19.8 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Τι να περιμένετε από το WWDC 2023: Headset AR/VR, MacBook Air 15 ιντσών, Mac Studio, iOS 17, xrOS, macOS 14 και άλλα

    Το 34ο ετήσιο συνέδριο Worldwide Developers απέχει λιγότερο από μία εβδομάδα και πρόκειται να περιλαμβάνει ένα από τα πιο συναρπαστικά βασικά γεγονότα που είχαμε τα τελευταία χρόνια.

    Hardware

    Δεν λαμβάνουμε πάντα hardware στο WWDC και στην πραγματικότητα, η εκδήλωση συνήθως επικεντρώνεται στο λογισμικό. Ωστόσο, κάθε τόσο, η Apple έχει ένα νέο προϊόν για να επιδείξει, το οποίο έχει προγραμματιστεί καλά για την κυκλοφορία του Ιουνίου, και αυτό συμβαίνει φέτος.

    AR/VR Headset

    Τα headset AR/VR της Apple βρίσκονται σε ενεργή ανάπτυξη εδώ και χρόνια και η Apple τα έχει καθυστερήσει αρκετές φορές για να επιλύσει τρέχοντα προβλήματα. Αναμένουμε να πάρουμε την πρώτη μας ματιά για αυτή την νέα συσκευή στο WWDC, αν και αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα αργότερα μέσα στο έτος.

    Το headset αναμένεται να έχει λεπτό και ελαφρύ σχεδιασμό που θα το κάνει πιο άνετο στη χρήση από τα ανταγωνιστικά προϊόντα και το μικρότερο βάρος θα διευκολυνθεί κυρίως από μια εξωτερική μπαταρία που φοριέται στο ισχίο και συνδέεται με τα ακουστικά μέσω USB-C καλωδίου. Η Apple θέλει η συσκευή να ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια, το οποίο θα ήταν σημαντικά ελαφρύτερο από άλλες επιλογές.

    Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα έρθει σε περίπου δύο ώρες, αλλά επειδή χρησιμοποιεί μια εξωτερική μπαταρία, οι μπαταρίες θα μπορούν να αντικατασταθούν για μεγαλύτερη χρήση. Τα headset θα υποστηρίζουν τόσο την εικονική πραγματικότητα όσο και την επαυξημένη πραγματικότητα, με ένα φυσικό κουμπί Digital Crown για εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών. Οι πληροφορίες σχεδίασης που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι τα headset θα εναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, γυαλί και ανθρακονήματα, με εμφάνιση που δεν απέχει πολύ από άλλα headset εικονικής πραγματικότητας, όπως το PlayStation VR 2 ή το Oculus Quest 2.

    Θα έχει ένα κομψό μπροστινό γείσο που συγκρατείται με μια ζώνη που μοιάζει με Apple Watch, με πλέγμα που ακουμπάει στο πρόσωπο. Δύο οθόνες microOLED 4K από τη Sony θα προσφέρουν περιεχόμενο υψηλής ανάλυσης σε οπτικό πεδίο 120 μοιρών, με την Apple να στοχεύει σε φωτεινότητα 5.000 nits για HDR και 4.000 pixel ανά ίντσα. Το HDR δεν είναι τυπικό χαρακτηριστικό για τα headset VR και αυτή η πυκνότητα pixel θα ξεπεράσει όλα τα ανταγωνιστικά headsets.

    Θα υπάρχουν συνταγογραφούμενοι φακοί και οι εσωτερικοί φακοί θα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ταιριάζουν με την απόσταση μεταξύ της κόρης του χρήστη. Περισσότερες από δώδεκα κάμερες θα παρακολουθούν τις κινήσεις των χεριών, τις κινήσεις των ποδιών και τις χειρονομίες του προσώπου, ενώ η σάρωση ίριδας θα είναι διαθέσιμη για έλεγχο ταυτότητας. Η καταγραφή της κίνησης του κάτω μέρους του σώματος δεν είναι κάτι που κάνουν τα περισσότερα headsets και η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις κάμερες για να παρακολουθεί τις χειρονομίες των χεριών και των ματιών για λόγους ελέγχου.

    Οι χρήστες θα μπορούν, για παράδειγμα, να κοιτάζουν ένα στοιχείο στην οθόνη για να το επιλέξουν, χρησιμοποιώντας χειρονομίες για να αλληλεπιδράσουν μαζί του. Μια λειτουργία “πληκτρολόγησης στον αέρα” θα είναι διαθέσιμη για εισαγωγή κειμένου, αν και η Apple σχεδιάζει επίσης να επιτρέψει στους χρήστες να εισάγουν κείμενο με ένα iPhone, παρόμοιο με το πώς λειτουργεί το Apple TV.

    Οι κάμερες θα χαρτογραφήσουν επίσης το περιβάλλον περιβάλλον για εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, με τους σαρωτές LiDAR να περιλαμβάνονται επίσης. Ενώ η συσκευή μπορεί να συνδεθεί σε Mac για να εμφανίσει ό,τι υπάρχει στην οθόνη του Mac, είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί ανεξάρτητα. Υπάρχουν δύο επεξεργαστές M2 επιπέδου Mac στο εσωτερικό, ένας που είναι τσιπ ανώτερης ποιότητας και ένας τσιπ χαμηλότερης ποιότητας για την τροφοδοσία αισθητήρων.

    Τα headset AR/VR θα τρέχουν ένα νέο λειτουργικό σύστημα που πιθανότατα θα ονομάζεται xrOS, με το xr να σημαίνει “εκτεταμένη πραγματικότητα”. Το xrOS θα γίνει αμέσως οικείο στους χρήστες iOS και η Apple αναπτύσσει αποκλειστικές εφαρμογές για τη συσκευή. Το Safari, οι Φωτογραφίες, τα Μηνύματα, οι Χάρτες, η Apple Music, το FaceTime και άλλα θα βελτιστοποιηθούν για μια τρισδιάστατη διεπαφή και θα μπορεί επίσης να εκτελεί εφαρμογές 2D iPad μέσω μιας ειδικής εμπειρίας προβολής 3D, παρόμοια με τον τρόπο λειτουργίας του YouTube σε μια συσκευή όπως γίνεται για παράδειγμα και με το Meta Quest 2.

    Η Apple αναπτύσσει μια αποκλειστική εφαρμογή Fitness+ για την συσκευή για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν το headset ενώ ασκούνται και οι λειτουργίες Health θα καθοδηγούν τους χρήστες μέσω διαλογισμών.

    Θα επικεντρωθεί στα μέσα με την Apple να σχεδιάζει να παρέχει μια αποκλειστική εφαρμογή τηλεόρασης και η Apple συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Disney και η Dolby για περιεχόμενο. Η Apple συνεργάζεται ήδη με προγραμματιστές παιχνιδιών για να τους βοηθήσει να ενημερώσουν το υπάρχον περιεχόμενό τους για μικτή πραγματικότητα και το FaceTime θα είναι επίσης στο επίκεντρο. Το FaceTime θα υποστηρίζει συνομιλίες one-on-one με ρεαλιστικά avatars που παρουσιάζουν το πραγματικό πρόσωπο και το σώμα ενός χρήστη, ενώ οι συνομιλίες πολλών ατόμων θα χρησιμοποιούν Memojis.

    • Διπλές οθόνες 4K microOLED με φωτεινότητα 5.000 nits και 4.000 pixel ανά ίντσα.
    • Πάνω από δώδεκα κάμερες για την παρακολούθηση των εκφράσεων του προσώπου, τις χειρονομίες και τη χαρτογράφηση του περιβάλλοντος.
    • Έλεγχος ταυτότητας σάρωσης ίριδας. Δυνατότητες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με Digital Crown για εναλλαγή λειτουργιών.
    • Τσιπ M2, συμπεριλαμβανομένου του κύριου επεξεργαστή προηγμένης τεχνολογίας και του επεξεργαστή χαμηλού επιπέδου για αισθητήρες.
    • Λειτουργικό σύστημα xrOS με εφαρμογές βελτιστοποιημένες για 3D και δυνατότητα εκτέλεσης υπαρχουσών εφαρμογών για iPad.
    • Χειριστήρια πληκτρολόγησης στον αέρα και χειρονομιών.
    • Εξωτερική μπαταρία που φοριέται στο ισχίο.

    15-Inch MacBook Air

    Η Apple σχεδιάζει τελικά να προσφέρει δύο εκδόσεις του MacBook Air, με ένα μοντέλο 15,5 ιντσών που θα ενταχθεί στην τρέχουσα έκδοση των 13,6 ιντσών.

