Το WWDC είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά, και έχοντας αυτό κατά νου, θέλαμε να γυρίσουμε το μυαλό μας στις πιο αξέχαστες στιγμές όταν ο Steve Jobs θα ανέβαινε στη σκηνή.
Μεταξύ 1997 και 2011, θα ανακοίνωνε μια σειρά χαρακτηριστικών και ορόσημων που θα άλλαζαν την πορεία της Apple – από τη μετάβαση στην Intel το 2005, μέχρι το ντεμπούτο του iCloud το 2011.
Αποχαιρετισμός στο Mac OS 9 με μια ψευδή κηδεία – 2002
Το 2002, ο Steve Jobs αποχαιρέτησε το αγαπημένο Mac OS 9. Ο Jobs ανέφερε δημόσια ένα εγκώμιο του λογισμικού καθώς έπαιζε ένα όργανο στο παρασκήνιο και ένα κουτί του Mac OS 9 ήταν ξαπλωμένο μέσα σε ένα φέρετρο.
Κοιτάζοντας πίσω, πάνω από 20 χρόνια αργότερα, είναι πραγματικά αναζωογονητικό να βλέπεις μια ανάλαφρη παρουσία σε μια βασική ομιλία της Apple που δεν βλέπουμε συχνά στις μέρες μας. Ο Jobs, στο εγκώμιο του λογισμικού, έκανε αστεία για το Mac OS 9 που απαιτούσε τακτικές επανεκκινήσεις για να «θυμηθεί ποιο είναι» και δεν δίστασε να κάνει και άλλα αστεία για προϊόντα της Apple που απλά δεν βλέπετε σήμερα.
Πόσο αναζωογονητικό θα ήταν αν ο Tim Cook ανέβαινε στη σκηνή στις 5 Ιουνίου και έλεγε στον κόσμο ότι η Siri ήταν νεκρή και ότι αποκτούσαμε έναν «έξυπνο» βοηθό στο iOS 17; Θα μπορούσε ακόμη και να μας πει ότι η Siri ήταν μια «ευγενική ψυχή που συχνά δεν είχε ιδέα για πολλά πράγματα». Δυστυχώς, δεν θα έχουμε πολύ χιούμορ στην κεντρική ομιλία της Apple και σίγουρα δεν θα έχουμε κανένα καυστικό αστείο σαν εκείνα που έκανε ο Jobs.
Επιβεβαιώθηκε η μετάβαση στην Intel – 2005
Στο WWDC το 2005, ένας ισχυρός και υγιής Steve Jobs ανακοίνωσε ότι η Apple θα αλλάξει από τους μικροεπεξεργαστές PowerPC (που παρέχονται από την Freescale, πρώην Motorola και την IBM) στην αρχιτεκτονική x86 της Intel.
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η Apple όντως έκανε τον αλλαγή CPU για υπολογιστές Mac και Xserve (διακομιστές σχεδιασμένοι από την Apple). Αυτό σηματοδότησε μια σημαντική νέα συνεργασία που θα διαρκούσε μιάμιση δεκαετία.
Τα τσιπ της Intel θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν όλους τους υπολογιστές της Apple μέχρι το 2020, όταν η Apple άρχισε να μεταβαίνει στο δικό της Apple Silicon.
iPhoneOS 2.0 και το App Store – 2008
Όταν κυκλοφόρησε το iPhone το 2007, ο Jobs είχε σχεδιάσει να επιτρέψει σε τρίτους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα τρέχουν στο Safari – αλλά όχι εγγενώς στο iPhone. Αυτό δεν άρεσε πολύ στους προγραμματιστές και στους χρήστες – και έτσι, η Apple μας έφερε αυτό που αργότερα ονομάστηκε περιφραγμένος κήπος που είναι το App Store.
Ο Jobs ήρθε στη σκηνή το 2008 κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του νέου Apple App SDK (Software Development Kit), παράλληλα με την επίδειξη του App Store.
Υπήρχε κάτι εγγενώς μη-Apple στην όλη υπόθεση, με τον Jobs να σημειώνει αλλαγές στις τιμές και, προς σοκ, δωρεάν εφαρμογές που δεν θα κόστιζαν χρήματα στον χρήστη, ή κυρίως στον προγραμματιστή. Το App Store έδινε μια αίσθηση ότι υπήρχε μια νοοτροπία «πρώτα ο προγραμματιστής» στον πυρήνα του και ο Jobs, τόσο ήρεμος και συγκεντρωμένος όσο ήταν πάντα, φαινόταν εν μέρη κάπου άλλου και όχι στην παρουσίαση σαν να ήταν κάτι για το οποίο δεν ήταν και τόσο ενθουσιασμένος.
