Tuesday, May 21, 2024

Το iPhone 16 είναι πιθανό να αποκτήσει αποκλειστικές δυνατότητες AI στο iOS 18

Η Apple στο WWDC 2024 θα αποκαλύψει μια ανανεωμένη έκδοση της Siri που θα τροφοδοτείται από μοντέλα μεγάλων γλωσσών (LLM) και θα κάνει το ντεμπούτο της στο iOS 18, αλλά ορισμένες νέες πρωτοποριακές δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να είναι αποκλειστικά για τα νεότερα μοντέλα iPhone 16, σύμφωνα με μια νέα φήμη.

Τον περασμένο μήνα, ο δημοσιογράφος του Bloomberg Mark Gurman αποκάλυψε ότι η Apple αναπτύσσει μια μεγάλη σειρά λειτουργιών που χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης μιας «έξυπνης έκδοσης του Siri» και νέων χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται στο LLM που θα ενσωματωθούν στο iOS 18 και το iPadOS 18.

Ο Gurman είπε ότι η Apple εξακολουθεί να συζητά αν θα περιορίσει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στην επεξεργασία στη συσκευή, θα την αναπτύξει μέσω του cloud ή θα υιοθετήσει μια υβριδική προσέγγιση που θα συνδυάζει τα δύο. Δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση εάν ορισμένα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης θα απαιτούσαν συγκεκριμένη αρχιτεκτονική υλικού ή θα περιορίζονται σε όλα τα μοντέλα που μπορούν να εκτελούν iOS 18.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέες πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν ανεξάρτητα από τον χρήστη @Tech_Reve, το iOS 18 θα φέρει το νέο LLM της εταιρείας σε εκατομμύρια υπάρχουσες συσκευές χρησιμοποιώντας AI που βασίζεται σε cloud, ενώ οι νέες λειτουργίες AI στη συσκευή πιθανότατα θα παραμείνουν αποκλειστικά στο iPhone 16.

Όσον αφορά τις δυνατότητες του iOS 18, οι πηγές του Gurman αναφέρουν μια ανανεωμένη αλληλεπίδραση μεταξύ του Siri και της εφαρμογής Messages, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να υποβάλλουν σύνθετες ερωτήσεις και να συμπληρώνουν αυτόματα προτάσεις πιο αποτελεσματικά. Ενδέχεται επίσης να δούμε λίστες αναπαραγωγής Apple Music που δημιουργούνται αυτόματα και σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα των αυτοματισμών σε εφαρμογές παραγωγικότητας όπως το Pages και το Keynote.

Το αν για να γίνουν όλα αυτά θα χρειαστεί αποκλειστκά το νέο hardware της Apple που θα δούμε του χρόνου αυτό ακόμη κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει.

Η Apple σχεδιάζει νέα τσιπ της σειράς Α για τη σειρά iPhone 16, βασισμένη στον τελευταίο κόμβο 3 νανομέτρων N3E της TSMC. Φυσικά αναμένονται βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα και στην απόδοση, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλα οφέλη που τροφοδοτούν τις προθέσεις AI της Apple.

Συγκεκριμένα, η TSMC είναι ο μοναδικός κατασκευαστής για τους ισχυρούς επεξεργαστές AI H100 και A100 της Nvidia, το υλικό που τροφοδοτεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το οποίο περιλαμβάνει επίσης την πλειοψηφία των κέντρων δεδομένων AI.

Όλα τα μοντέλα της σειράς iPhone 16 φημολογείται επίσης ότι έχουν ένα επιπλέον κουμπί για το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη τον σκοπό του. Οι εσωτερικές εκδόσεις του iPhone 16 στις οποίες εργάζεται η Apple περιλαμβάνουν ένα επιπλέον κουμπί στερεάς κατάστασης, γνωστό εσωτερικά ως “Κουμπί λήψης”.

Το κουμπί βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το κουμπί λειτουργίας και είναι ένα χωρητικό κουμπί που μπορεί να ανιχνεύσει την πίεση και την αφή, παρέχοντας απτική ανάδραση όταν πατηθεί. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή καμία πληροφορία για το σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το κουμπί, αλλά θα μπορούσε να έχει πρακτικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Apple λέγεται ότι πρόκειται να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για έρευνα τεχνητής νοημοσύνης, με μερικά από τα μεγαλύτερα στελέχη της εταιρείας να επιβλέπουν την ανάπτυξη, όπως ο ανώτερος αντιπρόεδρος μηχανικής λογισμικού Craig Federighi, ο ανώτερος αντιπρόεδρος μηχανικής μάθησης και στρατηγικής AI John Giannandrea. και ανώτερος αντιπρόεδρος υπηρεσιών Eddy Cue.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.