    Δυστυχώς, τα τσιπ M3 3 νανομέτρων επόμενης γενιάς δεν είναι έτοιμα για κυκλοφορία, επομένως το νέο MacBook Air 15 ιντσών θα χρησιμοποιεί τα ίδια τσιπ M2 που παρουσίασε η Apple πέρυσι. Δεν περιμένουμε αλλαγές στο σχεδιασμό εκτός από τη μεγαλύτερη οθόνη, και τα high-end χαρακτηριστικά όπως ο ρυθμός ανανέωσης 120Hz θα παραμείνουν περιορισμένα στο MacBook Pro.

    • Μέγεθος οθόνης περίπου 15,5 ίντσες.
    • Σχέδιο και σύνολο χαρακτηριστικών παρόμοιο με το τρέχον M2 MacBook Air.
    • Τα τσιπ M2‌ στο εσωτερικό, με την Apple πιθανότατα να προσφέρει παραλλαγές GPU 8 και 10 πυρήνων.
    • Μ3 επεξεργαστές δεν αναμένονται.

    Mac Studio

    Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, η Apple αυτή τη στιγμή δοκιμάζει επιτραπέζιους Mac που διαθέτουν τσιπ M2 Ultra και M2 Max. Φαίνεται ότι αυτοί οι επιτραπέζιοι Mac θα μπορούσαν να είναι μια νέα έκδοση του Mac Studio, και ενώ ο Gurman δεν είπε ρητά ότι αυτά τα μηχανήματα θα κυκλοφορήσουν στο WWDC, σίγουρα υπονοείται μια τέτοια παρουσίαση τους.

    Ο Gurman επιβεβαίωσε ότι η Apple θα παρουσιάσει πολλούς Mac στο WWDC. Το ένα θα είναι το MacBook Air 15 ιντσών και τα στοιχεία δείχνουν ένα ανανεωμένο Mac Studio με τσιπ M2 Max και M2 Ultra ως δεύτερο μηχάνημα. Εκτός από τα νέα τσιπ M2‌, δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στο Mac Studio, καθώς παρουσιάστηκε μόλις πέρυσι και εξακολουθεί να έχει φρέσκο σχεδιασμό.

    Λογισμικό

    Το WWDC είναι παραδοσιακά μια εκδήλωση που επικεντρώνεται σε νέες εκδόσεις λογισμικού και φέτος, περιμένουμε τα iOS 17‌ και macOS 14, μαζί με το νέο λειτουργικό σύστημα xrOS.

    iOS 17

    Το iOS 17 αναμένεται να προσφέρει μερικές από τις «περισσότερες απαιτούμενες λειτουργίες» που υπήρχαν στις λίστες επιθυμιών των χρηστών και ο Mark Gurman του Bloomberg το έχει περιγράψει ότι προσφέρει βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής.

    Με το iOS 16, η Apple παρουσίασε μια νέα εμπειρία κλειδώματος οθόνης με γραφικά στοιχεία και προσαρμογή, και η εταιρεία μπορεί να προσθέσει ακόμη περισσότερη λειτουργικότητα στο iOS 17.

    Ο Gurman λέει ότι θα υπάρχει μια δυνατότητα που θα μετατρέπει το iPhone σε μια «έξυπνη οικιακή οθόνη» που θα χρησιμεύει ως διανομέας δεδομένων σπιτιού όταν τοποθετείται σε οριζόντιο προσανατολισμό σε φορτιστή ή βάση. Θα εμφανίζει πληροφορίες όπως συναντήσεις ημερολογίου, δεδομένα καιρού, ειδοποιήσεις και δεδομένα HomeKit, προσφέροντας μια διεπαφή παρόμοια με αυτή που θα μπορούσατε να αποκτήσετε με ένα Echo Show ή το Google Nest Hub.

    Η Apple μπορεί να προσθέσει άλλες λειτουργίες, όπως την επιλογή κοινής χρήσης προσαρμοσμένων οθονών κλειδώματος με άλλους και πιο καθηλωτικές επιλογές Live Activity για εφαρμογές όπως οι Χάρτες.

    Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε προσαρμογές οθόνης κλειδώματος τύπου iPhone να έρχονται στο iPad. Η Apple φημολογείται ότι αναθεωρεί το Κέντρο Ελέγχου και προσθέτει περισσότερη λειτουργικότητα στο Dynamic Island, αν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Αναμένουμε μια αποκλειστική εφαρμογή ημερολογίου που θα επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις δραστηριότητες και τις σκέψεις τους κάθε μέρα.

    Η εφαρμογή θα προσφέρει πιθανά θέματα για τα οποία ένας χρήστης μπορεί να θέλει να γράψει και θα μπορούσε ενδεχομένως να ενσωματωθεί με μια νέα λειτουργία παρακολούθησης διάθεσης που έρχεται στην εφαρμογή Υγεία. Η Apple σχεδιάζει να φέρει την εφαρμογή Health στο iPad φέτος και θα υπάρξουν επίσης μερικές άλλες προσθήκες Υγείας, όπως υποστήριξη για οφθαλμικές παθήσεις και συνταγές.

    Θα υπάρξουν νέες δυνατότητες και ενημερώσεις σχεδιασμού για την εφαρμογή Wallet, Find My και SharePlay, μαζί με βελτιώσεις στην απόδοση, την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα.

    Νέες δυνατότητες προσβασιμότητας έχουν ήδη περιγραφεί και φέτος, έρχεται μια εντελώς νέα διεπαφή CarPlay, με λειτουργικότητα ενσωματωμένη στο iOS 17.

    Συγκεκριμένα, η Apple θα εισαγάγει υποστήριξη για sideloading εφαρμογών στην Ευρώπη, η οποία θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους πελάτες να λαμβάνουν εφαρμογές εκτός του App Store για πρώτη φορά. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν εισαγάγει έναν νόμο που απαιτεί από την Apple να υποστηρίζει το sideloading, επομένως είναι μια δυνατότητα που η Apple σχεδιάζει να περιορίσει στην Ευρώπη αντί να την εφαρμόσει παγκοσμίως, καθώς άλλες χώρες δεν επιβάλλουν εναλλακτικές λύσεις στο App Store.

    • Κλείδωμα οθόνης Επιλογή εμφάνισης “Home Hub”.
    • Αποκλειστική εφαρμογή ημερολογίου για καταγραφή καθημερινών δραστηριοτήτων και σκέψεων.
    • Παρακολούθηση διάθεσης στην εφαρμογή Υγεία.
    • Υποστήριξη για sideloading εφαρμογών στην Ευρώπη.
    • Βελτιώσεις απόδοσης, αποδοτικότητας και σταθερότητας.

    xrOS

    Το xrOS είναι το λογισμικό που θα τρέχει στα headsets και όπως όλες οι πλατφόρμες της Apple, έτσι και η συσκευή αυτή θα έχει το δικό του App Store για τη λήψη εφαρμογών. Η Apple έχει σηματοδοτήσει το όνομα ‎xrOS‎ σε διάφορες χώρες και οι φήμες υποδηλώνουν ότι αυτό είναι το όνομα στο οποίο έχει καταλήξει η εταιρεία.

    Το λογισμικό αναμένεται να έχει μια διεπαφή παρόμοια με το iOS με στοιχεία επί της οθόνης που ελέγχονται με χειρονομίες και τα μάτια, αν και θα είναι δυνατές οι συνδέσεις με iPhone, iPad και Mac.

    Σε Mac, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμεύσει ως επιλογή εμφάνισης, με ποντίκι και πληκτρολόγιο να χρησιμεύουν ως είσοδοι. Το iPhone θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εισαγωγή κειμένου και ίσως άλλες λειτουργίες. Η Apple αναπτύσσει αποκλειστικές εφαρμογές για την συσκευή και συνεργάζεται με τρίτες εταιρείες πολυμέσων και εταιρείες παιχνιδιών για να διαθέτουν ειδικό περιεχόμενο 3D για τη συσκευή.

    Υπάρχουν επανασχεδιασμένες εκδόσεις αρκετών στοκ εφαρμογών όπως οι Χάρτες, το Safari, οι Φωτογραφίες και το FaceTime, και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο, όπως αθλητικά, παιχνίδια και επικοινωνία μέσω του FaceTime.

    Μαζί με τις αποκλειστικές εφαρμογές, τα headset αναμένεται να εκτελούν εφαρμογές για iPad, επομένως θα υπάρχει ένας κατάλογος περιεχομένου κατά την κυκλοφορία. Αυτές δεν θα είναι πλήρεις εμπειρίες 3D, αλλά αντίθετα θα εμφανίζουν τις εφαρμογές του iPad σε 2D σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον.

    Η Apple δημιουργεί ένα ισχυρό σύνολο εργαλείων προγραμματιστών με την ελπίδα να ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές και παιχνίδια βελτιστοποιημένα για μια διεπαφή AR/VR.

    • Σχεδιασμός που μοιάζει με iOS.
    • Ελέγχεται με χειρονομίες χεριών και ματιών.
    • Επιλογή σύνδεσης σε Mac για να χρησιμεύσει ως οθόνη Mac.
    • Μπορεί να τρέξει εφαρμογές για iPad.
    • Τυπικές στοκ εφαρμογές της Apple βελτιστοποιημένες για 3D.
    • FaceTime με ρεαλιστικά avatar.
    • Η τηλεόραση και ο αθλητισμός στόχευση και συνεργασίες με εταιρείες όπως η Disney.

    macOS 14

    Το macOS 14 είναι το λογισμικό επόμενης γενιάς που θα τρέχει σε Mac, αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε λίγα γι’ αυτό. Η Apple χρησιμοποιεί ονομασίες με θέμα την Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια και μερικές από τις ακόμα διαθέσιμες επιλογές ονομάτων περιλαμβάνουν Rincon, Mammoth, Shasta, Farallon, Diablo, Sequoia, Sonoma, Grizzly και Redwood.

    Η Apple θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει ένα όνομα που δεν έχει κατοχυρώσει πριν, όπως έκανε με το macOS High Sierra και το macOS El Capitan. Το macOS 13 πήρε το όνομά του από το Ventura της Καλιφόρνια, επομένως ένα μέρος μέσα ή κοντά στη Ventura είναι υποψήφια εάν η Apple στοχεύει σε μικρότερη ενημέρωση στο ίδιο επίπεδο με το El Capitan και το High Sierra.

    Όσον αφορά τις δυνατότητες, θα μπορούσαμε να δούμε την ίδια εφαρμογή ημερολογίου που έρχεται στο iOS, μαζί με τις ενημερώσεις για το Find My‌, το SharePlay και άλλες λειτουργίες πολλαπλών πλατφορμών. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το ποιες δυνατότητες θα έχουμε ειδικά για Mac.

    watchOS 10

    Τα μοντέλα Apple Watch το 2023 δεν πρόκειται να φέρουν τρομερές αλλαγές, με την Apple να αναπληρώνει την έλλειψη λειτουργιών υλικού με νέο λογισμικό.

    Ο Mark Gurman του Bloomberg περιέγραψε το watchOS 10 ως μια “αρκετά εκτεταμένη αναβάθμιση” για το watchOS, με το λογισμικό να εισάγει αξιοσημείωτα νέα χαρακτηριστικά.

    Τα γραφικά στοιχεία θα αποτελούν βασικό μέρος της ενημέρωσης, με την Apple να σχεδιάζει να επαναφέρει μια διεπαφή εστιασμένη σε widget παρόμοια με την προβολή “Glances” που χρησιμοποιείται σε προηγούμενες εκδόσεις του watchOS.

    Η Apple είναι έτοιμη να σταματήσει να εστιάζει τόση προσοχή στις πλήρεις εφαρμογές καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις χρησιμοποιούν, και αντίθετα θα βάλει τις πληροφορίες με μια ματιά μπροστά και στο κέντρο. Τα γραφικά στοιχεία θα προσφέρουν έναν γρήγορο, διαδραστικό τρόπο στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες στο Apple Watch.

    Τα γραφικά στοιχεία μπορεί να είναι προσβάσιμα από οποιοδήποτε ρολόι, με τους χρήστες να μπορούν να περάσουν μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών γραφικών στοιχείων, παρόμοια με τον τρόπο που λειτουργεί μια στοίβα γραφικών στοιχείων στο iPhone.

    Η Apple μπορεί επίσης να επιτρέψει στα Digital Crown και Side Buttons να προσαρμόζονται, προσφέροντας πρόσβαση σε widget και όχι σε εφαρμογές ή στην Αρχική οθόνη.

    tvOS 17 και HomePod Software 17

    Παράλληλα με το iOS 17‌, η Apple πιθανότατα θα εισαγάγει νέες εκδόσεις του tvOS και του λογισμικού HomePod, αλλά αυτές είναι συχνά ελαφριές σε χαρακτηριστικά και λιγότερο εστιασμένες από άλλες ενημερώσεις. Δεν ξέρουμε ακόμα τι να περιμένουμε από το tvOS 17 ή το HomePod Software 17.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.