Η αναφορά του Cybernews δείχνει ότι το Android, σε μόλις τρεις ημέρες, επικοινώνησε με διακομιστές 39 φορές στην Ρωσία. Επαφές γινόταν και σε περίεργες ώρες, συχνά αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Οι διακομιστές στην Κίνα υποβλήθηκαν σε ping 15 φορές, πολύ περισσότερο από τις 0 φορές που το iPhone του Cybernews έκανε ping. Σε αυτήν την αναφορά για το Android, η Naprys δηλώνει ότι πολλές εφαρμογές Android ζητούν «πάρα πολλές επικίνδυνες άδειες», διευκρινίζοντας ότι ορισμένες απαιτούν από εσάς να απεγκαταστήσετε ή να απενεργοποιήσετε πλήρως την εφαρμογή προτού ανακληθούν αυτές οι άδειες.
Καθώς η αναφορά του iPhone βασίζεται στο γερμανικό App Store, είναι πιθανό αυτά τα προβλήματα ασφαλείας να επιδεινωθούν καθώς οι πελάτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε αγορές εφαρμογών τρίτων.
► Κέρασε το AppleWorldHellas ένα καφέ: https://crowdfundly.com/appleworldhellas
Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube