Tim Cook: Υπάρχουν σοβαρά θέματα στον τεχνολογικό χώρο και ανάγκη για θέσπιση κανονισμών | Βίντεο

0
469

Ο Tim Cook σήμερα στο TIME 100 Summit, άνοιξε αυτό το event παραχωρώντας συνέτευξη με την Nancy Gibbs. Η συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε παρακάτω.

Αξίες

Η Gibbs ξεκίνησε την συνέντευξη ρωτώντας τον Cook για τις αξίες της Apple.

“Είναι μια περίοδος με μεγάλο ενδιαφέρον για να είναι CEO, πάντα βαθιά μέσα μου αισθανόμουν πως οι άνθρωποι πρέπει να έχουν αξίες, οι εταιρείες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συλλογή ανθρώπων, και έτσι ως προέκταση και οι εταιρείες πρέπει να έχουν αξίες. Με βάση αυτό λοιπόν δεν έχουμε κάτι μοναδικό για την Apple σε καμία περίπτωση και πάντα είχαμε μια σειρά από θέματα που ήταν σημαντικά για εμάς. Μέρος από αυτά είναι το πως συμπεριφερόμαστε απέναντι στο περιβάλλον, πως αντιλαμβανόμαστε την δημόσια εκπαίδευση, και φυσικά η ιδιωτικότητα των χρηστών μας. Πριν ο οποιοσδήποτε μιλήσει για την ιδιωτικότητα των χρηστών αυτή ήταν σημαντική για εμάς από την βάση της εταιρείας και προσδιόρισε το ποιοι είμαστε σήμερα”

Ο Cook εξήγησε επιπλέον πως βλέπει τα σημερινά θέματα να λύνονται μέσα από την ομαδική δουλειά σε όλους τους τομείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

“Κοιτώντας τον κόσμο σήμερα, τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν μπορούν να λυθούν αποκλειστικά από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να περιμένουμε από μια κυβέρνηση να λύσει όλα μας τα προβλήματα. Νομίζω πως χρειάζεται ο ιδιωτικός τομέας, ο δημόσιος τομέας και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από κοινού να δουλέψουν μαζί για να λύσουν κάποια από αυτά το μεγάλα προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να λυθεί από την κυβέρνηση μόνη της αν θέλετε και ένα παράδειγμα πάνω σε αυτό.”

Πολιτικές και Πολιτική

Η Gibbs έκανε εν συνεχεία μια δύσκολη ερώτηση για το πως αυτές οι αξίες μπορούν να επεκταθούν σε ένα εθνικό και παγκόσμιο περιβάλλον.

“Εστιάζω πρώτα στο τι είναι σωστό και αποφασίζω πρώτα με βάση αυτό. Μετά έχει να κάνει με το τι κάνεις. Στα θέματα που ρίχνουμε βάρος είναι θέματα στα οποία πιστεύουμε πως πρέπει να έχουμε παρουσία. Και με τον όρο παρουσία εννοώ πως έχουμε μια μοναδική θέση πάνω σε αυτό το θέμα και πως έχουμε κάτι με μεγάλη ουσία να πούμε και πως δεν εκφράζουμε απλά κάτι για να πούμε ότι το είπαμε ή απλά για να δείξουμε πως έχουμε γνώμη πάνω σε κάποιο θέμα. Στα θέματα λοιπόν που έχουμε μια μοναδική οπτική και βαρύτητα ενεργούμε και είναι θέματα όπως η μετανάστευση. τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος και η εκπαίδευση. Αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα για τους εργαζομένους μας. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε μια εταιρεία μεταναστών.”

“Επίσης εστιάζουμε στις πολιτικές και όχι στην πολιτική και τους πολιτικούς. Η Apple είναι ίσως η μόνη τεχνολογική εταιρεία αυτού του μεγέθους που δεν έχει μια επιτροπή πολιτικών ενεργειών.”

Τόνισε επίσης πως η Apple δεν έχει δωρίσει χρήματα και δεν υποστηρίζει κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Κανονισμοί 

Ο Cook μοιράστηκε κάποιες από τις ανησυχίες του σχετικά με το πως βλέπει την βιομηχανία της τεχνολογίας στο σύνολο της.

“Νομίζω πως υπάρχουν κάποια σοβαρά θέματα με την τεχνολογία. Πιστεύω πως αν και είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς παράλληλα θεωρώ πως κάποια πράγματα που δεν τα περιμένεις μπορούν να συμβούν σε κάποιον κανονισμό. Θεωρώ πως όλοι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε πως αυτό που κάνουμε δεν δουλεύει. Η τεχνολογία πρέπει να ελέγχεται στις μέρες μας. Υπάρχουν πλέον πολλά παράδειγμα που χωρίς την θέσπιση συγκεκριμένων κανονισμών στην τεχνολογία είχαμε μεγάλες ζημιές στις κοινωνίες των ανθρώπων. Είμαι υπέρμαχος των κανονισμών και αυτό είναι κάτι που με αιφνιδιάζει και εμένα αλλά είναι αναγκαίοι.”

Κρυπτογράφηση και Ιδιωτικότητα

“Επειδή στον κόσμο στον οποίο είμαστε τα πάντα είναι ανοιχτά, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να προστατεύουν τι είναι αυτό που λένε. Σκεφτείτε που θα πάει η κοινωνία μας αν ξεκινήσουμε να φοβόμαστε να εκφράσουμε τις γνώμες και τις απόψεις μας, φοβόμαστε πως κάποιος ακούει, ή μας βλέπει ή μας παρακολουθεί. Αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο.”

Μπορείτε να δείτε όλη την συνέντευξη του Cook μιας και παραπάνω καλύψαμε μόνο ένα μικρό της μέρος παρακάτω ξεκινώντας από το σημείο 2:05:00.