Εκεί που οι πελάτες ήθελαν το App Store, ένιωθαν ότι ο Jobs δεν το ήθελε – και ενώ τώρα είναι ένα από τα ισχυρότερα στοιχεία του οικοσυστήματος, ήταν εντελώς νέο για όλους εκείνη την εποχή. Ο ρυθμός του Jobs άλλαξε, ωστόσο, με την είδηση ότι το κατάστημα εφαρμογών δεν θα ερχόταν μόνο στο iPhone, αλλά και στο iPod touch.
Το iPod το ένιωθε σαν να ήταν το μωρό του. Βοήθησε να το φέρει στην αγορά, τράβηξε το μικροσκοπικό nano από την τσέπη του και έδειξε στον κόσμο το iPod Touch την προηγούμενη χρονιά. Το App Store στο iPod touch ήταν το επόμενο μεγάλο βήμα για τη συσκευή του και ενώ είδε το iPhone ως κάτι που ήθελε να παραμείνει ανενόχλητο από τρίτους προγραμματιστές, είδε το κατάστημα εφαρμογών ως κάτι που θα μπορούσε να κάνει το iPod τη συσκευή που θα ήθελαν όλοι.
Το App Store παραμένει μια από τις πιο ολοκληρωμένες βιβλιοθήκες εφαρμογών εκεί έξω, και ενώ ο Jobs φαινόταν να μην ενθουσιάζεται το 2008, είναι εντελώς αναπόφευκτο το πόσο επιτυχημένο και διαδεδομένο έχει γίνει.
Αποκάλυψη του iPhone 4 – 2010
Πίσω στο 2010, δεν είχαμε «leakers» και «renders» του επόμενου iPhone. Αντίθετα, θα είχαμε σχεδόν σιωπή ραδιοφώνου ως προς το ποιο θα είναι το επόμενο iPhone και κάποιες φήμες για το τι μπορεί να διαθέτει η επόμενη έκδοση του iPhoneOS.
Αλλά όλα άλλαξαν όταν το iPhone 4 αφέθηκε κατά λάθος σε ένα μπαρ. Βλέπετε, ένας υπάλληλος της Apple δοκίμαζε αυτό το ακυκλοφόρητο iPhone στον πραγματικό κόσμο, για να βεβαιωθεί ότι το υλικό και οι λειτουργίες του λειτουργούσαν σωστά σε πραγματικά σενάρια. Αλλά ένα λάθος σήμαινε ότι κάποιος εντόπισε αυτό το iPhone, το πήρε και το πούλησε σε έναν ιστότοπο.
Λίγους μήνες αργότερα, ξεκίνησε η κεντρική ομιλία στο WWDC και ο Steve Jobs ανακοίνωσε το iPhone. Όταν ήρθε στο «σχέδιο» αυτού του μοντέλου, ξεκίνησε με το εξής: «Σταμάτα αν το έχεις δει ήδη», προκαλώντας τα γέλια όλου του πλήθους.
Ο Jobs μάγεψε το κοινό άφησε στην άκρη το μεγάλο λάθος της εταιρείας και την διαρροή και συνέχισε να τονίζει γιατί το iPhone 4 είχε επανασχεδιασμό και εξηγώντας ποια ήταν τα όρια γύρω από το iPhone.
Όταν η επίδειξη ήταν το κλειδί στις βασικές ομιλίες της Apple
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η καλύτερη κεντρική ομιλία που έκανε ποτέ ο Steve Jobs ήταν η αρχική ανακοίνωση για το iPhone στο Macworld τον Ιανουάριο του 2007. Ήταν ένα masterclass στο να πειράξει το κοινό, δικαιολογώντας γιατί έπρεπε να υπάρχει αυτό το νέο προϊόν και πάνω απ’ όλα πώς λειτουργούσε.
Αλλά το WWDC είχε πάντα μια διαφορετική αίσθηση. Ο Jobs είχε έναν τρόπο να σχετίζεται με τους προγραμματιστές και κατάλαβε, ειδικά πριν η Apple γίνει το μεγαθήριο που είναι σήμερα, ότι αυτοί ήταν η ψυχή των προϊόντων της Apple.
Χωρίς προγραμματιστές, δεν υπήρχαν εφαρμογές και χωρίς εφαρμογές, σήμαινε ότι η ελκυστικότητα των προϊόντων της Apple στους νέους πελάτες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη πρόκληση.
Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε Facebook, Twitter, Instagram, και YouTube |